Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Combosodik a hazai műanyagipar – új szereplő a piacon

Erősödik a hazai műanyagfeldolgozó-ipar, nemrég a Mol adott át egy új egységet, most pedig a román TeraPlast is bemutatkozott, jelezvén, hogy erősíti hazai jelenlétét.

2024. 05. 29. 10:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon is bemutatkozott a román TeraPlast-csoport, Délkelet-Európa legnagyobb polimerfeldolgozója. A hazai piacra lépést másfél évvel ezelőtt egy leányvállat alapításával kezdte, most azonban akvizíciót hajtott végre, nemrég vásárolta fel az osztrák Wolfgang Freiler-csoportot, amelynek itthon két termelőegysége is van: Fertőszentmiklóson, illetve Nagykanizsán.

A cég fejlesztési igazgatója mutatja be a terveket. Forrás: TeraPlast

A bemutatkozó eseményen szó volt arról is, hogy a cég a magyar gyártósoraik korszerűsítése és termékportfóliójuk bővítése mellett új munkahelyek létesítésére további fejlesztéseket tervez.

A besztercei székhelyű TeraPlast egyébként itthon kevésbé ismert, de nagy múltú erdélyi cég, amely a bővüléssel az Európai Unió keleti régiójának legnagyobb műanyagfeldolgozó vállalata lett. 

A cég műanyag csőrendszereket, lebomló csomagolóipari termékeket és fóliát gyárt, ugyanakkor jelentős újrahasznosító kapacitással is rendelkezik, a hulladékból alapanyagot biztosít a cső- és fóliaüzemének.

A magyarországi piacon az utóbbi évtizedben közvetlen szállítással jó néhány helyi projekthez és hazai kereskedelmi egységbe szállított közmű- és épületgépészeti termékeket (így víz-, gáz- és csatornacsöveket, aknákat, kábelvédőket, lefolyókat). Fontos közműprojektekben volt partnere hazai cégeknek, például a Békés Drénnek vagy a Mészáros & Mészáros Kft.-nek, termékeiből nagyobb léptékű ivóvíz- és csatornarendszerek is készültek idehaza. 

A két új hazai egység a Freiler ausztriai, valamint a többi közép- és nyugat-európai disztribúciós részlegével együtt került a TeraPlasthoz, a két magyarországi üzem összesen 144 alkalmazottat foglalkoztat. 

Az új cégstruktúrában tovább szeretnénk növelni jelenlétünket a magyar piacon, bővíteni szeretnénk gyártókapacitásunkat, termékportfóliónkat, versenyképességünket, hogy további fontos közműprojektekben vehessünk részt beszállítóként. Jelenleg a Polytech Kft. a termékeinek a kilencven százalékát nyugat-európai piacokon értékesíti. E termékek nagyrészt újrahasznosított műanyagokból készülnek. Mi ezt az utat szeretnénk folytatni: oly módon fejleszteni és növekedni, hogy értéket teremtsünk abból, amit mások kidobnak, amivel a környezetet szennyeznék

 – hangsúlyozta a cégfúzió után Vajda László, a TeraPlast-csoport fejlesztési igazgatója. 

A román cég 16,53 millió euróért vásárolta meg a Wolfgang Freiler-csoportot. A Wolfgang Freiler-csoport 2023-as forgalma 25 millió euró volt, az EBITDA-ja pedig 2,3 millió euró. A felvásárolt cégek kedvező piaci pozíciókkal rendelkeznek Magyarországon, Ausztriában, Németországban és Franciaországban. A TeraPlast összesen mintegy 1100 alkalmazottnak ad munkát.

 

Borítókép: Termékbemutató (Forrás: TeraPlast)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.