Északi Áramlat: több sebből vérzik a legújabb fedősztori

Az uniós politikai elitünk lassan két éve fél megnevezni a felelősöket, pedig a kritikus infrastruktúra elleni támadás történelmi léptékű volt – mondta Hortay Olivér az Északi Áramlat felrobbantásának legújabb fejleményi kapcsán. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője szerint több sebből is vérzik az a történet, amely a minap került nyilvánosságra.

2024. 08. 20. 5:17
Illustration
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Megérkezett az újabb fedősztori az Északi Áramlat robbantásának ügyében. Az amerikai adminisztrációtól aligha függetleníthető Wall Street Journal szerint az akcióért egy maroknyi ukrán katona és civil felelős, akik a terveket egy átmulatott éjszaka során dolgozták ki – emlékeztetett a fejleményekre közösségi oldalán Hortay Olivér. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője jelezte, miszerint a lap arról ír, hogy Volodimir Zelenszkijt tájékoztatták szándékaikról és az ukrán elnök jóvá is hagyta az akciót. És bár az elkövetők semmilyen írásos bizonyítékot sem hagytak, az amerikai szolgálatok mégis értesültek a tervről, ezért felszólították Zelenszkijt, hogy állítsa le a műveletet és tájékoztatták a németeket, hogy fel tudjanak készülni.

– A történet több sebből is vérzik. Egyrészt a robbantás után a biztonságpolitikai szakértők amellett érveltek, hogy egy ilyen akcióhoz olyan technológiai felkészültség kell, amilyen csak a nagyhatalmaknak van. Nehéz elhinni, hogy egy részben civilekből álló baráti társaság képes volt megugrani ezeket a követelményeket – magyarázta a szakértő. Másrészt a Wall Street Journal forrásként az akcióban részt vevőket jelöli meg, de aláhúzza, hogy bizonyítékok nem maradtak.

–  Ez abszurd. Ha a felelősök annyira profik, hogy semmilyen nyomot sem hagytak hátra, miért rohannának a médiához dicsekedni és ezzel bizonyítékokat gyártani maguk ellen? Ráadásul ha az egész sztori ennyire egyszerű, miért zárta le eredmények nélkül a nyomozást Svédország és Dánia, és miért nincs valódi eredménye a német vizsgálatoknak? Harmadrészt: nehéz elhinni, hogy az amerikai vezetés mindent megtett az eset megakadályozása érdekében azok után, hogy az elnök, Joe Biden korábban nyilvánosan elmondta, hogy a vezetéknek véget kell vetni –  mondta az üzletágvezető.

Hortay Olivér szerint a cikk mögött meghúzódó motivációra sokkal valószínűbb magyarázat, hogy az amerikai adminisztráció szerint Zelenszkij kezd elkanászodni, és üzenni kívánnak neki, hogy könnyedén ráhúzhatják a vizes lepedőt.

–  Európaiként elég szomorú végig nézni ezt az egészet. Az uniós politikai elitünk lassan két éve fél megnevezni a felelősöket, pedig a kritikus infrastruktúra elleni támadás történelmi léptékű volt. Amíg ez így marad, az egész kontinensünk kiszolgáltatott lesz annak, hogy mások úgy hajlítsák a valóságot, ahogyan az aktuális érdekeik kívánják – tette hozzá.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.