Megkapta méltó „büntetését” a globális informatikai leállást okozó cég

A kiberbiztonsági citromdíjat a CrowdStrike elnöke vette át.

Forrás: Origo2024. 08. 13. 15:57
Crowdstrike  A fotóillusztráción a CrowdStrike logó látható a telefon képernyőjén a hibát jelző laptop előtt Ankarában, 2024. július 19-én. (Fotó: Metin Aktas / ANADOLU / Anadolu az AFP-n keresztül)
Fotó: Metin Aktas / ANADOLU / Anadolu az AFP-n keresztül
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emlékezetes, hogy a múlt hónapban egy hatalmas informatikai leállás söpört végig a világon. A hiba rengeteg problémát okozott, több légitársaság gépe a földön ragadt, nagyvállalatok és pénzintézetek is megbénultak, de még a Fomula–1-es Magyar Nagydíj szabadedzését is megnehezítette az apróságnak tűnő fail. A hatalmas hibát – a Windowst futtató gépeken és szervereken – az okozta, hogy a CrowdStrike biztonsági cég hibás frissítést küldött ki a vírusirtójához.

A becslések szerint a hiba több tíz milliárd dolláros veszteséget okozott a világgazdaságban.

A CrowdStrike baklövése nem is maradt következmény nélkül. A Pwnie Awards 2024 kiberbiztonsági citromdíjkiosztó gálán – amit a Las Vegas Def Con hekkerkonferencia részeként tartottak – a kiberbiztonsági cég megkapta a csúcskitüntetésnek számító Most Epic Fail, azaz legdrámaibb bukásnak fordítható elismerést – írja az Origó.

Ez a díj bár nem pozitív kitüntetés – sok céggel ellentétben –, a CrowdStrike mégsem akarta szőnyeg alá söpörni az esetet azzal, hogy nem vesznek tudomást az esetről és arról, hogy nekik ítélték a díjat.

A „kitüntetéssel járó” hatalmas trófeát maga a cég elnöke, Michael Sentonas vette át, aki elmondta: nem ennek a díjnak az átvételére a legbüszkébb. A cégvezető azt is megígérte, hogy ki fogják állítani a trófeát a CrowdStrike texasi főhadiszállásának egy jól látható helyén, mert nagyon fontos felelősséget vállalni az efféle hibákért, valamint hogy minden dolgozó lássa, hogy ilyen nem történhet még egyszer.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: ANADOLU/AFP/Metin Aktas)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.