Épülhet a BMW-gyár

Rövidesen, a jövő év első felében megkezdődhetnek a debreceni BMW-gyár építési munkálatai. Az egymilliárd eurós beruházást 12,3 mil­liárd forinttal támogatta a magyar kormány. A gyár munkálatainak előkészítésén már 250 BMW-alkalmazott dolgozik, és elkezdték a munkavállalók toborzását is.

Munkatársunktól
2019. 09. 25. 8:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődhetnek a debreceni BMW-autógyár építési munkálatai – jelentette be kedden az innovációs és technológiai miniszter, amikor a városban aláírták az előkészített terület adásvételi szerződését, és ezzel a beruházási helyszín a BMW Group tulajdonába került. Palkovics László jelezte: a kormány 130 milliárd forinttal járult hozzá a debreceni északnyugati ipari övezethez kapcsolódó közlekedési infrastruktúra kialakításához. További 35 milliárdot a debreceni oktatási rendszer fejlesztésére fordítanak annak érdekében, hogy hosszú távon szakképzett munkaerőt biztosíthassanak a városban működő cégeknek. „Száz év magánynak van vége” – idézte a minisztert a távirati iroda, utalva arra, hogy száz éve nem volt a térségben ilyen volumenű beruházás, amely „az ország egyik sikertörténete”.

Palkovics László jelezte: 2014 és 2019 között több mint hatezer új munkahely jött létre Debrecenben, a beruházások értéke meghaladta az 580 milliárd forintot, 2030-ig pedig további, mintegy 600 milliárd forint fejlesztési forrást „raktak össze” a város számára. Az oktatásfejlesztési program keretében pedig versenyképessé teszik a mérnökképzést, az egyetemen 400-500 új mérnök végezhet évente. Az egyetem és a vállalatok innovatív együttműködésének támogatására az országban nyolc science-parkot alakítanak ki, a debreceni park létrehozásának ügye hamarosan a kormány elé kerül – hangsúlyozta a tárca vezetője, hozzátéve, hogy magát az egymilliárd euróból megvalósuló beruházást 12,3 milliárd forinttal támogatta a magyar kormány.

Az 560 focipálya nagyságú területen megvalósuló debreceni BMW-gyárban évente 150 ezer gépkocsit gyárthatnak majd, és több mint ezer új munkahelyet teremthetnek. Magyarországon egyébként jelenleg 620 járműipari vállalat van, köztük a világ húsz meghatározó cége. Egy legutóbbi IMF-felmérés szerint hazánkban a high-tech-beruházások aránya hetven százalék, amellyel e területen mi vagyunk a legnagyobb exportálók az EU-ban – húzta alá a miniszter.

Aláírták az előkészített terület adásvételi szerződését
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Michele Melchiorre, a gyár igazgatója közölte, hogy a debreceni BMW-autógyár építési munkálatai 2020 tavaszán kezdődnek, ahol akkumulátoros és belső égésű motorral szerelt gépkocsikat állítanak majd elő. A munkálatok előkészítésén már 250 BMW-alkalmazott dolgozik, augusztusban az első négy HR-munkatárs is csatlakozott a céghez, s a munkavállalók toborzása is megkezdődött.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint a beruházás nemcsak Debrecennek, hanem az egész megyének, a Tiszántúlnak új irányt szab, aminek a hatása a határon túli területekre is kiterjed. Jelezte: Hajdú-Bihar megyében az elmúlt öt évben 40 százalékkal nőtt az ipar teljesítménye. Magyarország ma évente 500 ezer személygépkocsit és 2,5 millió motort állít elő, a BMW-gyárral a magyar autógyártás újabb koronaékszerrel gazdagodik – tette hozzá. Papp László (Fidesz–KDNP), Debrecen polgármestere a város története legnagyobb fejlesztésének nevezte a beruházást, amely a gazdaság mellett a munkahelyteremtésben, az oktatásban és a közlekedési infrastruktúrában is új távlatokat nyit a térségben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.