Feltámadásra vár az osztrák turizmus

Ausztriában is áldozatául esnek a húsvéti programok a koronavírus mutációja okozta járvány tombolásának. Az elmúlt egy év a régiós élboly vezető országában is súlyos válságba sodorta a turizmust. Pedig az osztrákok alig várják, hogy elindulhassanak: a legtöbben arra készülnek, hogy belföldön és a szomszédos országokban ebben az évben bepótolják az elmaradt utazásokat.

2021. 03. 30. 7:15
null
20200113 ausztria bécs életképek utcakép_havran zoltán magyar nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ausztria a most kialakult helyzetben három részre szakadt, mint a középkori Magyarország. Nyugaton Vorarlberg az országos tesztlabor, ahol március közepétől kívül-belül üzemelhetnek a vendéglátóhelyek. Külön egység Ausztria középső része, ahol sem lazítás, sem szigorítás nem történt, a harmadik országrész pedig Kelet-Ausztria, ahol a karácsony előtti zárlathoz hasonló leállás lesz húsvétkor – idézte fel lapunknak a víruskezelésben korábban mintalaborként működő Ausztria ünnep előtti helyzetét Kovács Balázs.

– Vorarlbergben kísérleti modellként zajlik az üzletekben a belépőtesztelés és a szigorú higiéniai előírások gyakorlatba való átültetése,

a tartományi mintalabor az országos nyitáshoz ad érdemi tapasztalatokat – tette hozzá Magyarország korábbi bécsi turisztikai külképviselet-vezetője.

Kovács Balázs: „Kettős fáradtság uralkodik a turizmuson” Fotó: GD Consulting

A szakértő úgy fogalmazott: tavaszba lépve a fáradtság kettős a nyugati szomszédainknál is, ahol egyszerre uralkodik a járványkezelés nehézsége és a szokásos tavaszi gyengeség. – A több mint egy éve tartó folyamatos „koronavírus-akadályverseny” során számos tapasztalattal gazdagodtunk – jegyezte meg.

Vázolta: meglehetősen borúsak az osztrák szállodások, mivel szinte a teljes téli szezont elbukták, és

a friss felmérések szerint 66 százalékuk az ágazat jövőjét is negatívan látja, többen a csődeljárást, szállodájuk eladását vizionálják.

– A szektor 28 százaléka pedig a túlélésre játszik úgy is, hogy közben hasonló arányban vannak azok, akik szerint az osztrákoknál elérhető támogatások rendszere jó és hasznos segítség a szállodaiparnak.

Igaz, egyes nagyvállalkozások szerint igazságtalan az állami konstrukció, mert miközben számukra a támogatások nem fedezik a fix költségeket sem, addig

szerintük a kisebb cégek a többféle lehetőség igénybevételével „túl nagyvonalú” veszteségpótláshoz jutnak

– mondta Kovács Balázs.

Bécs a mostani hullám küszöbén. Tavaly novemberben még nem kellett maszkot hordani az osztrákoknak Fotó: Havran Zoltán

Egy friss reprezentatív felmérést is példaként említett, amely szerint az osztrák lakosság alig négy százaléka tudta csak az elmúlt évben az eltervezett utazását teljes mértékben megvalósítani, míg 14 százalékuk csupán részben. A többség azonban egyáltalán nem tudott üdülni vagy el kellett halasztania a terveit, emiatt a csalódottság, bizonytalanság lett úrrá az utazási szektor keresleti oldalán.

Megingott a teljes vendéglátóipar. Sorra dőlnek be a patinás kávéházak is a császárvárosban Fotó: REUTERS

– Ausztriában három százalék alatt van azoknak az aránya, akik az idén egyáltalán nem terveznek elutazni, a lakosság meghatározó aránya a tavalyinál több utat és nagyobb költekezést tervez, kompenzálva az elmaradt lehetőségeket. Leginkább a biztonságra és a higiéniára figyelnek majd a turisták, akik előnyben részesítik azokat a foglalási konstrukciókat, ahol rugalmas lemondási feltételeket kínálnak.

Sokan inkább kisebb panziókban, családiasabb szálláshelyeken foglalnak szállást, mint a nagyobb hotelekben, míg a legtöbb osztrák polgár wellnessre, strandolásra vágyik, és összességében népszerű lesz az aktív turizmus, illetve a városlátogatás. A buszos utazásoknál keresettebbek egyelőre a tengeri hajóutak, habár

az osztrákok kétharmada belföldi és európai úti célok felkeresését tervezi, főként saját autóval, rövidebb repülőúton, elsősorban a közeli országokba

– sorolta Kovács Balázs a kibontakozó idei mintatrendeket.

Rendezvényhiányos év?

Az osztrák rendezvényszervező-szakma is szenved a tervezhetőség hiányától, sorra mondják le a nagy bevételű programokat. Ahogy hazánkban is újra elhalasztották a nemzetközi hírű nyári Balaton Sound fesztivált, bizonytalan helyzetnek esett áldozatul az eredetileg június elejére tervezett bécsi szabadtéri Nova Rock Festival. A közeli ünnephez tartozó veszteség, hogy a salzburgi húsvéti ünnepi játékok is elmaradnak. A régiós verseny erős: a közeljövőben 130 nemzetközi rendezvény helyszínéről dönthetnek, amelyeket 2025 és 2030 között rendeznek majd meg – olvasható a Leadersnet.at körképében.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.