Keresés
Magyar Nemzet
2021. június 14., hétfő, Vazul napja
HÍR TV - BAYER SHOWKarácsonyék a dugódíjat készítik elő!
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/gazdasag/idotakarekos-de-teljes-koru-teszteles-9774599/

Gyors és teljes körű tesztelés

Lehetetlen vállalkozás volna megfelelő informatikai támogatás nélkül nekivágni a hamarosan induló úszó-Európa-bajnokság járványügyi biztosításának – vallja Kovács Róbert, a Semmelweis Kft. ügyvezető igazgatója. A szakember a Magyar Nemzetnek elmondta: a több ezer résztvevő folyamatos tesztelése, a százezres nagyságrendű adattömeg kezelése nagyrészt auto­matizáltan történik a rendezvény alatt.

– A Semmelweis Egyetem és a Semmelweis Kft. konzorciuma szervezi meg nagyjából egy éve a Magyarországon tartott komolyabb nemzetközi sportrendezvények Covid-buborékait, végzi a járványügyi kontrollt sok más orvosszakmai feladat mellett. A járvány hatására eltolódtak az arányok:

a sportrendezvényeken a járványügyi biztosítás nagyságrendekkel komolyabb munkát és felelősséget jelent, mint a korábbiakban.

Most pedig új feladat áll előttünk: az úszó-Európa-bajnokságra mintegy ezerötszáz sportolót várunk, emellett a hotelekben, a logisztikában, a biztonsági szolgáltatásban dolgozók, vagyis a teljes kiszolgáló személyzet további több ezer embert jelent. Őket folyamatosan, három héten keresztül kell tesztelnünk és adott esetben további laborvizsgálatokat végezni, intézkedéseket hozni. Ennek a volumene manuálisan szinte kezelhetetlen, emiatt döntöttünk úgy, hogy informatikai kiegészítést kérünk a már használatban lévő programhoz, így az Euró­pa-bajnokság adatkezelése már az új betöltőrendszerrel válik lehetővé – magyarázta Kovács Róbert, a Semmelweis Egészségügyi Szolgáltató és Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója, milyen feladat áll előttük.

A Nemzetközi Úszóliga (ISL) októberi versenyének járványügyi védelmét is a cég biztosította, de még jórészt manuálisan
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Az ügyvezető hozzátette, hogy a járvány elején nem volt más választásuk, mint manuálisan kezelni az adattömeget, ám a küszöbönálló rendezvénynek már reménytelen volna informatikai támogatás nélkül nekivágni. Az Európai Úszószövetség tavaly májusban jelentette be, hogy az eredetileg 2020-ra tervezett bajnokságot idén, 2021. május 12. és 24. között rendezik meg Budapesten, bízva abban, hogy a járványhelyzet ellenére ebben az időpontban már biztonságos körülmények között bonyolíthatják le a versenyt. Nemzetközi szinten sem volt ekkora léptékű rendezvény a pandémia kitörése óta, igaz, hosszabb időtartamút biztosított már a Semmelweis Kft.; tavaly október–novemberben hat héten keresztül zajlott a Nemzetközi Úszóliga versenye, amelynek az ezerháromszáz főre szabott Covid-buborékját és a járványügyi kontrollját végezte a cég.

– Most azonban négyezer-négyezerötszáz ember személyre szabott, fejenként legalább húsz adatát visszük be a rendezvény kezdetekor, ami összesen százezres nagyságrend. Ezeket a virtuális adatlapokat már gyorsan elő lehet majd hívni az adatbázisból. A PCR-tesztek eredményeit automatikusan, e-mai­len, titkosított pdf-fájlban küldi ki a rendszer. A leleteket csoportosítjuk, tároljuk és kezeljük, akár importáljuk más rendszerekbe. Ez utóbbinak akkor van például jelentősége, ha valakinek pozitív a tesztje. Természetesen őt is értesíti a program, emellett a belépőkártyája másnap reggel már nem engedi be a rendezvény területére – festett le egy elképzelhető élethelyzetet Kovács Róbert. Hangsúlyozta:

természetesen a koronavírus elleni vakcinával beoltottakat is folyamatosan tesztelik majd, hiszen az oltás nem zárja ki a vírus hordozásának lehetőségét, hanem a megbetegedés esetleges lefolyását enyhíti.

Az eredményeket a magyarországi tajszámmal rendelkezők megtekinthetik az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltató Térben. Ám, mivel sok külföldi vesz részt a rendezvényen és a szervezőknek is azonnal látniuk kell az eredményeket, ezért új, speciális riportok és a biztosított hozzáférésre alkalmas felület fejlesztésére is szükség volt. A labor a vizsgálatok eredményeit ugyanebbe a rendszerbe tölti fel, ami szintén gyorsítja a folyamatot.

Az új funkció ugyan a járvány miatt született, de a lecsengése után jelentkező igényeket is kiszolgálhat, hiszen az optimális humánerőforrás-gazdálkodás mindenkor fontos szempont. Kovács Róbert úgy fogalmazott: az elmúlt bő esztendő felkészített bennünket arra, hogy váratlan helyzetek mindig adódhatnak.

– Úgy gondolom, hogy az a fajta járványszenzitív életmód és működési rend, amire rákényszerültünk 2020 márciusa óta, hosszabb távon is fennmaradhat.

Lehet, hogy másképpen hívjuk majd, nem Covidnak, de ugyanezek az alkalmazások, technológiák azokban az esetekben is alkalmazhatók lesznek – jelentette ki a Semmelweis Kft. ügyvezető igazgatója.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Stratégia

„Gyurcsány király” és „Jakab bolond” szövetsége
Zárug Péter Farkas elemző szerint a Jakab Péter és Gyurcsány Ferenc között köttetett szövetség egyetlen célja a szavazatmaximalizálás.

Küzdelem

A 2006-os Gyurcsány-terror
Dobrev Klára orbitális hazugságai a rendőri brutalitások és a feltárt igazság tükrében.
A G7-ek erőteljesen fellépnének Kína dominanciája ellen
Jake Sullivan közölte, védeni kell a demokráciát és minden téren fel kell venni a versenyt Pekinggel.

Poszt-trauma

Alföldi Róbert nagyon csúnyán nekiment Selmeczi Gabriellának
Megérkezett az utasítás.

Poszt-trauma

Ha ők csinálják, akkor oké
Nekik szabad hirdetési kampányra és konzultációra szórni a pénzt.

Poszt-trauma

Szabó Tímea lincshangulatot szít
A szélsőséges politikus Facebook-posztjában erőszakra buzdít lapunk vezetői ellen.

Aktuális

Hunyorgó óriáscsillagot fedeztek fel a Tejútrendszer központjában
Nem ez az első hunyorgó csillag, amelyet felfedeztek csillagászok.

Fricz Tamás blogja

Szóval nincs a pápával semmi baj?
Ferenc pápa ideológiai tevékenysége egyre inkább egy irányba mutat, s ahelyett, hogy egyesítene, inkább politikailag megosztja a híveket.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!