Már az idén piacra kerültek azok a hajtatott zöldségek – elsősorban paradicsom és kígyóuborka –, amelyeket a vidékfejlesztési program által biztosított forrásból valósítottak meg a gazdálkodók. Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta: az idén 10-15 hektárnyi új, a modern kor minden követelményének megfelelő üvegházat állítottak termelésbe. Az új létesítményekben az idén legtöbben kígyóuborkát termesztettek, később azonban vélhetően a paradicsom lesz a meghatározó kultúra. Ennek oka, hogy késve készültek el a beruházások, a gazdálkodók jó része pedig annak érdekében, hogy nyáron ne álljanak üresen az üvegházak, egy úgynevezett rövidebb kultúrával ültették be. Mindez okozott némi átmeneti zavart az uborka piacán. Az üvegházakból egyszerre kikerülő nagy mennyiség jóval meghaladta a hazai szükségletet, a külpiaci kapcsolatok hiányában pedig túltermelés alakult ki. Ledó Ferenc szerint ez viszonylag rövid időn belül orvosolható probléma, ha a gazdálkodók időben felkészülnek az exportra.
Félelmetes hanyatlásba kezdett Németország
Akkora a baj, hogy magával ránthatja Európát.