Kedvező hír: ismét nőtt az ipari termelés szeptemberben

A nyers adat két százalék feletti bővülést mutatott, azaz a termelés meghaladta a vírus megjelenése előtti szintet.

Magyar Nemzet
2020. 11. 06. 10:09
null
Gyártósor az Opel szentgotthárdi gyárában. Meg vannak számlálva az éveik Fotó: MTI/Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptemberben az ipari termelés volumene 2,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit a nyers adatok szerint. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 1,0 százalékkal mérséklődött. Az előző hónaphoz képest a bővülés 2,3 százalék volt a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A legnagyobb súlyú alágakban nőtt a termelés volumene: a járműgyártás, illetve a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása nagyobb, míg az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kisebb mértékben emelkedett. A többi feldolgozóipari alág többségében viszont csökkent a termelés. A termelés az év első kilenc hónapjában 9,2 százalékkal kisebb volt, mint az előző év azonos időszakában. A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás szeptemberben az előző hónaphoz viszonyítva 2,3, áprilishoz képest pedig 61 százalékkal nőtt.

– Az ipari termelés szeptemberben kedvezően alakult, a nyers adat két százalék feletti bővülést mutatott, azaz a termelés meghaladta a vírus megjelenése előtti szintet. Ez azt jelzi, hogy szeptemberben a külső kereslet kedvezően alakult, bár fontos hozzátenni, hogy az egyes iparágak között jelentős eltérések lehettek – kommentálta az adatokat Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője.

A KSH tájékoztatása szerint a járműgyártás teljesítménye emelkedett, azaz itt megjelenhetett egyfajta bepótolt fogyasztás is, tehát a tavasszal elmaradt vásárlások növelhették a keresletet. Biztató, hogy a második hullám megérkezése szeptemberben nem éreztette hatását az ipari termelésen, így az ágazat teljesítménye a harmadik negyedévben mérsékelhette a visszaesés mértékét. Kérdés, hogy ez a következő hónapokban is így marad-e.

– A kormány gazdaságvédelmi intézkedéseinek is köszönhetően az ősz elejére sikerült ellensúlyozni a koronavírus-járvány kedvezőtlen hatását. A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás szeptemberben az áprilisi mélyponthoz képest több mint 61 százalékkal bővült – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium. György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár elmondta: a kormányzati intézkedésekkel Magyarország továbbra is azon dolgozik, hogy megvédje a magyar gazdaságot, a magyar munkahelyeket, és hazánk továbbra is az EU azon tagállamai közé tartozik, ahol az egyik legalacsonyabb a munkanélküliség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.