Lassan már minden zöld lesz, a pénzügyeink is

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Zöldprogramjával kívánja elősegíteni a klímaváltozáshoz és más környezeti problémákhoz kapcsolódó kockázatok csökkentését, a magyarországi zöldgazdaság finanszírozásának bővítését, így a bankszektorban megtett intézkedések után a tőkepiacokon is megkezdi a zöldpénzügyek meghonosításának támogatását, együttműködve a társhatóságokkal és a piaci szereplőkkel – közölte a jegybank.

Magyar Nemzet
2020. 08. 04. 11:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tájékoztatás szerint az MNB Zöldprogramjában folyamatosan keresi azokat a lehetőségeket, amelyek javíthatják a zöldberuházások finanszírozási feltételeit. A törekvés fő elemei a zöldkötvények lehetnek, amelyek a külföldi, fejlett piacokon az elmúlt években látványos növekedést produkáltak. Kelet-Közép-Európában és benne Magyarországon azonban néhány kivételtől eltekintve még gyermekcipőben jár az efféle konstrukció.

Ilyen kivételnek nevezik a magyar zöldállampapír 2020. júniusi kibocsátását.

A jegybank szerint a magyarországi zöldkötvény-kibocsátás elindulása hozzájárulhat az ország klíma-, fenntarthatósági és energiastratégiai céljainak finanszírozásához, és támogathatja az MNB által is szorgalmazott versenyképességi fordulatot. A nemzeti bank ugyanakkor szükségesnek tartja fejlesztő, előremozdító intézkedések bevezetését. Elemzésükben azt írták, a magyar állam 2020 júniusában bocsátott ki zöldállampapírt, ami elsősorban a Magyarország tiszta fejlődési stratégiájában meghatározott klíma- és környezeti célokhoz kötődő kormányzati beruházásokhoz gyűjtött dedikált forrást. Ezt leszámítva az elemzés készítésekor más zöldkötvény-kibocsátás még nem valósult meg, noha a jegybank tudomása szerint több vállalat és hitelintézet is vizsgálja a kibocsátás lehetőségét.

Ezzel szemben a térségben – Lengyelországban, Szlovéniában vagy a balti államokban – már sor került az úttörő, piacilag is sikeres kibocsátásokra, jelentős befektetői érdeklődést generálva.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.