Megszaporodhatnak az elektromos taxik a magyar utakon

A járvány által jelentősen sújtott taxis kisvállalkozók újabb segítséget kapnak kormányzati támogatási pályázat formájában.

Magyar Nemzet
2021. 05. 14. 9:48
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan újra pályázhatnak a taxisok kormányzati támogatásra elektromos autók beszerzéséhez, jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) miniszterhelyettese.

Azt szeretnénk, hogy a vállalkozók, cégek az ország újraindításakor új lehetőségeket is kapjanak, ezáltal meg tudjanak erősödni. Különösen fontos ez a járványhelyzet miatt leginkább megviselt ágazatokra. Nehéz helyzetbe kerültek a taxis vállalkozások is, különösen Budapesten. Eddig már több intézkedéssel is segítettük őket, így például azzal, hogy átmenetileg eltöröltük az autójuk életkorára vonatkozó szigorú szabályozást, vagy éppen lehetővé tettük, hogy részt vegyenek a korlátozások idején nagyon elterjedté vált házhoz szállításban – fejtette ki Schanda Tamás. A miniszterhelyettes felidézte: ahhoz is lehetőséget biztosítottak a taxisoknak, hogy kedvezményesen, állami támogatással vehessenek új, korszerű, elektromos járműveket. – A korábbi kiírásnak nagy sikere volt, ezért – a szakmai szervezetek és a fővárosi Fidesz–KDNP kérésére – úgy döntöttünk: hamarosan újra lehet pályázni – jelentette be a miniszterhelyettes

– A kormány hárommilliárd forintot különített el erre a célra, a pályázók a gépjármű értékének 45 százalékát kaphatják meg támogatásként egy legfeljebb 15 millió forint értékű elektromos gépjármű vásárlására – ismertette.

A személytaxi-szolgáltatást vagy személygépkocsis személyszállítás szolgáltatás végző egyéni vállalkozók illetve gazdasági társaságok 2021. június közepétől pályázhatnak új, elektromos autók beszerzésére. A kiírás, amellett, hogy ezzel is segíti az ország újraindítását és a vállalkozások megerősödését, közép- és hosszútávon is jelentős megtakarítást biztosít a vállalkozóknak, hiszen az elektromos autók fenntartása sokkal gazdaságosabb, továbbá a közlekedés zöldítése segíti a klímavédelmi célok elérését is

Kisebb lesz a károsanyag-kibocsátás a fővárosban
Fotó: Mirkó István

– A kormány a pandémia időszakában is többször bizonyította, hogy lehetőségeihez mérten segíti és támogatja a személyszállítási szektor szereplőit is. Célzott segítséget kaptunk tavaly az adó- és járulékfizetési kötelezettség négyhavi mentességével, továbbá azok a kisvállalkozók, akik a megcsappant bevételeik miatt felélték megtakarításaikat, és emiatt a tízéves autóikat sem tudták volna lecserélni, a kétéves moratórium bevezetése nélkül elvesztették volna a munkahelyüket. Örömmel fogadjuk ebben az évben is a pályázatot, hiszen a szektor mikrovállalkozásainak egy új elektromos autó vásárlására esélye sem lenne – reagált a bejelentésre Metál Zoltán, az Országos Taxisszövetség elnöke.

Reich Ádám, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Közlekedési és Szállítási osztályának elnöke, a Főtaxi vezérigazgatója elmondta, hogy a pályázat hatékonyan segítheti az ágazat koronavírus-járvány okozta válsághelyzetéből való kilábalását. Az elektromos gépjárművek beszerzése szerinte ugyanis nemcsak a környezettudatos működés, hanem a pandémia alatt mintegy felére csökkent fővárosi taxis piac újbóli növekedésének és helyreállításának is fontos eszköze.

Láng Zsolt, a fővárosi Fidesz–KDNP frakcióvezetője szerint a koronavírus-járvány minden gazdasági szereplőt komoly kihívás elé állított. – Az érintetteket csak úgy lehet hatékonyan támogatni, ha tárgyalunk velük, és meghallgatjuk a javaslataikat. Bár a baloldal igyekszik politikai kérdést csinálni a helyzetből, ha valóban segíteni szeretnének a bajba jutott vállalkozóknak, akkor véget kellene vetniük az állandó, öncélú háborúzásnak, hiszen ez nem vezet sehova – mutatott rá a frakcióvezető.

Hangsúlyozta, hogy a kormány láthatóan kész felkarolni az olyan fontos ügyeket, mint a fővárosi vállalkozók megsegítése. A mostani támogatás fontos környezetvédelmi lépés is, mert a jövőben több száz budapesti személyszállító vállalkozó tud majd elektromos autóval közlekedni, kevésbé szennyezve a főváros levegőjét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.