Mibe érdemes befektetni a következő esztendőben?

A piaci szakértők 2021-re befektetésként a kötvényeket részesítik előnyben a részvényekkel és más kockázatosabb eszközökkel szemben, de a vakcinákkal kapcsolatos hírek hatására mintha kissé optimistábbak lennének. A makrogazdasági és a világpolitikai események azonban a pandémia idején, ezért jövőre is meghatározóak maradnak.

Horváth Éva
2020. 12. 22. 18:32
Workers celebrate the during closing bell, as they prepare for the return to trading, on the floor at the NYSE in New York
HEALTH-CORONAVIRUS/USA-STOCKS Fotó: REUTERS/Brendan McDermid
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világméretű koronavírus-járvány okozta talpra állás „könnyebbik” szakaszán már valószínűleg túl vagyunk. A 2020-as események azonban a 2021-es kilátásokra is óhatatlanul rányomják a bélyegüket – állapítja meg a Fidelity International globális makrogazdasági elemzéssel foglalkozó csapata, akik szerint 2021-ben három fő tényező határozza majd meg a befektetési környezetet. Egyrészt az ideinél kiemeltebb szerepet kapnak a költségvetési politikák, főként abból a szempontból, hogy mennyire tudják majd kiegészíteni a kamatmódosítással várhatóan továbbra is kiváró, támogató monetáris politikákat. Másrészt kulcskérdés marad az infláció alakulása is.

Még mindig nem tudni, emelkedik-e majd a pénzromlás átlagos üteme 2021-ben, és ha igen, mennyivel. Harmadrészt pedig önmagában meghatározó lesz, hogyan alakul jövőre az Egyesült Államokban az új elnöki terminus – hívja fel a figyelmet a Fidelity.

Újdonság továbbá, hogy a búcsúzó esztendő jövőre átnyúló gazdasági hatásai mellett egyre nagyobb jelentőséggel bíró adottság a prognózisokban a kritikus fenntarthatóság. Az ehhez kapcsolódó tényezők a befektetési kockázatok mind fontosabb részét alkotják – fogalmaznak az elemzők. Ezek hatására a Fidelity modelljeiben például már a hőmérséklet alakulását is figyelembe veszik, hogy pontosabban megértsék, miként hathatnak a különböző klímaváltozási forgatókönyvek a piacokra és a kockázatokra.

A következő időszak befektetéseivel kapcsolatban az elemzők továbbra is azt ajánlják, hogy mindenki igyekezzen megtalálni az óvatosság, valamint a részvények és kötvények kapcsán kínálkozó kockázatosabb lehetőségek közötti egyensúlyt.

A szakértők 2021-re általában a kötvényeket részesítik előnyben a részvényekkel és más kockázatosabb eszközökkel szemben, de a vakcinákkal kapcsolatos hírek hatására az év vége felé kissé optimistábbak lettek.

A részvénypiacok esetében ugyanakkor érdemes szem előtt tartani azt, hogy bár általánosságban lassabb gazdasági növekedésre készülhetnek az országok, az egyes régiókat és ágazatokat tekintve a kép jóval árnyaltabb lehet. Európában pedig biztos, hogy 2021-ben is fokozottan fennállnak majd politikai fejleményekhez (például a brexithez), a Covid–19 miatti intézkedésekhez és az ezek által a gazdasági adatokra gyakorolt hatásokhoz kapcsolódó kockázatok – figyelmeztet a Fidelity. Hangsúlyozták, hogy emiatt a 2021-es befektetési stratégiák vélhetően a relatív lehetőségek megragadásáról szólnak majd, amikor egyszerre kell jól beárazni a gazdasági és a vírussal kapcsolatos fejleményeket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.