Nem tágít a csúcstól a legfőbb index

Nem csitul a szakadatlan tőzsdei áremelkedés, különösen az Egyesült Államok részvénypiacain: az S&P 500 index soha nem látott magasságba jutott, miközben az amerikai gazdaság a második világháború óta nem zuhant akkorát, mint idén. Kérdés, vajon fennmaradhat-e tartósan ez az ellentmondásos helyzet.

Fellegi Tamás Péter
2020. 08. 27. 8:48
Workers celebrate the during closing bell, as they prepare for the return to trading, on the floor at the NYSE in New York
Míg az amerikai gazdaság hatalmasat zuhant, az S&P 500 index soha nem látott magasságokba jutott Fotó: Brendan McDermid Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Warren Buffett, a világ egyik leghíresebb és nem mellékesen legvagyonosabb, hosszú távú befektetője a húsz évvel ezelőtti, úgynevezett dotcom lufi idején a következő szellemes megállapítást tette: „A piaci résztvevők tudják, hogy ha túl sokáig ünnepelnek – ebben az esetben túl sokáig ülnek a túlárazott részvényeken –, abból nagy baj lehet. Ugyanakkor egy percig sem akarnak kimaradni egy ilyen remek buliból, ezért azt tervezik, hogy majd éjfél előtt pár másodperccel távoznak. Csak egy probléma van: egy olyan teremben táncolnak, ahol az óráknak nincs mutatójuk.”

Most újra szárnyalnak a tőzsdék, miközben a mögöttük álló amerikai gazdaság csak árnyéka önmagának. Az S&P 500 indexet az 500 legnagyobb amerikai tőzsdei vállalat árfolyamából képzik, ezáltal messze a világ legfontosabb részvénypiaci mutatója, hisz a benne szereplő cégek közül sok multinacionális vállalat, így működésük döntő az egész világ gazdasága szempontjából. Az index értéke most átlépte a még év elején ­elért 3400 pontos mindenkori legmagasabb értéket, és 3450 pontig emelkedett.

Normál körülmények között ebben nem lenne semmi különleges, még akkor sem, ha az emelkedő trend 11 és fél éve tart (2009-ben az akkori válságban 700 pont volt az indexérték). Most az a meglepő, hogy mindez egy olyan hirtelen jött és páratlan gazdasági válság idején történik, amelynek egyáltalán nem látható még a teljes lefutása. Igaz ugyan, hogy a legnagyobb technológiai cégek, amelyek az index nem kis hányadát adják, óriási nyereségnövekedést értek el a járvány idején megváltozott életforma miatt, de az adott cégek értékeltsége is igen magas minden szokásos mérőszám szerint. Rá­adásul rengeteg másik cég árfolyama is örökös csúcsokat ér el, miközben őket nem kíméli a válság.

A kialakult helyzetre magyarázatként az a befektetői remény, hogy a koronavírus-járvány ahogy jött, úgy el is megy, már nem feltétlenül helytálló. A járvány ugyanis több mint fél évvel elterjedése után még változatlanul dühöng, azaz további súlyos korlátozásokkal már nem lehet fékezni, attól ugyanis a gazdaság végképp összeomlana. Ráadá­sul úgy tűnik, az sem zárható ki, hogy a koronavírus-fertőzést a számos ­mutáció miatt többször is el lehet kapni, ami megakadályozza, hogy bármely hatékonynak ígérkező vakcinának köszönhetően teljesen megszűnjön a járvány. Legfeljebb arra lehet számítani, hogy a járványgörbe ellaposodik, ám változatlanul együtt kell élni a vírusfertőzés fenyegetettségével. Így viszont nem lehet megbecsülni, hogy a gazdaság az egyes országok vagy akár az egész világ szintjén mikor éri el és haladja meg a járvány előtti szintet.

Míg az amerikai gazdaság hatalmasat zuhant, az S&P 500 index soha nem látott magasságokba jutott
Fotó: Reuters

Fundamentális indok nélküli óriási tőzsdei emelkedést már máskor is láttunk, csak nem válság idején. A mostani eset ugyanakkor nem véletlen: az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed még soha nem dobott olyan sok fedezetlen pénzt a piacra, mint most, és ez a hatalmas összeg nem kis részben a részvénypiacokra áramlik. A befektetők ráadásul elhitették magukkal, hogy a Fed nem fogja megengedni, hogy az index tíz százaléknál többet essen, ebben az esetben majd még több fedezetlen pénzt nyomtat. A befektetőkben így hamis illúzió alakul ki, úgy gondolják, hogy nincs kockázat, ezért sok esetben tőkeáttét alkalmazásával, hitelre, pénzük többszörösének kockáztatásával vásárolnak.

Az ilyen szituációk eddig mindig összeomlással végződtek, az árak visszakerültek a reális szintekre, esetleg átmenetileg mélyen azok alá. Tartósan a fundamentumoktól nem tudnak elszakadni a részvényárak, egy ilyen helyzetet, tulajdonképpen egy piramisjátékot azonban egy jegybank sem fog finanszírozni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.