Óvatosan nyitnának az osztrák szállodások

Egy hónapos belföldi forgalomélénkítő kampányt indítottak tegnap, ezzel együtt április 29-én dördül el az újraindulást jelentő startpisztoly az ausztriai turizmusban. Ezzel bemelegítenek a május 19-i határnyitáshoz, amikortól a külföldi turistákat is fogadja Ausztria.

2021. 04. 27. 6:30
null
Bécs, 2021. február 15. A koronavírus-járvány miatt lezárt kávéházi teraszok Bécsben 2021. február 15-én. MTI/AP/Ronald Zak Fotó: Ronald Zak
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Österreich Werbung osztrák turisztikai marketingszervezet belföldieknek szóló utazásösztönző akciója nyereményjátékokkal együtt az elérhető lehetőségeket reklámozza a városok, a kultúra, a fürdők, a wellness, a sport és a természet témáiban. Ezzel

bemelegítenek a május 19-i határnyitáshoz, amikortól a külföldi turistákat is fogadja Ausztria,

akkortól a szállodaipar, a gasztronómia, a kultúra, a sport és a rendezvényszektorok szolgáltatói teljeskörűen folytathatják a tevékenységüket – idézte fel az osztrák kormány mellett működő nyitási bizottság múlt héten bemutatott terveit Kovács Balázs.

A régióvezető osztrák főváros turizmusát is megtépázta a járvány, a szektor minden területén vannak tönkrement vállalkozások Fotó: Havran Zoltán

Hazánk korábbi bécsi turisztikai külképviseletének vezetője lapunknak részletezte: az FFP2 maszk használata, a távolságtartás és a regisztráció is kötelező előírás lesz Ausztriában, ahol május közepére lesz megközelítőleg hárommillió beoltott, és az oltási program folytatása mellett kiterjedt ingyenes tesztelést is tartanak a járvány megfékezésére.

– Az éttermek kül- és beltérre egyaránt megnyithatnak, egy asztalnál kint tíz, míg bent négy felnőtt, illetve a hozzájuk tartozó gyerekek ülhetnek, a fogyasztás viszont csak ülve engedélyezett.

Július elsejétől az éjszakai vendéglátás is újraindul, ahol az asztalok között két méter távolságot kell tartani.

A záróra a vendéglátóhelyeken, szállodákban, kulturális létesítményeknél egységesen este tíz óra lesz. Minden üzletnek saját higiéniai koncepcióval és Covid-referenssel kell rendelkeznie a biztonságos üzemeltetés érdekében – sorolta az újranyitás feltételeit Kovács Balázs.

Hónapokra kiürültek Bécs utcái. Korlátozásokkal indulnak újra a szolgáltatások Fotó: Reuters

Felidézte, hogy a szállodások körében végzett friss felmérés szerint vegyes a május közepi nyitás fogadtatása, mert bár a higiéniai programok és a belépőtesztelés rendszere készen áll a szolgáltatóknál,

a főleg nemzetközi vendégkörre specializálódott szálláshelyek korainak tartják a május közepi kezdetet.

– Vélhetőleg sokan kivárnak, nehogy a túl korai nyitás más problémákat hozzon magával júniusban – jegyezte meg a turisztikai szakértő.

Az ausztriai rendezvénypiac is újjáéledhet: a kinti szabadtéri eseményeken legfeljebb háromezren vehetnek majd részt, míg a beltéren tartott rendezvényeken ezerötszázan, aminek az a feltétele, hogy nyomon követhetően ültessék a vendégeket.

– A jegyeket csak a telt ház feléig adhatják el a januártól háromszáz millió eurós keretösszegű állami alapból támogatott rendezvényszervezők, akiknek a nyártól cégenként tízmillió euróra emelik a támogatását. Ha viszont nem ültetett, hanem kötetlenebb jelenléttel járó programról van szó, a létszámkorlát ötven fő lesz,

amit a wellness helyszíneken és a fitneszközpontokban négyzetméterenként húsz vendégben szabtak meg

– sorolta Kovács Balázs.

Mint megemlítette, a vendéglátósokat is támogatják az osztrák turizmusbankon keresztül, hogy korszerűsíteni tudják a teraszaikat vagy bővíteni a kerthelyiségeket, ennek feltétele az ötezer-százezer euró értékű beruházás, amelynek legfeljebb húsz százalékát térítik meg.

Teszt automatából

Salzburgban már önkiszolgáló automatából is vásárolható gyorsteszt és Covid-higiéniacsomag. A Leadersnet.at tudósítása szerint a Safety-Shop nevű automatát üzemeltető cég ezzel a nap minden órájában elérhető szolgáltatással kíván hozzájárulni a vendéglátóegységek újranyitásához és biztonságos üzemeltetéséhez. Bécsben az ingázókra is kiterjesztették az ingyenes PCR-tesztelési lehetőséget: a tesztcsomaghoz online regisztrációt követően lehet hozzájutni a REWE áruházlánc bármelyik üzletében. Az otthoni tesztelést követően a mintát szintén a bolthálózathoz tartozó benzinkutaknál, élelmiszerboltokban vagy drogériákban adják le az érintettek, akik az eredményről sms-ben kapnak értesítést, amely igazolás 72 órán keresztül érvényes, bizonyító erejű hivatalos közokiratnak számít.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.