Régiós szinten kiemelkedő a magyar ipar teljesítménye

A kiugró eredmény többek között annak köszönhető, hogy Magyarországon politikai stabilitás és biztonság van, és az elmúlt években rendbe tették az ország pénzügyeit.

Magyar Nemzet
2019. 05. 15. 10:15
null
MN_alap
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A visegrádi országokkal és Romániával összevetve, 2014 óta Magyarországon bővült a legnagyobb ütemben, harminc százalékkal az ipar teljesítménye – hívta fel a figyelmet György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára az Ipar Napjai 2019 című, négynapos, nemzetközi kiállítás megnyitóján tegnap Budapesten. Mint mondta, ez a kiemelkedő eredmény többek között annak köszönhető, hogy Magyarországon politikai stabilitás és biztonság van, az elmúlt években rendbe tették az ország pénzügyeit, így a magyar gazdaság stabilabb és ütésállóbb lett, mint 2010-ben volt. A legfontosabb tényezőnek pedig a magyar kreativitást és szorgalmat nevezte.

Az ipar bővülésében fontos szerepet játszott, hogy az országban jól működik a beruházásösztönző rendszer, és Magyarország a régióban fejlettnek számító infrastruktúrával rendelkezik, ráadásul a világ élvonalába tartozó kutatásokat és ipari üzemeket sikerült hazánkba hozni. Példaként a szegedi lézerközpontot, a zalaegerszegi jármű- tesztpályát és a BMW debreceni beruházását említette.

Fotó: Havran Zoltán

György László kitért rá: a következő időszakban olyan pénzügyi rendszert fejlesztenek, amely az innovatív magyar vállalkozásoknak segít megőrizni magyar jellegüket. Erre azért van szükség, hogy ezekben a cégekben azután is megmaradjon a magyar hozzáadott érték, hogy külföldi befektetők felvásárolják őket. Környezeti értelemben fenntartható energetikai és hulladékgazdálkodási rendszereket fejlesztenek, és nagy hangsúlyt helyeznek az infrastruktúra további bővítésére is, amilyen például a gyorsforgalmi úthálózat további kiépítése.

Tegnap az ipari termelés márciusi, illetve első negyedévi eredményei­ről adott számot a Központi Statisztikai Hivatal. Hazánkban márciusban nyolc százalékkal, az első negyedévben 6,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit az ipar teljesítménye. Viszonyításképpen: az idei első negyedévben 0,6 százalékkal nőtt a román ipari termelés.

A magyar iparon belül a feldolgozóipar termelése 7,8 százalékkal, a csekély súlyú bányászaté 68 százalékkal emelkedett. Az energiaipar kibocsátása (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 5,7 százalékkal csökkent, nagyrészt az előző évinél enyhébb idő hatására. A feldolgozóipari termelés harminc százalékát képviselő járműgyártás kibocsátása 12,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az első negyedévben összességében 9,5 százalékkal nőtt a járműipar kibocsátása.

Japán CÉGEK tervei

Együttesen több száz milliárd forintos magyarországi nagyberuházást tervező, az autóiparban és a megújulóenergia-iparban működő japán cégekkel tárgyalt a Külgazdasági és Külügyminisztérium hivatalos látogatáson Japánban tartózkodó parlamenti államtitkára. Magyar Levente az MTI-nek elmondta: a japán cégek kiemelkedő hozzáadott értéket jelentenek a magyar gazdaságnak, különösen a negyedik ipari forradalommal érintett iparágakban.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.