Olaszország is rálép a kínai új selyemútra

Olaszország azt tervezi, hogy — elsőként a G7-országok közül — csatlakozik Kína több ezer milliárd dolláros befektetést mozgató, Új selyemút nevű kezdeményezéséhez. Róma reméli, hogy profitálhat a projekt kereskedelmi hasznából, Washington viszont ennek az ellenkezőjéről van meggyőződve.

Mártonffy Attila
2019. 03. 08. 19:07
A vendor holds up a Chinese paper umbrella on a hot summer day in front of Rome's ancient Colosseum
A turisták után jöhetnek a beruházások is Rómába Fotó: Tony Gentile Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olasz kormány arra készül, hogy szándéknyilatkozatot írjon alá a Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai államfő kezdeményezte Új selyemút projekthez való csatlakozásról. Az aktusra március végén kerülne sor – idézte a Financial Times brit pénzügyi napilap Michele Geracit, az olasz gazdaságfejlesztési minisztérium államtitkárát.

– A tárgyalások még nem fejeződtek be, de lehetséges, hogy ezt a kínai elnök olaszországi látogatásának napjai­ra időzítjük – mondta Geraci újságíróknak. – Biztosítani akarjuk, hogy az olasz termékek sikeres exportárucikkek legyenek Kína gyorsan fejlődő piacán – tette hozzá. Hszi várhatóan március 22-én érkezik Rómába hivatalos látogatásra, ezután Franciaországba, majd az Egyesült Államokba utazik, ahol Donald Trump amerikai elnökkel tárgyal majd a két ország közti kereskedelmi nézeteltérések megoldásáról.

Washingtonban egyébként nem fogadták kitörő lelkesedéssel Olaszország csatlakozási szándékát, mivel a Fehér Ház szerint a projektben való részvétel nem segíti elő az olasz gazdaság fenntartható fejlődését, nem lesz hasznukra az olasz embereknek, viszont hosszabb távon jelentősen rombolja majd Róma nemzetközi megítélését – hangoztatta Garrett Marquis, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője.

A turisták után jöhetnek a beruházások is Rómába
Fotó: Reuters

Az Egy övezet, egy út néven is ismert Új selyemút program hatékony összeköttetést biztosít majd a Kínával való együttműködéshez több mint 80 ország számára Délkelet- és Közép-Ázsiá­ban, a Közel-Keleten, valamint Európában és Afrikában. Keretében számos infrastrukturális beruházást hajtanának végre, amelyek révén a tervek szerint nagymértékben fellendülne a világkereskedelem, és felére csökkennének a kereskedelmi költségek az érintett országokban. Különösen a gyengélkedő olasz gazdaságban jönne jól a kínai tőke. Az asztalon vasutak, közutak, valamint szárazföldi és tengeri kereskedelmi folyosók létesítéséről szóló tervek fekszenek, ezek kivitelezését Peking támogatásával finanszíroznák.

A kínai kezdeményezéshez már számos ország csatlakozott, elsősorban a Kínát körülvevő térségből. A lelkes csatlakozók közé tartozott például Malajzia és Pakisztán, ám a szintén jelentős gazdasági erőt felmutató India (még) nem kötelezte el magát. A fejlett országok közül Japán és Nagy-Britannia is vonakodik, az Egyesült Államok pedig kifejezetten kritikus hangokat hallat – hívja fel a figyelmet a CNN. Ezek szerint az Egy övezet, egy út projektjei a programban részt vevő fejlődő országok masszív eladósodását eredményeznék, miközben kevés gazdasági haszna lenne a csatlakozásnak.

Más hangok szerint Kína a katonai és politikai befolyásának külföldi kiterjesztésére használja a kezdeményezést. Az Új Kína hírügynökség arról számolt be, hogy a recesszióban lévő Olaszország tavaly októberben Kínával foglalkozó munkacsoportot hozott létre, hogy megvizsgálják az esetleges csatlakozás kínálta gazdasági lehetőségeket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.