Veszélyes Tijuana, élhető Bécs

Az amerikai határhoz közel eső mexikói Tijuana a világ legveszélyesebb városa, ahol átlagosan 138,2 gyilkosság jutott százezer lakosra, egy másik rangsor eközben évek óta az iraki fővárosnak, Bagdadnak tartja fenn az utolsó helyet a világ legélhetőbb városai­nak listáján. Az ilyen rangsorok esetében azonban mindig érdemes figyelembe venni a rangsort készítő cég hátterét, és főleg célcsoportját, az egyedi szempontok ugyanis alapjaiban átrajzolhatják a sorrendet.

2019. 03. 14. 9:50
Members of a caravan of migrants from Central America sleep near the San Ysidro checkpoint after a small group of fellow migrants entered the United States border and customs facility, where they are expected to apply for asylum, in Tijuana
Migránskaraván tanyázik a mexikói határváros utcáin Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tijuanában tavaly átlagban 138,2 gyilkosság jutott 100 ezer lakosra, a közbiztonsági faktorokat elemző adatok alapján így az amerikai határhoz közel eső mexikói város lett 2018 legveszélyesebb városa – ez derül ki a Közbiztonsági és Bűnügyi Igazságszolgáltatási Civil Tanács által közzétett ranglistából, amely minden évben rangsorolja a gyilkosságok gyakorisága alapján a világ legveszélyesebb városait.

A második helyen végző, ugyancsak mexikói Acapulcóban 110,5 gyilkosság jutott minden 100 ezer lakosra, míg a venezuelai fővárosban, Caracasban 99,9 embert öltek meg százezerből.

Migránskaraván tanyázik a mexikói határváros utcáin
Fotó: Reuters

A távirati iroda megjegyzi: Németországban például 2015-ben 100 ezer lakosra 0,8 emberölés jutott a német statisztikai hivatal adatai szerint. A ranglista értelmezésénél érdemes figyelembe venni, hogy az azt készítő szervezet szintén mexikói, ebből a perspektívából nézve pedig már nem is annyira meglepő, hogy a jelentés szerint a világ tíz legveszélyesebb városa mind Latin-Amerikában található: öt Mexikóban, három Venezuelában, kettő pedig Brazíliában.

A ranglistát készítő szervezet kritériumai között szerepel, hogy kizárólag olyan városok kerülhetnek fel rá, amelyek nem háború sújtotta területen találhatók, éppen ezért érdemes összehasonlítani egy szintén most publikált rangsorral, amelyen a Mercer tanácsadó cég állította össze a világ legélhetőbb városainak listáját.

A rangsorolási módszerek egyébként egy soktényezős egyenlet alapján születnek a városok vonzerejét és presztízsét a környezeti, gazdasági és társadalmi szempontok alapján összevetve, például a politikai és szociális környezet, a közlekedés, az egészségügyi tényezők vagy az oktatási infrastruktúra figyelembevételével.

Elemzők szerint az effajta ranglisták egészséges versenyhelyzetet is képesek teremteni, ugyanakkor mindig érdemes figyelembe venni, hogy milyen céllal és kinek a megrendelésére készül egy adott lista, ugyanis teljesen más szempontokat vesznek számba egy befektetők, gazdasági vagy városfejlesztési szakemberek számára készülő rangsorban, mint a lakosoknak készített listákban.

A Mercer 231 várost szerepeltető, élhetőségi szempontok alapján összeállított rangsorán mindenesetre – tavalyhoz hasonlóan – az iraki főváros, Bagdad szerepel az utolsó helyen, jellemzően pedig az afrikai fővárosok uralják a lista végét: Burkina Faso fővárosának, Ouagadougounak az élhetőségi indexe például a 216. helyre volt elég, míg Líbia fővárosa, Tripoli a 218. a listán.

A sereghajtók közé tartozik továbbá a Közép-afrikai Köztársaság fővárosa, Bangui és Szanaa jemeni főváros is, ami nem véletlen, tekintve, hogy a Mercer külön listát állított össze a közbiztonság szempontjából. Ezen az egyébként Nyugat-Európa által dominált listának a tetején Luxembourg áll, mint a világ legbiztonságosabb városa, a legélhetőbb címet azonban ismét Bécs nyerte el.

Az osztrák főváros tíz éve tartja magát a lista élén, de tulajdonképpen az első öt helyezés tekintetében – a sorrendet leszámítva – egyáltalán nincs változás 2012 óta: a második helyen áll Svájc legnagyobb városa, Zürich, amit a sorban követ az új-zélandi Auckland, München, az ötödik helyet megosztva Düsseldorf és a kanadai Vancouver foglalja el. New York a 44. helyre került: ez azért fontos, mert az amerikai nagyváros egyúttal a cég székhelye is, a komparatív listán pedig a metropoliszt veszik „viszonyítási alapnak”. Budapest – tavalyhoz hason­lóan – a 76. helyen szerepel, elmaradva a 41. helyezésen osztozó London és Milánó mögött.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.