Ingatlanügy veszélyezteti Boriszovékat

Öt hete majdnem napi rendszerességgel újabb és újabb botrányos ügyek kerülnek elő vezető bolgár politikusokkal kapcsolatban, akik a piaci ár töredékéért vásároltak luxuslakásokat a főváros kiemelt negyedeiben. Az európai választások közeledtével erőteljes támadás indult a politikai elit ellen. A legfőbb kérdés az, kik mozgatják a szálakat a háttérben.

2019. 04. 08. 9:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A botrányban szinte minden politikai párt érintett, mert a bolgárok, amikor ingatlant vásárolnak, szándékosan olcsóbb árakat írnak az adásvételi szerződésekbe, hogy kevesebb átírási illetéket kelljen fizetniük.

A bolgár korrupcióellenes bizottság azonban azt is vizsgálja, hogy történt-e lobbizás a botrányba keveredett politikusok részéről az Arteksz nevű ingatlanberuházó érdekében, hogy a cég külön engedélyt kaphasson felhőkarcolók építésére Szófiá­ban, és hogy cserébe az ingatlancég a piaci ár töredékéért adott-e el luxuslakásokat az érintett politikusoknak.

Fotó: MTI/EPA

Az elmúlt két hétben a Bojko Boriszov (képünkön) vezette kormány két minisztere és egy miniszterhelyettese volt kénytelen lemondani, de Boriszov helyettese, Cvetan Cvetanov, a kormányzó jobbközép párt frakcióvezetője is kénytelen volt elhagyni a parlamentet, mert ő is a piaci ár töredékéért vásárolt luxuslakást.

A botránysorozat az igazságszolgáltatás képviselőit is elérte: vizsgálat indult a korrupcióellenes bizottság elnöke, a legfelsőbb semmitőszék elnöke és a nemzeti vizsgálati szolgálat igazgatója ellen is. Bojko Boriszov kormányfő, aki miniszterelnökként még mindig szülei házában lakik, kemény intézkedéseket ígért. Miután kiderült a nevezett ingatlanberuházó cégről, hogy nem egészen szabályosan építi a felhőkarcolóját, Boriszov leállíttatta az építkezést.

Nagy kérdés, hogy másfél hónappal az európai parlamenti választások előtt Boriszov tudja-e rendezni pártja sorait. A választásoknak az a tétje, hogy amennyiben az ellenzék szerez több mandátumot, nincs kizárva a kormány bukása, előre hozott választásokra is sor kerülhet. A jobboldali sajtó szerint a botránysorozat kirobbantása azoknak az oligarcháknak áll érdekében, akiket az elmúlt év végén letartóztattak vagy akik ellen vagyonosodási eljárás indult.

Egy ellenzéki kormányváltás esetén ezek az oligarchák felmentést kapnának. Rumen Radev, aki a szocialisták támogatásával nyerte el az államfői széket, a korrupciós botrányok miatt keddre összehívta a nemzeti konzultációs bizottságot. Félő, hogy a találkozónak inkább PR-célja van, hogy támadja a kormányzó jobboldali politikusokat, miközben elhallgatja a baloldal korábbi botrányos ügyeit.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.