Trump és Abe már a Holdat is meghódítaná együtt

Japánnak sikerült új szintre emelnie kapcsolatát az Egyesült Államokkal, aminek fontos állomása volt Trump kedden befejezett, négynapos látogatása a kelet-ázsiai országban.

Buzna Viktor
2019. 05. 29. 16:00
Fourth F-35 Lightning II arrives at Nellis Air Force Base
Tokió 105 darab F–35-ös vadászbombázót vásárol a meglévő 42 gép mellé Fotó: Handout . Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump a meglepetések embere, a különc amerikai elnök olykor destruktív stílusát mégis egy olyan kultúra ismerte ki a legjobban, amelyben fontosak az olyan értékek, mint a következetesség vagy az alázat. Japánnak sikerült új szintre emelnie kapcsolatát az Egyesült Államokkal, aminek fontos állomása volt Trump kedden befejezett, négynapos látogatása a kelet-ázsiai országban.

A vizit legfontosabb fejleménye talán az volt, hogy az amerikai elnök bejelentette: Japánnak a jövőben nagyobb mértékben kell hozzájárulnia a térség biztonságát garantáló amerikai kontingens tevékenységéhez. Ez pedig újabb kiállás Abe Sindzó miniszterelnök politikája mellett. Abe idejétmúltnak véli az 1947-es japán alkotmány kilencedik, „pacifista” cikkelyét, ennek módosításával pedig nagyobb tér nyílna a térség változó biztonsági helyzete miatt egyre sürgetőbb had­erőfejlesztésre. Igaz, Japán alkotmánymódosítás nélkül is lendületesen kezeli a kérdést. Még decemberben jelent meg a hír, mely szerint Tokió 105 darab F–35-ös vadászgépet vásárol az Egyesült Államoktól, a már meglévő 42 gép mellé.

Tokió 105 darab F–35-ös vadászbombázót vásárol a meglévő 42 gép mellé
Fotó: Reuters

Ezzel Japán lett a legtöbb ilyen harci gépet beszerző ország, megelőzve az Egyesült Államok különleges kapcsolataként definiált Egyesült Királyságot is. Az üzlet tükrében nem túlzás azt állítani, hogy Japán is Washington különleges kapcsolatává válik, csak éppen Kelet-Ázsiában. A folyamatot indokolja, hogy az Atlanti-óceán térségéről a Csendes-óceán felé billen a nagypolitika és a nemzetközi kereskedelem súlypontja, a világ csendőreként fellépő Egyesült Államoknak pedig szüksége van az erős hátországra. Japán ráadásul – hasonlóan az Egyesült Királysághoz – sok tekintetben rokon az amerikai hadikultúrával: szigetországként a légierő és a flotta alkalmazásában van tapasztalata, ami értékes tudás, ha nagy szárazföldi hatalmak, például Kína vagy Oroszország stratégiai kifárasztására kerülne sor.

A geopolitikai érdekegyezések, a katonai kultúrában megmutatkozó hasonlóságok jó alapot teremtettek az együttműködésre. A két vezető tíz alkalommal találkozott egymással, több tucat telefonbeszélgetést folytattak le, a tegnap lezárult látogatás ezért számos új területnek adott lendületet. Ilyen például a regionális kapcsolatok kiterjesztése, ami kimondatatlanul is Kína bekerítését célozza. A két vezető megállapodott abban, hogy együttesen fejlesztik a kapcsolatokat Ausztráliával és Indiával, hogy négyoldalú szövetséget alakítsanak ki egymással. A kezdeményezéssel a Kelet-kínai-tengeren és a Dél-kínai-tengeren kialakult feszültségre adnának választ. Szintén izgalmas együttműködésre készül a két szövetséges a világűrben. Abe és Trump abban állapodtak meg, hogy mind a biztonság, mind a tudományos kutatás és az iparosítás területén is összehangoltan vizsgálják az űrt, különösen nagy figyelmet fordítva a Hold felfedezésére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.