Botrányban érintett a leendő belga EU-biztos

Súlyos korrupciós gyanúra derült fény Brüsszelben, a belga titkos­szolgálat egyik tisztje szerint az igazságügyi EU-biztosi poszt várományosa, Didier Reynders fegyverkereskedőkkel és egy kongói politikussal üzletelt. Az Európai Bizottságba pályázó belga liberális állítja, nem volt tudomása az ellene zajló nyomozásról.

Buzna Viktor
2019. 09. 17. 13:21
Belgian Foreign Minister Didier Reynders attends a European Union foreign ministers' meeting in Brussels
Rossz társaságba keveredett a politikus Fotó: Yves Herman Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rossz társaságba keveredett Didier Reynders. A hét végén napvilágot látott vádak szerint a belga liberális politikus fegyverkereskedőkkel és a Kongói Demokratikus Köztársaság egy korábbi elnökjelöltjével is összedolgozott korrupciós ügyekben. Belgium külügy- és védelmi minisztere ellen azt követően indult nyomozás, hogy a titkosszolgálat egyik leszerelt tisztje még áprilisban a szövetségi rendőrséghez fordult, hogy részletesen beszámoljon Reynders illegális tevékenységéről. Az 54 éves Nicolas Ullens de Schooten 2007 és 2018 között dolgozott a belga elhárításnál, elsősorban gazdaságbiztonsági területen. A titkosszolgálatnál eltöltött évek során a férfi több, Reyndershez köthető ügyön dolgozott, informátorokat, tanúkat hallgatott ki. Kiszivárgott vallomása szerint Reynders egyebek mellett például a kinshasai belga nagykövetség megépítéséről szóló tendert próbálta meg befolyásolni, de a politikus a feketén szerzett pénzek kifehérítésében is részt vett. A politikus és bizalmasai értéktelen műkincsek és régiségek adásvételével mosták tisztára a pénzt, de a leszerelt nyomozó beszélt még csalással megszerzett ingatlanokról és kamucégek cserélgetéséről is.

Rossz társaságba keveredett a politikus
Fotó: Reuters

Reynders állítja, semmilyen eljárásról nem volt tudomása, ő is a sajtóból értesült a hírről. A belga politikus szóvivője szerint valószínűleg egy lejáratókampány áll a hét végén kirobbant botrány mögött. A brüsszeli székhelyű Politico hírlapnak azonban a belga főügyészség megerősítette, hogy valóban eljárás folyik Reynders ellen. A nyomozás már lezárult, most az ügyészségnek kell döntenie arról, hogy a hatóságok által összegyűjtött bizonyítékok alapján vádat emel-e.

Az ügyet a De Tijd belga napilap robbantotta ki, miután öt minősített nyomozati dokumentumot szerzett meg. Cikkében a lap felhívja a figyelmet, hogy a birtokukba került iratok nem minősülnek bizonyítéknak, a De Tijd ugyanakkor cikkében megjegyzi, információk szerint az ügyészség kezdeményezte Lőrinc belga herceg kihallgatását az ügyben. A király öccse ugyanis korábban nyilvánosan beszélt arról: Líbiában korrupciós ügyek jutottak tudomására, ami aggasztja a királyi családot.

Didier Reynderst az igazságügyi biztosi posztra jelölte a novemberben felálló Európai Bizottságban Ursula von der Leyen, a bizottság leendő elnöke. A testületben Reynders a cseh Vera Jourovával együtt felel majd azokért a jogállamisági kérdésekért, amelyek korábban a holland Frans Timmermans hatáskörébe tartoztak. Lengyelországgal és Magyarországgal szemben jelenleg is jogállamisági eljárás folyik az alapszerződés hetes cikke alapján.

Erősödő flamand jobboldal

Egy friss közvélemény-kutatás szerint Flandriában a radikális jobboldali Flamand Érdek (VB) már átvette a vezetést a nacionalista Új Flamand Szövetségtől (N-VA) – adta hírül a helyi sajtóra hivatkozva az MTI. A hét végi felmérés azt mutatja, hogy a VB 24,9 százalékot, az N-VA pedig 22,7 százalékot kapna a régióban, ha most lennének a választások. Elio Di Rupo egykori szocialista belga miniszterelnök drámainak nevezte ezt az eredményt, amely szerinte azzal a tanulsággal szolgál, hogy a demokratikus politikai erőknek többet kell tenniük az állampolgárok életszínvonalának emelése érdekében, csak így lehet felvenni a küzdelmet a szélsőjobboldal és a szélsőbaloldal megerősödése ellen. A francia ajkú Vallóniában továbbra is a liberális Reformer Mozgalom és a Szocialista Párt a két legnagyobb párt. Az úgynevezett Brüsszel Fővárosi Régióban pedig a zöldek és a szocialisták állnak az élen. (MN)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.