időjárás 20°C Brúnó , Renáta 2022. október 6.
logo

Botrányban érintett a leendő belga EU-biztos

Buzna Viktor
2019.09.17. 13:21
Botrányban érintett a leendő belga EU-biztos

Súlyos korrupciós gyanúra derült fény Brüsszelben, a belga titkos­szolgálat egyik tisztje szerint az igazságügyi EU-biztosi poszt várományosa, Didier Reynders fegyverkereskedőkkel és egy kongói politikussal üzletelt. Az Európai Bizottságba pályázó belga liberális állítja, nem volt tudomása az ellene zajló nyomozásról.

Rossz társaságba keveredett Didier Reynders. A hét végén napvilágot látott vádak szerint a belga liberális politikus fegyverkereskedőkkel és a Kongói Demokratikus Köztársaság egy korábbi elnökjelöltjével is összedolgozott korrupciós ügyekben. Belgium külügy- és védelmi minisztere ellen azt követően indult nyomozás, hogy a titkosszolgálat egyik leszerelt tisztje még áprilisban a szövetségi rendőrséghez fordult, hogy részletesen beszámoljon Reynders illegális tevékenységéről. Az 54 éves Nicolas Ullens de Schooten 2007 és 2018 között dolgozott a belga elhárításnál, elsősorban gazdaságbiztonsági területen. A titkosszolgálatnál eltöltött évek során a férfi több, Reyndershez köthető ügyön dolgozott, informátorokat, tanúkat hallgatott ki. Kiszivárgott vallomása szerint Reynders egyebek mellett például a kinshasai belga nagykövetség megépítéséről szóló tendert próbálta meg befolyásolni, de a politikus a feketén szerzett pénzek kifehérítésében is részt vett. A politikus és bizalmasai értéktelen műkincsek és régiségek adásvételével mosták tisztára a pénzt, de a leszerelt nyomozó beszélt még csalással megszerzett ingatlanokról és kamucégek cserélgetéséről is.

Rossz társaságba keveredett a politikus
Fotó: Reuters

Reynders állítja, semmilyen eljárásról nem volt tudomása, ő is a sajtóból értesült a hírről. A belga politikus szóvivője szerint valószínűleg egy lejáratókampány áll a hét végén kirobbant botrány mögött. A brüsszeli székhelyű Politico hírlapnak azonban a belga főügyészség megerősítette, hogy valóban eljárás folyik Reynders ellen. A nyomozás már lezárult, most az ügyészségnek kell döntenie arról, hogy a hatóságok által összegyűjtött bizonyítékok alapján vádat emel-e.

Az ügyet a De Tijd belga napilap robbantotta ki, miután öt minősített nyomozati dokumentumot szerzett meg. Cikkében a lap felhívja a figyelmet, hogy a birtokukba került iratok nem minősülnek bizonyítéknak, a De Tijd ugyanakkor cikkében megjegyzi, információk szerint az ügyészség kezdeményezte Lőrinc belga herceg kihallgatását az ügyben. A király öccse ugyanis korábban nyilvánosan beszélt arról: Líbiában korrupciós ügyek jutottak tudomására, ami aggasztja a királyi családot.

Didier Reynderst az igazságügyi biztosi posztra jelölte a novemberben felálló Európai Bizottságban Ursula von der Leyen, a bizottság leendő elnöke. A testületben Reynders a cseh Vera Jourovával együtt felel majd azokért a jogállamisági kérdésekért, amelyek korábban a holland Frans Timmermans hatáskörébe tartoztak. Lengyelországgal és Magyarországgal szemben jelenleg is jogállamisági eljárás folyik az alapszerződés hetes cikke alapján.

Erősödő flamand jobboldal

Egy friss közvélemény-kutatás szerint Flandriában a radikális jobboldali Flamand Érdek (VB) már átvette a vezetést a nacionalista Új Flamand Szövetségtől (N-VA) – adta hírül a helyi sajtóra hivatkozva az MTI. A hét végi felmérés azt mutatja, hogy a VB 24,9 százalékot, az N-VA pedig 22,7 százalékot kapna a régióban, ha most lennének a választások. Elio Di Rupo egykori szocialista belga miniszterelnök drámainak nevezte ezt az eredményt, amely szerinte azzal a tanulsággal szolgál, hogy a demokratikus politikai erőknek többet kell tenniük az állampolgárok életszínvonalának emelése érdekében, csak így lehet felvenni a küzdelmet a szélsőjobboldal és a szélsőbaloldal megerősödése ellen. A francia ajkú Vallóniában továbbra is a liberális Reformer Mozgalom és a Szocialista Párt a két legnagyobb párt. Az úgynevezett Brüsszel Fővárosi Régióban pedig a zöldek és a szocialisták állnak az élen. (MN)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.