Egy spanyol párt sem szerezhetett többséget

A legújabb választást az tette szükségessé, hogy Pedro Sánchez ügyvezető miniszterelnök nem kapott parlamenti támogatást kormánya megalakításához – emlékeztet a Financial Times brit üzleti lap.

Mártonffy Attila
2019. 11. 11. 5:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy éven belül negyedszer járulhatott tegnap 37 millió választópolgár az urnákhoz a 47 milliós Spanyolországban, hogy eldöntsék, kik foglalhatják el a parlament képviselőházának 350, szenátusának pedig 208 helyét. A jogosultak 22 800 helyszínen adhatták le voksukat az ország 8131 településén reggel kilenc és este nyolc között. A legújabb választást az tette szükségessé, hogy Pedro Sánchez ügyvezető miniszterelnök nem kapott parlamenti támogatást kormánya megalakításához – emlékeztet a Financial Times brit üzleti lap.

Tüntetők a barcelonai utcán. Semmit sem oldott meg a megismételt voksolás
Fotó: Reuters

A kormányfő péntek este, Barcelonában tartott utolsó kampánybeszédében egy erős kormány alakításához szükséges támogatást kért a választóktól, ugyanakkor felszólított a szélsőjobb és más, olyan szintén szélsőséges megnyilvánulások visszaszorítására, mint a szeparatizmus. A legnagyobb pártok vezetői egyébként tömeges részvételre buzdították a szavazókat, miután leadták saját voksaikat.

A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy Sánchez szocialista pártja ezúttal is megnyeri a voksolást, csak éppen kisebb arányban, mint a legutóbb, áprilisban szerzett 29 százalék, ami 123 mandátumhoz volt elegendő. Második helyen végezhet a konzervatív Néppárt, amely harmincnál is több képviselővel növelheti frakcióját az eddigi 67-hez képest. Akár meg is duplázhatja mandátumainak számát a VOX radikális jobboldali párt, amely tavasszal jutott be először a parlamentbe, akkor 24 képviselővel.

A nagy vesztes az Állampolgárok liberális középutas párt lehet, eddigi 57 mandátuma húsz alá csökkenhet. Az Együtt képesek vagyunk! radikális baloldali párttömörülés parlamenti képviselete öt-tíz képviselőivel lehet kevesebb az eddigi 42 mandátumához képest – latolgatja a távirati iroda.

Arra is lehet számítani, hogy egyetlen párt, illetve lehetséges jobb- vagy baloldali párttömörülés sem szerzi meg az önálló kormányzáshoz szükséges abszolút többséget a parlamentben. Politikai elemzők szerint ha a választás a felméréseknek megfelelően alakul, akkor a pártoknak meg kell barátkozniuk egy esetleges nagykoalíció gondolatával.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.