Jobban ragaszkodnak identitásukhoz a walesiek

A walesi lakosok akarata ellenére tegnap másodszor is elutasította a helyi parlament azt, hogy a walesi nemzetgyűlést a jövőben egyetlen névvel illessék: Senedd.

2019. 11. 14. 14:48
null
Kétnyelvű üzenet a cardiffi Millenniumi Központ épületén Fotó: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A walesi lakosok akarata ellenére tegnap másodszor is elutasította a helyi parlament azt, hogy a walesi nemzetgyűlést a jövőben egyetlen névvel illessék: Senedd. Ez walesiül szenátust, illetve parlamentet jelent. A munkáspárti többségű törvényhozásban ehelyett azt a jogszabálytervezetet fogadták el, amely ezúttal két nyelven, angolul és walesiül is nevesíti a nemzetgyűlést, vagyis: Senedd Cymru és Welsh Parliament. A törvényjavaslatot a kormánypárti és az ellenzéki konzervatív képviselők többsége is megszavazta, miközben a szeparatista Plaid Cymru (Wales Pártja) az egyneves változatot részesítette előnyben. Carwyn Jones korábbi munkáspárti kormányfő szerint azért kell a kétnyelvűség, mert Walesben nem mindenki tud walesiül.

Bár az Egyesült Királysághoz tartozó területen a walesi nyelv használata az idők során kikopott, a felmérések azt mutatják, hogy a walesi identitás felerősödésével egyre többen beszélik a mindennapokban. Míg a 2011-es népszámlálás csupán 19 százalékra tette azoknak a lakosoknak az arányát, akik tudnak walesiül, egy tavaly készült felmérés szerint 29 százalékra növekedett ez a ráta. – Egysze­rűen úgy éreztem, hogy nem vagyok részese a saját kultúrámnak, ha nem tanulom meg a nyelvet. Bűnrészesnek éreztem magam annak elnyomásában – nyilatkozta nemrég Kiri Pritchard-McLean humorista a The Guardian napilapnak arról, miért kezdett wale­siül tanulni.

Kétnyelvű üzenet a cardiffi Millenniumi Központ épületén
Fotó: 123RF

Míg Wales függetlenségét továbbra is kevesen támogatják (24 százalék egy friss felmérés szerint), a walesiek egyre szélesebb rétege ragaszkodik kultúrája és nyelve védelméhez. A napokban harminc közismert walesi színész, író és sportoló fordult nyílt levélben a parlamenthez, azt kérve: csakis walesi nevet kapjon a nemzetgyűlés. – Ha mindenki képes kimondani, hogy Dáil vagy Bundestag (az ír, illetve a német törvényhozás neve), miért ne lehetne ugyanezt megtenni a Seneddel? – tette fel a költői kérdést Leena Sarah Farhat liberális walesi politikus, utalva arra is: a törvényhozásnak otthont adó épületet Seneddnek hívják. A YouGov intézet tegnap közzétett felmérése szerint a lakosok többsége, 45 százaléka támogatja az egyetlen, walesi változat használatát, 28 százalék viszont a kétnyelvűséget tartja kívánatosnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.