Furcsa pár állhat az SPD élére

Az SPD az elmúlt szűk két évtizedben a szavazóinak csaknem kétharmadát elveszítette, és egyes tartományokban egy számjegyűre olvadt a támogatottsága.

2019. 12. 02. 13:06
SDP announces new leadership in Berlin
Norbert Walter-Borjans és Saskia Esken örül a szavazás után Fotó: Fabrizio Bensch Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Német Szociáldemokrata Párton (SPD) belül, valamint megfigyelők körében és a vasárnapi európai sajtóvisszhangok szerint is meglepetést keltett, hogy szombaton egy országosan ismeretlen páros nyerte meg az SPD pártelnökválasztását. Saskia Esken baden-württembergi Bundestag-képviselőnő és Norbert Walter-Borjans volt észak-rajna–vesztfáliai pénzügyminiszter a megszerzett levélszavazatok 54 százalékával utasította maga mögé a – politikai korrektség jegyében – szintén egy férfiból, valamint egy nőből álló párost, egy olyan duót, amelyben a korábban kancellár­esélyesnek is tartott Olaf Scholz szövetségi alkancellár is szerepelt. A 426 ezer SPD-tag alig több mint fele adta le a voksát az elmúlt hetekben az első olyan belső választáson, amely a – más pártok körében már bevett – társelnöki rendszer meghonosítását célozta. Esken és Walter-Borjans feladata az lesz, hogy felrázza Németország legpatinásabb, ám hosszú évek óta szabadesésben lévő pártját.

Norbert Walter-Borjans és Saskia Esken örül a szavazás után
Fotó: Reuters

Az SPD az elmúlt szűk két évtizedben a szavazóinak csaknem kétharmadát elveszítette, és egyes tartományokban egy számjegyűre olvadt a támogatottsága. Az előző két elnök – Andrea Nahles és Martin Schulz – egyike sem vált be. Angela Merkel elvileg 2021-ig működő nagykoalíciós kormányának, amelyben az SPD is részt vesz, ugyanakkor nem jó hír, hogy az új vezetés – amelyet formálisan még a párt jövő hét végi kongresszusának is jóvá kell hagynia – a koalícióval szemben szkeptikus balszárnyhoz tartozik. – Az SPD azok rendelkezésére kell álljon, akiknek szükségük van a szolidaritásra, de azokéra is, akik készek szolgálni azzal – mondta győzelmi beszédében Walter-Borjans, idézve Johannes Rau egykori szociáldemokrata államfőt.

Noha az Esken–Walter-Borjans páros sem vallja, hogy a most következő pártkongresszusnak máris fel kellene mondania a nagykoalíciót, az egybehangzó vasárnapi reakciók szerint az eredmény vagy csalódást keltő, vagy legalábbis bonyolítja a német belpolitikai helyzetet. – Teljesen paff vagyok – mondta Christian Lindner, a liberális FDP elnöke. Az SPD egyetlen élő volt kancellárja, Gerhard Schröder úgy fogalmazott: „Szerencsétlennek tartottam az eljárást, az eredmény pedig megerősíti a szkeptikusságomat.”

Váltás az AfD-nél

A nyugati értelmiségi Jörg Meuthen mellé keleti „kisembert”, egy szász szobafestő-mázolót, Tino Chrupallát választotta az Alternatíva Németországnak (AfD) élére a radikális jobboldali párt kongresszusa. Ez a jobbszárnyat erősíti a bevándorlásellenes, ellenzéki tömörülés soraiban, és nemzedékváltást is jelent. A 44 éves Chrupalla a 78 esztendős Alexander Gauland, a párt egyik legismertebb arca helyébe lép, aki továbbra is a két Bundestag-frakcióvezető egyike marad. A braunschweigi kongresszus nem múlt el botrány nélkül: a küldöttek kifütyülték Wolfgang Gedeont, aki ellen eljárás folyik a pártból való kizárására, antiszemitának tartott nézetei miatt. Egyesek el is hagyták az üléstermet, amikor felszólalt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.