Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Hongkongi hullámokat lovagol meg Caj

Január 11-én választásokat tartanak Tajvanon, ahol a Kína-ellenes erők toronymagasan vezetik a felméréseket. A hongkongi tüntetések nagy lendületet adtak a függetlenségpárti elnök, Caj Jing-ven kampányának, a konfliktuskereső retorika azonban mélypontra taszította az ingatag kínai kapcsolatot.

Buzna Viktor
2020. 01. 01. 20:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új esztendőbe is átnyúlnak a több mint fél éve zajló hongkongi tüntetések, ami jó hír Tajvan elnökének, Caj Jing-vennek (Tsai Ing-wen). A kelet-ázsiai szigetországban a jövő hét végén tartanak választásokat; ennek eredménye hatással lehet a konfliktusokkal terhelt kínai kapcsolatokra és a térség biztonságára is. 2016-ban Caj nagy fölénnyel nyert, a kormányzó Demokratikus Progresszív Párt (DPP) idén is őt indítja az ellenzéki Kuomintang jelöltje, Han Guo-ju (Han Kuo-yu) ellen. Pedig amikor egy évvel ezelőtt elindult a kampány, Caj újrázására kevés esély mutatkozott. 2018 november végén helyi választásokat tartottak, és a DPP súlyos vereséget szenvedett. Caj még aznap este lemondott pártelnöki tisztségéről, a sajtó akkor attól volt hangos, hogy újraválasztási esélyeit is elvesztette.

De 2019 júniusában Hongkongban tízezres tömegeket megmozgató, egyre erőszakosabbá váló tüntetéshullám kezdődött, amit a tajvani elnök sikerrel meglovagolt. A Kínához tartozó, ám széles körű autonómiát élvező Hongkongban felerősödött a nyíltan Peking-ellenes hangulat, amivel a függetlenségükért aggódó tajvani szavazók is tudnak azonosulni.

Caj többször nyilvánosan is kiállt a hongkongi tüntetések mellett, elutasítva Peking hatalmi politikáját. Ennek a konfliktuskereső kommunikációnak novemberre meg is lett az eredménye. Akkori felmérések szerint a tajvani elnök népszerűsége pár hónap alatt 16 százalékponttal emelkedett. Caj jelenleg is nagy előnnyel vezet: a legfrissebb közvélemény-kutatás szerint támogatottsága 53 százalék, miközben Hané csak 15.

Ironikus módon ezt az eredményt Caj részben Pekingnek köszönheti. Miután a 2018-as helyi választásokon nagy fölénnyel győzött a Kínával békülékeny politikát képviselő Kuomintang, Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai elnök szokatlanul kemény üzenetet fogalmazott Tajvanra vonatkozóan. Az államfő közölte: a sziget helyzetének rendezését az „egy ország, két rendszer” elv mentén képzeli el. Hszi azóta is többször megerősítette a szigetország legnagyobb félelmét, miszerint a Hongkongéval megegyező státust keresve képzeli el kapcsolatuk jövőjét.

Az egy ország, két rendszer elv értelmében Tajvan megőrizhetné szuverenitásának egy részét, ám a sziget visszakerülne a szárazföldi Kínához. Ezt a DPP mindig is elvetette, Caj pedig az elmúlt hónapokban többször hangsúlyozta, hogy elfogadhatatlannak tartja az elv alkalmazását. Legutóbb tegnap nyilatkozott erről a tajvani elnök, aki közölte, a hongkongi helyzetből jól látszik, hogy az elv fenntarthatatlan. – Az egy ország, két rendszer elvének hitelességét aláásta, hogy a kormány visszaélt a hatalmával – fogalmazott Caj.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.