Bulgária nem erőlteti az euró bevezetését

Eredetileg Bulgária úgy tervezte, hogy 2020. április végéig csatlakozik az úgynevezett ERM–2 árfolyamrendszerhez, ehhez képest a miniszterelnök bejelentése nagy fordulatot jelent.

2020. 02. 20. 15:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mindaddig, amíg nincs teljes konszenzus és bizalom, nem fogjuk erőltetni a belépést az euróövezet előszobájába – jelentette ki Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök a minap. Eredetileg Bulgária úgy tervezte, hogy 2020. április végéig csatlakozik az úgynevezett ERM–2 árfolyamrendszerhez, ehhez képest a bejelentés nagy fordulatot jelent. – Nincs olyan euróövezeti tagország, amelynél rosszabbodott volna a helyzet a belépést követően, a bolgárok mégis aggódnak. Nem azért, mert felszabadul 10 milliárd leva (5 milliárd euró) szabad pénz az euró előszobájába való belépéskor, hanem mert félnek az áremelkedésektől – magyarázta a kormányfő. Boriszov egyúttal a gazdasággal kapcsolatban büszkén említette, hogy Bulgária 2019-ben rekordot jelentő 29 milliárd eurós exportot jegyezhetett, a munkanélküliség minden idők legalacsonyabb szintjén áll, az ország hitelminősítése a legmagasabb a Balkánon.

Az ellenzéki Demokratikus Bulgária párt képviselői azzal vádolták meg a miniszterelnököt, hogy fél vagy el akarja fedni a kormány alkalmatlanságát, hogy valódi haladást érjen el Bulgária euróövezeti csatlakozásában, amely prioritása az országnak. A párt szerint nem a konszenzus, hanem a határozott, felelős vezetés hiánya és a reformoktól való félelem áll a miniszterelnök kijelentése mögött. Követelik, hogy azonnal magyarázza meg, szavait hogyan kell értelmezni. Szerintük teljes konszenzus a kérdésben nem lehetséges, Boriszov felelőtlen kijelentése pánikot kelt, s úgy vélik, hogy a háttérben orosz hibrid támadás folyik a bolgár euró ellen.

Bojko Boriszov miniszterelnök türelemre int
Fotó: Reuters

Néhány napja Steve Hanke, a John Hopkins Egyetem közgazdaságtan-professzora, Ronald Reagan egykori amerikai elnök gazdasági tanácsadója, a bolgár valutatanács megalkotója és atyja a bolgár közszolgálati televíziónak adott nyilatkozatában élesen bírálta Bulgária szándékát, hogy belépjen az ERM–2-be. – Nincs görögországi problémátok, de ha bevezetitek az eurót, hozzájuk hasonló fiskális gondjaitok lesznek. A valutatanács intézményével Bulgária ellenőrzése alatt tartja pénzügyi rendszerét; ha valami baj történne az euróval, Bulgária a tartalék valutatáját dollárra vagy aranyra tudja cserélni. A tartalékokat Bulgáriában őrzik, a bolgárok felügyelik. Ha beléptek az euróba, a tartalékokból óriási mennyiségű összegeket kell elküldeni Frankfurtba, ahol részben az EU és az Európai Központi Bank ellenőrzése alá kerülnek – figyelmeztetett. Példának hozta fel Litvániát, amely 550 millió euró tartalékot küldött Frankfurtba, ami szuverenitási kérdéseket is felvet. Hanke a későbbiekben ismét Görögország példáját hozta fel. – Ha áttértek az euróra, csapdába kerültök, amiből sohasem tudtok majd kimászni. Felejtsétek el az európai rendeleteket, a bürokratákat, akik mindenen átgázolnak! Nem boldogulnak jól, nincs jó múltjuk. Csak nézzetek rá Görögországra! – emelt szót a bolgár kormány tervei ellen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.