Denevérek, tobzoskák lehetnek vírusgazdák

Belehalt a fertőzésbe az a kínai orvos, aki az elsők között próbálta meg felhívni a figyelmet a járvány veszélyére, a 34 éves Li Ven-liang.

Magyar Nemzet
2020. 02. 08. 9:16
A makeshift memorial for Li Wenliang is seen at an entrance to the Central Hospital of Wuhan
Li Ven-liangra emlékeznek a vuhani kórháznál Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rovarevő tobzoskák lehettek a közép-kínai Vuhanban felbukkant új koronavírus köztes hordozói, amelyekről a fertőzés emberre terjedhetett át – idézi az MTI a CGTN kínai nemzetközi hírcsatorna kínai kutatókra hivatkozó tegnapi beszámolóját. Erre a következtetésre a dél-kínai Kanton tartomány két kutatóintézetének a munkatársai jutottak, miután ezer darab természetes környezetből vett mintában található örökítőanyagot megvizsgáltak. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy az embereket megfertőző vírus elkülönített törzsének szekvenciája 99 százalékban megegyezett a tobzoskákban található vírus genomjával.

A járvány kiindulópontjának sokáig egy vuhani hús- és halpiacot tartottak, de kiderült, hogy a legelsőként diagnosztizált fertőzött nem járt a piacon. Kínai és más szakértők a vírus eredeti hordozójának a denevéreket tartják; a fertőzött páciensekben talált vírus genomja 96 százalékban azonos a denevérek által hordozott koronavírussal. A hangyákkal és termeszekkel táplálkozó tobzoska húsa csemege a kínai gasztronómiában.

Eközben tovább emelkedett a fertőzöttek és halálos áldozatok száma Kínában, de a járvány elsősorban még mindig Hupej tartományt sújtja. A legutóbbi adatok szerint országszerte 31 161 fertőzöttet diagnosztizáltak. Tegnap országszerte 73 új halálesetet jelentettek az egy nappal korábbi adatokhoz képest, miközben a gyógyultak száma 1500 fölé emelkedett. A járvány eddig több mint 28 ezer embert fertőzött meg és 566 ember halálát okozta világszerte.

Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai elnök tegnap telefonon egyeztetett Donald Trump amerikai elnökkel a helyzetről. Hszi arról tájékoztatta amerikai kollégáját, hogy Kína járvány elleni intézkedései fokozatosan pozitív eredményeket hoznak, és hangsúlyozta: országa biztosan képes a járvány legyűrésére.

Közben belehalt a fertőzésbe az a kínai orvos, aki az elsők között próbálta meg felhívni a figyelmet a járvány veszélyére. A 34 éves Li Ven-liang (Li Wenliang) a vuhani központi kórház szemészeti osztályán dolgozott. Decemberben hét olyan fertőzéses esettel találkozott, amelyeket akkori megítélése alapján SARS-vírus okozhatott. Néhány nappal később beidézték a rendőrségre, ahol aláírattak vele egy dokumentumot, miszerint „hamis állításai­val súlyosan megzavarta a társadalmi rendet”. Nyolc másik embert is előállítottak „álhírek terjesztése” miatt.

Li Ven-liangra emlékeznek a vuhani kórháznál

A koronavírus aktivizálta a hekkereket is. A G Data kibervédelmi cég arra figyelmeztet közleményében, hogy a kiberbűnözők a járvány miatt kialakult helyzetet kihasználva terjesztenek számítógépes kártevőket. Nem érdemes ezért például a koronavírus ellenszerét vagy megelőzését hirdető e-mailek csatolmányaira vagy linkjeire kattintani. A jelenséget először Japánban észlelték. A kiszemelt áldozatok egy anyanyelvükön megírt levelet kapnak, amely úgy fest, mintha a helyi hatóságoktól érkezett volna, és a járvány megelőzésére vonatkozó információkat tartalmaz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.