Lenin-szobrot kaphat Nyugat-Németország is

A Németország Marxis­ta-Leninista Pártja szélsőbaloldali tömörülés a szovjet kommunista vezető és ideológus születésének évfordulójára készül átadni az alkotást.

2020. 03. 09. 9:09
A statue of Soviet state founder Lenin stands in yard of removal company on Western side of former Berlin Wall borderline
Berlinben is áll egy szokatlan emlékmű Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Most akkor a Sztálin-szobor lesz a következő?”; „Vannak pártok Németországban, amelyek AH-nak is szívesen emlékművet állítanának. Az is rendben lenne?” – ilyen felháborodott hozzászólások terjedtek el a hét végén német közösségi oldalakon, miután a gelsenkircheni közigazgatási bíróság a városi illetékesek tiltakozása dacára engedélyt adott egy Lenin-szobor felavatására. (AH Adolf Hitlerre utal; nevét általában nem írják ki, mert azt automatikusan moderálják.) A Németország Marxis­ta–Leninista Pártja (MLPD) szélsőbaloldali tömörülés a szovjet kommunista vezető és ideológus születésének 150. évfordulójára készül átadni a kétméteres, öntöttvas alkotást. Ha a bírói döntés jogerős lesz a Ruhr-vidéki város illetékeseinek fellebbezése után, Lenin szombattól kezdve magasodhat majd a gelsenkircheniek fölébe. Ez lehet az első nyugat-németországi köztéri szobra.

Mindenesetre a kereszténydemokraták, a CDU helyi szervezete tegnap a pártpolitikán túlmutató ellenállásra szólított fel az avatással szemben.

Berlinben is áll egy szokatlan emlékmű
Fotó: Reuters

A szóban forgó gelsenkircheni kerület illetékesei szerint „a kommunista vezető erőszakért, elnyomásért, terrorért és szörnyű emberi szenvedésért felelős. Ez összeegyeztethetlenné teszi a személyét Németország szabad, demokratikus berendezkedésével.” Német történészek azt állítják, az 1917-es szovjet forradalmat követő első években 280 ezer embert öltek meg a kommunisták. Az MLPD azért a leginkább a Schalke 04 futballklubról ismert Gelsenkirchenben akar szobrot állítani, mert ott található a székháza – ez elé tervezték az emlékművet. A párt egy 1930-as években épült műemlék épületben működik. A helybéliek ezért műemlékvédelmi érvet is felhoztak a Lenin-szobor ellen, de ezt a bíróság elutasította. „Születésének 150. évfordulója előtt néhány héttel Vlagyimir Iljics Lenin újabb hatalmas győzelmet aratott” – örvendezett a bírósági döntés után az MLPD, amely a német belső elhárítás, az alkotmányvédelmi hivatal megfigyelése alatt áll.

A hasonló megemlékezések nem először keltenek vitákat. Az egykor a kommunista Német Demokratikus Köztársasághoz tartozó keleti országrészben a köztéri Lenin-szobrok egyike Schwerinben, Mecklenburg–Elő-Pomeránia tartomány fővárosában áll, és felirata szerint a föld magántulajdonát felszámoló szovjet dekrétumot élteti. Ez a lenini ideológia szerint a társadalmi haladás vívmánya, ugyanakkor sokak erőszakos jogfosztását eredményezte. Németország egyik legismertebb Marx-szobra a filozófus szülővárosában, a luxem­burgi határnál fekvő Trierben található. Két éve botrány lett abból, hogy Jean­-Claude Juncker, az Európai Bizottság akkori elnöke Marx Károly születésének 200. évfordulóján elmondott beszédében mentegette az ideológust.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.