időjárás 5°C Csenge , Ráhel 2023. február 4.
logo

Nincs ok a Magyarországgal szembeni kötelezettségszegési eljárásra

Judi Tamara (Brüsszel)
2020.04.29. 14:14
Nincs ok a Magyarországgal szembeni kötelezettségszegési eljárásra

Ha elolvassuk a magyar koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt, semmi olyat nem találunk benne, amely okot adna kötelezettségszegési eljárás indítására – mondta szerdán Brüsszelben Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke, az európai értékek védelméért felelős uniós biztos, azt hangoztatva: ő maga már nagyon alaposan elolvasta a magyar jogszabályt. – Egyelőre. Hangsúlyozom, hogy egyelőre nincs szó ilyen eljárásról – tette hozzá a cseh politikus, aki szerint a magyar esetben többek között a véleménynyilvánítás szabadsága, illetve a hatalmi ágak megosztásának kérdése korábban is aggodalomra adott okot, így elengedhetetlen, hogy a bizottság a kontextust is nézze. Emlékeztetett arra is: Magyarországgal szemben jelenleg hetes cikkely szerinti eljárás folyik. – Sokaknak ígéretet tettem arra, hogy radikális lépéseket teszek Magyarország ellen és megígérhetem, hogy proaktív vizsgálódást fogok végezni – szögezte le Jourová.

– Elfogadjuk, hogy a rendkívüli helyzet rendkívüli intézkedéseket igényel, a tagállami kormányoknak pedig okkal lehet szükségük nagyobb hatáskörökre a minél gyorsabb cselekvés érdekében. Ez azonban nem jelentheti az alkotmányok és a parlamenti kontroll ellehetetlenítését, az újságírók elhallgattatását – hangzott el szintén a tájékoztatón, ahol Jourová megismételte azt is: az EU minden tagállam esetében vizsgálja a rendkívüli jogrendet.

Nem ez volt az első alkalom, hogy az egyébként liberális Jourová kimondta: nincs probléma a hazai rendkívüli jogrenddel. Lapunk is megírta, egy cseh tévéműsorban nemrég az uniós joggal összeegyeztethetőként jellemezte a magyar szabályozást.

Brüsszelben azt is bejelentették, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indít Lengyelország ellen, mert meglátásuk szerint a lengyel igazságügyi reform idén februárban életbe lépett eleme veszélyezteti a bírák függetlenségét, így az uniós alapelvekkel nem fér össze. – Az igazságszolgáltatásról szóló szabályozás aláássa a bírák munkájának függetlenségét, megakadályozza a lengyel bíróságokat abban, hogy közvetlenül alkalmazzák az igazságszolgáltatás függetlenségét védő uniós jogszabályok egyes rendelkezéseit, és ilyen kérdésekre vonatkozóan előzetes döntéshozatal iránti kérelmeket terjesszenek elő – tudatta a brüsszeli testület.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.