Nincs ok a Magyarországgal szembeni kötelezettségszegési eljárásra

Věra Jourová hangsúlyozta: ő maga már nagyon alaposan elolvasta a magyar jogszabályt.

2020. 04. 29. 14:14
JOUROVÁ, Vera
Brüsszel, 2020. április 29. Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke, értékekért és átláthatóságért felelõs cseh uniós biztos a koronavírus-járvány miatt az interneten keresztül tart sajtótájékoztatót Brüsszelben 2020. április 29-én. Jourová bejelentette, hogy a bizottság hivatalos értesítõ levelet küldött Lengyelországnak, és ezzel kötelezettségszegési eljárást indított az igazságszolgáltatást érintõ, február 14-én hatályba lépett lengyel szabályozások miatt. MTI/EPA/Reuters/Francois Lenoir Fotó: Francois Lenoir
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha elolvassuk a magyar koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt, semmi olyat nem találunk benne, amely okot adna kötelezettségszegési eljárás indítására – mondta szerdán Brüsszelben Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke, az európai értékek védelméért felelős uniós biztos, azt hangoztatva: ő maga már nagyon alaposan elolvasta a magyar jogszabályt. – Egyelőre. Hangsúlyozom, hogy egyelőre nincs szó ilyen eljárásról – tette hozzá a cseh politikus, aki szerint a magyar esetben többek között a véleménynyilvánítás szabadsága, illetve a hatalmi ágak megosztásának kérdése korábban is aggodalomra adott okot, így elengedhetetlen, hogy a bizottság a kontextust is nézze. Emlékeztetett arra is: Magyarországgal szemben jelenleg hetes cikkely szerinti eljárás folyik. – Sokaknak ígéretet tettem arra, hogy radikális lépéseket teszek Magyarország ellen és megígérhetem, hogy proaktív vizsgálódást fogok végezni – szögezte le Jourová.

– Elfogadjuk, hogy a rendkívüli helyzet rendkívüli intézkedéseket igényel, a tagállami kormányoknak pedig okkal lehet szükségük nagyobb hatáskörökre a minél gyorsabb cselekvés érdekében. Ez azonban nem jelentheti az alkotmányok és a parlamenti kontroll ellehetetlenítését, az újságírók elhallgattatását – hangzott el szintén a tájékoztatón, ahol Jourová megismételte azt is: az EU minden tagállam esetében vizsgálja a rendkívüli jogrendet.

Nem ez volt az első alkalom, hogy az egyébként liberális Jourová kimondta: nincs probléma a hazai rendkívüli jogrenddel. Lapunk is megírta, egy cseh tévéműsorban nemrég az uniós joggal összeegyeztethetőként jellemezte a magyar szabályozást.

Brüsszelben azt is bejelentették, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indít Lengyelország ellen, mert meglátásuk szerint a lengyel igazságügyi reform idén februárban életbe lépett eleme veszélyezteti a bírák függetlenségét, így az uniós alapelvekkel nem fér össze. – Az igazságszolgáltatásról szóló szabályozás aláássa a bírák munkájának függetlenségét, megakadályozza a lengyel bíróságokat abban, hogy közvetlenül alkalmazzák az igazságszolgáltatás függetlenségét védő uniós jogszabályok egyes rendelkezéseit, és ilyen kérdésekre vonatkozóan előzetes döntéshozatal iránti kérelmeket terjesszenek elő – tudatta a brüsszeli testület.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.