A leggazdagabbak felelőssége is nagyobb

Szaúd-Arábia idén a világ húsz legnagyobb gazdaságát tömörítő G20 csoport elnöke. A szaúdiak arra próbálják felhasználni a pozíciójukat, hogy a leggazdagabb államok közösen, a rászorulókat támogatva lépjenek fel a koronavírus-járvány ellen. Pedig a kór a királyságot is komolyan sújtja: zárva tart a mekkai Nagymecset, elmaradhat a zarándoklat, alacsonyak az olajárak, a háború dúlta szomszédos Jemenben is felbukkant a kór, és lelassulhatnak a meghirdetett reformtervek is. Mohamed bin Abdel-Hádi al-Matrafival, Szaúd-Arábia budapesti nagykövetével beszélgettünk.

2020. 05. 03. 12:27
null
Jemeni segélyosztás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szaúd-Arábia egyszer már megküzdött egy koronavírussal: 2012-ben a MERS-szel. Mit tanultak belőle?

A közel-keleti légúti szindrómát, más néven MERS-betegséget 2012 elején fedezték fel számos közel-keleti országban, köztük a Szaúd-Arábiai Királyságban is. Vannak hasonlóságok a MERS-járvány és az új típusú koronavírus-járvány (Covid-19) tünetei között, hiszen mindkettő lázzal, köhögéssel és légszomjjal jár. Bár nem vagyok szakértő, azonban úgy tűnik számomra, hogy az alapvető különbség inkább a fertőzés mértékében és terjedésében van. Az első vírus nem terjedt könnyedén az emberek körében, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2019. novemberi jelentése 27 országban 2494 MERS fertőzésről szól, amelyek közül 858 volt halálos. Ezzel szemben a jelenlegi vírus elképesztő sebességgel és széles körben terjed. Ami a 2012-es járvány leküzdésére irányuló erőfeszítéseket illeti, a szaúdi kormány akkoriban több óvintézkedést tett. Reklámkampányokat folytatott a lakosság felvilágosítására, összehangolta a kormányzati szervek erőfeszítéseit, mindemellett laboratóriumi vizsgálatokat folytatott a fertőzés forrásának meghatározására. Továbbá figyelmet fordított a környezetvédelemre, valamint az állattartás és növénytermesztés létesítményeire. Ezen kívül megerősítette együttműködését a nemzetközi partnerekkel, élükön a WHO-val. E célból közös munkacsoport jött létre a Szaúdi Egészségügyi Minisztérium és a Királyság Élelmezési és Gyógyszerészeti hatósága, valamint a nemzetközi szakértők között.

Mohamed bin Abdel-Hádi al-Matrafi, Szaúd-Arábia budapesti nagykövete

Mekka történetében nem sokszor fordult eddig elő, hogy lezárták a zarándokok elől. Van esély az idei, júliusra eső nagy zarándoklat (haddzs) megtartására?

Kétségtelen, hogy a mekkai Nagymecset bezárása ritkán történik meg, tudomásom szerint ez az első alkalom, hogy egészségügyi okokból került rá sor. Ez a bezárás is ideiglenesen, a kényszerítő körülmények miatt történt, a nemzetközi előírásoknak, különösen a WHO által kiadott irányelveknek megfelelően. Azon hívők egészségének megőrzése érdekében, akik az umra-zarándoklatnak, az imádságnak és a Kába szentély körbejárásának teljesítéséért látogatnának el a Nagymecsetbe. Megtiszteltetés számunkra a Szaúd-Arábia Királyságban, hogy szolgálatára lehetünk a világ minden tájáról évente érkező zarándokok millióinak. Ami az idei haddzsot illeti,

arra kértük a készülődő zarándokokat, hogy várakozzanak, ne kössenek szállás- vagy ellátás-szerződéseket mindaddig, amíg a válság nem szűnik meg.

Vannak olyan országok, amelyek fontolóra vették, hogy nem engedik polgáraikat részt venni az idei haddzson.

Az üres Mekka

Most ünneplik a ramadánt, de a közös iftár vacsorák is elmaradnak. Az iszlám alapvetően egy közösségi vallás. Nem nehezíti ez a kór elleni harcot?

Ahogyan említette, az iszlám közösségi vallás, amely az emberek közötti kölcsönös könyörületesség gyakorlására, a szegények megsegítésére és étkeztetésére ösztönöz. Ám a közösségi összejövetelek növelik a járvány terjedését, ezért a Királyság kormánya, a jótékonysági szervezetek és üzletemberek azon dolgoztak, hogy eljuttassák az élelmet a rászorulók otthonába, és az otthonukban böjtölők részére, egészségük megőrzése és a járvány terjedésének megállítása érdekében.

A Közel-Keleten Irán az egyik leginkább fertőzött ország, miközben a gazdasága már eddig is nehézségekkel küzdött. Változhat a perzsa állam szerepe?

Sajnos az iráni rezsim politikája volt a fő oka annak, hogy az új koronavírus bejutott az Öböl-államokba, mivel az iráni hatóságok anélkül léptettek az országba szaúdi állampolgárokat, hogy lepecsételték volna útleveleiket, miközben a vírus már terjedt. A Királyság első regisztrált fertőzött esetei is Iránból jutottak be, a Bahreinen és Kuvaiton keresztül érkezőkkel. A szaúdi hatóságok elítélték az iráni magatartást, és követelték azon szaúdi állampolgárok bejelentését, akik Iránba látogattak február elseje óta. Irán felforgató politikája és beavatkozása az államok belső ügyeibe, valamint a milíciák létrehozása és támogatása Libanonban, Szíriában, Irakban és Jemenben, az iráni rezsim terjeszkedési törekvéseiből, és az államok földrajzi határain átívelő vallási filozófiájából fakad, amely az 1979-es forradalommal kezdődött. Reméljük, hogy Irán változtat a viselkedésén a térségben, betartja az ENSZ Alapokmányában foglalt alapelveket és célokat, amelyek az államok nemzeti szuverenitásának tiszteletben tartásában és a belső ügyeikbe való beavatkozástól való tartózkodásban öltenek testet.

Már a háború, éhínség és kolera sújtotta Jemenben is felbukkant a koronavírus. Katasztrófa fenyeget?

Nem kétséges, hogy a járvány jelentős hatással lesz Jemenre is, ahogy a világ bármely olyan országára, ahol elterjed és nem küzdenek ellene.

A Királyság nem akar háborút Jemenben, és mindig a felek közötti békés megoldásra szólít fel,

korábban pedig támogatta az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2216. számú határozatát és a béke-megállapodásokat, amelyek közül az utolsó a stockholmi megállapodás volt. A jemeni törvényes kormányzatot támogató, a Királyság által vezetett koalíció 2020 áprilisában kéthetes átfogó tűzszünetet jelentett be, amelyet meghosszabbítottak egy egész hónapra, Ramadán szent havára. A tűzszünet célja a konfliktus befejezése, a katonai eszkaláció megállítása, hogy a járvány elleni küzdelemre és a békekötésre lehessen koncentrálni. Reméljük, hogy a húszik kihasználják ezt a lehetőséget, és előbbre helyezik a testvéri jemeni nép érdekeit. A Királyság a legnagyobb adományozó a testvéri jemeni nép számára nyújtott humanitárius támogatások terén, amelyek összege 2015 óta meghaladta a 14 milliárd dollárt. További 500 millió dollár értékben járult hozzá az ENSZ 2019. évi jemeni humanitárius reagálási tervéhez, amelyen felül 25 millió dollárt adományozott a Covid-19 terjedésének megakadályozására.

Jemeni segélyosztás

Világszerte mindenki saját nemzeti érdekei alapján cselekszik. Szaúd-Arábia a G20-ak idei elnökeként mégis összefogást sürgetett a járvány elleni harcban. Értő fülekre talált?

A járvány leküzdése együttműködést és közös erőfeszítést igényel a világ minden országa között. A G20-akra nagy felelősség hárul, mivel ezek képezik a világkereskedelem kétharmadát és a globális össztermék több mint 90 százalékát. A Királyság több fontos találkozót szervezett márciusban és áprilisban a G20-ak vezetői, majd az egészségügyi, munkaügyi, mezőgazdasági és turisztikai miniszterek részére, zárt televíziós láncon keresztül. Ezen találkozók lehetőséget biztosítottak a szakértelem és a sikeres tapasztalatok cseréjére, valamint arra, hogy felhívják a figyelmet a járvány egészségügyi rendszereket és munkahelyelvesztést érintő veszélyeire, különösen a legkevésbé fejlett országokat illetően. A találkozón számos, a világjárvány leküzdését célzó preventív műveletet támogató ajánlás és intézkedés született, emellett pedig döntéseket hoztak az egészségügyi ágazat és dolgozói, és a kis- és középvállalkozások támogatása érdekében – legfőképpen a foglalkoztatással összefüggésben, illetve a mezőgazdaság támogatása, és az élelmiszer- és mezőgazdasági ellátási láncok folyamatosságának biztosítása céljából. A G20-ak elnökségét 2020-ban betöltő Királyság 500 millió dollár értékű támogatást jelentett be, ezzel eleget tett a G20-ak vezetőinek március végén tartott, Szalman bin Abdul-Azíz király által elnökölt rendkívüli csúcstalálkozóján tett felajánlásnak, amelynek során a csoport vezetői kifejezték elkötelezettségüket az új koronavírus-világjárvány elleni fellépéshez kapcsolódó nemzetközi szervezetek és programok finanszírozásához szükséges támogatás biztosítása mellett. Ennek célja azon nemzetközi szervezetek támogatása, amelyek a vészhelyzetekre való felkészülésre és az ezekre való reagálás megerősítésére, valamint a vírusdiagnosztikai eszközöknek, és az új kezelések, oltásoknak a kifejlesztésére és forgalmazására szakosodtak. Az adomány az egészségügyi dolgozók védőeszközökkel ellátásához is hozzájárul. A Királyság korábban 10 millió dollárral segítette a WHO-t is.

A király a WHO elnökével tárgyal

Szaúd-Arábia nemrégiben nyitotta meg kapuit a turizmus számára. Vajon a járvány befolyásolja vagy késlelteti a Királyság 2030-as vízióját?

2016-ban jelentették be a Vízió 2030-at, amely egy átfogó terv a jövedelemforrások diverzifikálására és új területek megnyitására a nemzetgazdaság előtt, ideértve az idegenforgalmi ágazatot is. A terv jelentős sikereket ért el az elmúlt években.

Az alacsony olajárakkal és a koronavírussal összefüggő kihívások ellenére a szaúdi gazdaság általánosságban erős,

a Moody's-index továbbra is A1-es szintre rangsorolja, stabil jövőbeli kilátásokkal. Az új koronavírus gazdasági hatásainak enyhítése érdekében a kormány 61 milliárd dollárt pumpált az új koronajárvány gazdasági és megélhetési hatásainak kezelésére. A Királyság nagy gondot fordított az idegenforgalmi ágazat támogatására, amely a globális össztermék 10,3 százalékát teszi ki, és az új korona-világjárvány által leginkább érintett ágazatnak számít. Ezért a Királyság április 24-én virtuális találkozót rendezett a G20-ak turisztikai minisztereinek. A találkozó az idegenforgalom támogatását és a kormányok közötti intézkedések összehangolását célzó jelentős eredményekkel zárult.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.