Következő mérkőzések
Albánia
21:002024. június 24.
Spanyolország
Horvátország
21:002024. június 24.
Olaszország

Még nem érkezett kínai válaszcsapás az amerikai támadásokra

Vagy győztesként, vagy totális vesztesként jön ki Kína a járvány körül kialakult diplomáciai állóháborúból, a megbékélésnek esélyére sem utalnak elemzések. Pesszimista a kínai titkosszolgálatokat irányító minisztérium is, szerintük évtizedekkel vetheti vissza Peking diplomáciáját az ellenséges amerikai retorika.

Buzna Viktor
2020. 05. 07. 16:08
CHINA-WUHAN-XI JINPING-COVID-19-EPIDEMIC PREVENTION AND CONTROL-INSPECTION (CN)
(200310) -- WUHAN, March 10, 2020 (Xinhua) -- Chinese President Xi Jinping, also general secretary of the Communist Party of China Central Committee and chairman of the Central Military Commission, waves to residents who are quarantined at home and sends regards to them at a community in Wuhan, central China's Hubei Province, March 10, 2020. Xi made an inspection of the epidemic prevention and control work in Wuhan on Tuesday. (Xinhua/Ju Peng) Fotó: JU PENG
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Két szempontból is szörnyű tragédiának tartom a történteket. Egyrészt, mert emberek ezreit gyilkolták meg, amire úgy gondolom, hogy nincs mentség. Másrészt, nagyon tartok az eset politikai következményeitől, hogy ez nem a feltámadást, a reformokat erősíti, hanem azok táborát, akik hisznek Kína erőszakos fellépésben – ezekkel a szavakkal ítélte el a Magyar Népköztársaság utolsó külügyminisztereként Horn Gyula a pekingi Tienanmen-téren, 1989. június 4-én történt eseményeket. A nyilatkozat jó példa arra, hogy bizonytalan időkben milyen gyorsan visszájára fordulhatnak a nemzetközi kapcsolatok: bár Hornnak 1956-ból személyes tapasztalata volt demokratikus felkelések leverésében, a rendszerváltás közeledtével már új szempontoknak kellett megfelelnie.

A világ most is bizonytalan időket él, Peking így okkal tarthat a Tienanmen-téren történteket követő korszakhoz hasonló, részleges diplomáciai elszigetelődéstől. Erre figyelmeztet a a kínai belbiztonsági minisztérium múlt hónapban készített jelentése, melyet a Reuters hírügynökség szerzett meg. A titkosszolgálatokat irányító szervezet arra figyelmezteti a döntéshozókat, hogy az Egyesült Államok agresszív retorikája miatt elterjedhetnek a Kína-ellenes érzelmek. A cikkben megszólaló forrása az 1946-os Novikov-távirattal von párhuzamot. A Szovjetunió washingtoni nagykövete, Nyikolaj Novikov az Egyesült Államok új politikai irányvonalára figyelmeztetett, a kiszivárgott dokumentumra a hidegháborús nyitány egyik mozzanataként emlékezik vissza a történelem.

Napjaink járványügyi hidegháborújában Peking szorul védekezésre, a Donald Trump vezette amerikai kormány támadásaira érdemben eddig nem reagált. Sem Hszi Csin-ping (Xi Jinping) elnök, sem kormányfője vagy külügyminisztere nem szólalt meg, Kína szóvivők szintjén kezeli az ügyet. Annak ellenére, hogy a járvány kezdetén indított maszkdiplomácia sem volt eredményes: az egészségügyi felszerelések adományozása sok esetben összemosódott az exporttal, ráadásul több esetben minőségbeli problémák is felmerültek a védőfelszelésekkel.

Miközben elemzők egy része Peking elszigetelődésével számol, mások ennek ellenkezőjét jósolják. Utóbbi nézetek szerint az Egyesült Államokhoz képest Peking még megbízható, kiegyensúlyozott partnernek tűnhet. Washington erőszakos retorikáját eddig a szövetségesek sem vették át, ráadásul jelenleg a közvéleményt is inkább az Egyesült Államok járványügyi ballépései kötik le. Miközben Kínában stabilan zajlik a fokozatos újranyitás, Amerikában a másfél millióhoz közelít a regisztrált megbetegedések száma.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.