A svéd ügyészség szerint már a grafikus is halott, aki megölhette Olof Palmét

Svédország világszerte ismert szociáldemokrata miniszterelnökét 1986 februárjában lőtték le.

Magyar Nemzet
2020. 06. 10. 11:04
null
Stockholm, 2020. június 8. 2020. június 8-án közreadott, 1986. március 1-jén készült kép egy vértócsáról és virágokról annak a stockholmi utcának a kövein, ahol 1986. február 28-án lelõtték Olof Palme svéd miniszterelnököt, miközben hazafelé tartott egy moziból a feleségével. Sajtójelentések szerint a svéd államügyész június 10-én új információt fog közölni a máig megoldatlan gyilkossággal kapcsolatban. MTI/EPA/TT Hírügynökség/BJORN ELGSTRAND Fotó: BJORN ELGSTRAND
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napok óta izgatta a közvéleményt a svéd főügyészség bejelentése, miszerint szerdán egy sajtótájékoztatón, 34 év után végre bemutatják majd az Olof Palme gyilkosság kivizsgálásának a körülményeit. Svédország világszerte ismert szociáldemokrata miniszterelnökét 1986 februárjában lőtték le, nem messze az otthonától. A nyomozás több mint három évtizeden keresztül folytatódott, és az ország messze a legkomplexebb és legnagyobb bűnügyévé vált, világszerte John F. Kennedy amerikai elnök meggyilkolásával vetették össze jelentőségében.

A szerdán bemutatott nagyszabású anyag szerint Olof Palmét Stig Engström, akkor 52 éves svéd állampolgár lőtte le. A főügyész, Krister Pettersson összegzése szerint a nyomozást ezzel lezárják, lévén, az ügy fő gyanúsítottja már nincs életben. A grafikusként dolgozó Stig Engström 2000-ben, 66 éves korában öngyilkos lett.

Engström neve korábban többször is felmerült a nyomozás során. A svéd médiában „Skandia embernek” (Skandiamannen) nevezett gyanúsított akkoriban a Skandia biztosítótársaságnál dolgozott, amelynek a központi épülete sarkánál történt a gyilkosság. Engström azon kevesek közé tartozott, akik a merénylet pillanatában a helyszínén tartózkodtak, és a nyomozás során elsősorban szemtanúként hallgatták ki. 2016-ban előbb a svéd író, Lars Larsson, majd két évvel később Thomas Pettersson újságíró hozta összefüggésbe Engströmöt a gyilkossággal.

A svéd főügyészség a szerdai sajtótájékoztatón részletesen számolt be a merénylet körülményeiről és a nyomozás több mint három évtizedéről. Azóta csaknem kilencvenezer ember vett részt az ügy felderítésében, a költségek mára meghaladják az 58 millió eurót. A rendőrség átlagosan heti három-négy új nyomravezetői tippet kapott, és idáig 134 fő „vallotta be” a gyilkosságot. 1989-ben egy alkohol- és drogfüggőséggel küzdő bűnözőt, Christer Petterssont gyanúsítottak meg Palme meggyilkolásával, ám bizonyítékok hiányában még ugyanabban az évben felmentették.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.