időjárás 13°C Szimonetta 2021. October 28.
logo

A svéd ügyészség szerint már a grafikus is halott, aki megölhette Olof Palmét

Magyar Nemzet
2020.06.10. 11:04
A svéd ügyészség szerint már a grafikus is halott, aki megölhette Olof Palmét

Napok óta izgatta a közvéleményt a svéd főügyészség bejelentése, miszerint szerdán egy sajtótájékoztatón, 34 év után végre bemutatják majd az Olof Palme gyilkosság kivizsgálásának a körülményeit. Svédország világszerte ismert szociáldemokrata miniszterelnökét 1986 februárjában lőtték le, nem messze az otthonától. A nyomozás több mint három évtizeden keresztül folytatódott, és az ország messze a legkomplexebb és legnagyobb bűnügyévé vált, világszerte John F. Kennedy amerikai elnök meggyilkolásával vetették össze jelentőségében.

A szerdán bemutatott nagyszabású anyag szerint Olof Palmét Stig Engström, akkor 52 éves svéd állampolgár lőtte le. A főügyész, Krister Pettersson összegzése szerint a nyomozást ezzel lezárják, lévén, az ügy fő gyanúsítottja már nincs életben. A grafikusként dolgozó Stig Engström 2000-ben, 66 éves korában öngyilkos lett.

Engström neve korábban többször is felmerült a nyomozás során. A svéd médiában „Skandia embernek” (Skandiamannen) nevezett gyanúsított akkoriban a Skandia biztosítótársaságnál dolgozott, amelynek a központi épülete sarkánál történt a gyilkosság. Engström azon kevesek közé tartozott, akik a merénylet pillanatában a helyszínén tartózkodtak, és a nyomozás során elsősorban szemtanúként hallgatták ki. 2016-ban előbb a svéd író, Lars Larsson, majd két évvel később Thomas Pettersson újságíró hozta összefüggésbe Engströmöt a gyilkossággal.

A svéd főügyészség a szerdai sajtótájékoztatón részletesen számolt be a merénylet körülményeiről és a nyomozás több mint három évtizedéről. Azóta csaknem kilencvenezer ember vett részt az ügy felderítésében, a költségek mára meghaladják az 58 millió eurót. A rendőrség átlagosan heti három-négy új nyomravezetői tippet kapott, és idáig 134 fő „vallotta be” a gyilkosságot. 1989-ben egy alkohol- és drogfüggőséggel küzdő bűnözőt, Christer Petterssont gyanúsítottak meg Palme meggyilkolásával, ám bizonyítékok hiányában még ugyanabban az évben felmentették.