Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Soros árnyékemberei mindig és mindenhol ott vannak

Paul Ryan masszív támadási kísérletekkel folyamatosan próbálta kikezdeni Trump hitelességét.

Forrás: Tűzfalcsoport2020. 08. 30. 12:15
SOROS György
Bécs, 2019. november 15. A Közép-európai Egyetem (Central European University, CEU) által közreadott képen az intézmény alapítója és tiszteletbeli elnöke, Soros György üzletember beszédet mond az egyetem bécsi campusának megnyitóján 2019. november 15-én. MTI/CEU/Végel Dániel Fotó: CEU/Végel Dániel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soros György befolyása a republikánus jobboldalon mindmáig nem teljesen feltárt területe az amerikai belpolitikának. Sorosról elsősorban az intézményesült baloldal, a Demokrata Párt mögött álló befolyásos üzletemberként szokás beszélni, pedig – kevéssé ismert – tény, hogy az általa létrehozott fedezeti alap alkalmazottai több tízezer dollárt adományoztak azoknak az ismert republikánus politikusoknak, akik 2016-ban küzdelmet folytattak a már kezdetektől nyíltan bevándorlásellenes értékrendet képviselő Donald Trumppal szemben.

A migráció kérdése valóban olyan kardinális kérdésnek tekinthető Soros György befolyása, republikánus pártbéli ráhatása kapcsán, amellyel a spekuláns filantróp mára „megalkotta” a maga republikánus politikustípusát; a puhább bevándorláspolitika mellett az ilyen jelöltek támogatják a nyitott határok kereskedelmét, s általában a Trumppal szembeni fellépéseket. Ezek szükséges tartalmi elemeit alkotják annak a politikai attitűdnek, amelynek „oltárán” a megfelelő áldozatot meghozva, ilyen pártaktorokat is támogatnak pénzügyileg Soros alapkezelőjének vezetői.

Az ötvenéves Paul Ryan, aki republikánus színekben Wisconsin állam egyes számú kongresszusi választókörzetének képviselője 1999 óta, és 2015-től négy esztendőn át a képviselőház elnöki teendőit is ellátta, az egyik kiemelkedő kedvezményezettje ezeknek a pénzelő pártfogóknak. Paul Ryan az elnökválasztáskor masszív támadásokkal folyamatosan próbálta kikezdeni a közvélemény szemében Trump politikusi hitelességét, amelyhez az online rendelkezésre álló nyilvántartások szerint a Soros-birodalom (az említett alapkezelő Soros-cég) alkalmazottai összesen közel 11 ezer dollárt adtak Ryannek. Fontos közöttük név szerint megemlíteni David Rogerst, a Soros Fund Management akkori alkalmazottját.

A bevándorlás tette szövetségessé John McCain republikánus szenátort, Barack Obama 2008-as elnöki kihívóját is, aki Ted Kennedy szenátorral is kész volt együttműködni az illegális bevándorlók amnesztiájának lehetősége kapcsán.

Ehhez Soros György tetemes súlyú pénzeszközt is mozgósított a határon működésüket kifejtő nem kormányzati szervezetek tevékenységének támogatására. Soros célja az volt, hogy jogi hálózatával lényegében törvénytelenné tegye a helyi rendőrség működését a migrációs kríziskezelés és az egyénekkel szembeni eljárások terén. Ezek után nem csoda, hogy McCain a 2010-es években hevesen támadta Orbánt, akit egy alkalommal fasiszta diktátornak is nevezett (az egykori republikánus elnökjelölt – aki tavalyelőtt súlyos betegségben elhunyt – már 2015-öt, az európai bevándorlási válságot megelőzően is hevesen támadta Magyarországot és magát a magyar miniszterelnököt).

Soros hatását, befolyásának erejét jól demonstrálja, hogy 2016 őszén McCain tudomást szerzett arról, hogy létezik egy bizonyos Christopher Steele nevű brit exkém által összeállított dokumentáció, amely Trump elnöki kampányának állítólagos Oroszországhoz fűződő kapcsolatai miatt lehet érdekes. McCain küldött egy képviselőt további információk gyűjtésére, aki a híradások szerint megszerezte a dokumentáció másolatát. A republikánus politikus később azt is megírta, hogy bár úgy érezte, hogy a dosszié állításai zavarosak s önmagukban nem ellenőrizhetők, ezért inkább hagyta, hogy azokat az amerikai szövetségi nyomozóiroda, az FBI vizsgálja ki.

A Magyarországot többször nem éppen diplomatikus, sőt durva hangnemben támadó John McCain republikánus szenátor háttere és demokratikus következetessége kapcsán érdemes rögzíteni azt a tényt is, hogy magánalapítványa 2017 előtt többek között Szaúd-Arábia monarchájától egymillió dolláros, magától Sorostól pedig összesen százezer dolláros támogatást kapott alig pár év leforgása alatt.

Soros befolyását jelzi, hogy az amerikai szenátus külügyi bizottságának republikánus és a képviselőház hasonló testületének demokrata párti elnöke nyilatkozatot tettek közzé 2020 tavaszán, amelyben támadták Magyarországot az Országgyűlés, a parlamenti munka „időkorlát nélküli félreállítása” miatt. Aggasztónak nevezték azt, hogy egy uniós és NATO-tagállamban éppen a világjárványt használják fel a rendeleti kormányzás bevezetésére.

2020 februárjában Mitt Romney szenátor (aki 2012-ben Barack Obama kihívója volt az elnökválasztáson) a republikánus párt tagjaként szinte mindenkit megdöbbentett azzal, amikor a republikánusok között egyetlenként Donald Trump elnök elítélése mellett szavazott a demokraták által erőltetett felelősségre vonási (impeachment) eljárásban. Az első, a „hatalommal való visszaélésről” szóló vádpontban 52 republikánus voksolt az elnök felmentése érdekében, míg Romney csatlakozott ahhoz a 47 demokrata szenátorhoz, aki az elnök elítélését szorgalmazta.

Soros kedvelt eszköze az antikorrupciós demagógia, amelyet Magyarország republikánus bírálói előszeretettel használnak nyilatkozataikban. A demokraták mostani elnökjelöltje, Joe Biden például olyan reformot is bevezetne, amely visszaszorítja a pénz korrumpáló hatását a politikában.

A trumpi politika gazdasági sikerei azonban nem kedveznek a republikánus elnök pártbéli ellenfeleinek sem, és ez a szilárd tény a következő esztendők magyar külpolitikája, Magyarország diplomáciai mozgástere szempontjából sem ígérkezik jelentéktelen fejleménynek. Az amerikai foglalkoztatottsági mutatók régóta nem álltak olyan jól, mint most, de még a különböző kisebbségek – a feketék és a latinók – gazdasági helyzete is jelentősen javult az elmúlt években, noha éppen az elmúlt hónapokban antirasszista zavargáshullám söpört végig az USA-n. A gazdasági adatok tehát kecsegtetők, és annak ellenére, hogy a híres Trump-fal nem épülhetett meg, az illegális migránsok száma mégis mérséklődött az utóbbi időkben.

Az elmúlt időszak amerikai belpolitikai fejleményei nyomán, még a kiterjedt Soros-hálózat nyilvánvaló gazdasági és ideológiai szorításában is, a Republikánus Párton belül is sokaknak el kell gondolkodnia azon, hogy vállalnak-e értékközösséget mindazon amerikai és külföldi erőkkel, amelyek a nyitott társadalom azonosított ellenségeiként szállnak szembe a baloldal intézményesült és mediális túlsúlyával – olvasható a Tűzfalcsoport cikkében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.