időjárás 7°C Ignác 2023. február 1.
logo

Bahrein is rendezi kapcsolatait Izraellel

László Dávid
2020.09.11. 20:11
Bahrein is rendezi kapcsolatait Izraellel

– Egy újabb történelmi áttörés a mai napra! Két nagyszerű barátunk, Izrael és Bahrein békét köt – harminc napon belül a második arab állam köt békét Izraellel! – ezekkel a szavakkal harangozta be Twitterén Donald Trump amerikai elnök, hogy az apró öböl menti monarchia is rendezi kapcsolatait a zsidó állammal.

„26 évbe telt, mire a második arab állammal kötött békeegyezménytől eljutottunk a harmadik békemegállapodásig, de csak 29 napba telt a béke megkötése a harmadik arab és a negyedik arab állam között, és több is lesz” -idézte a távirati iroda Benjamin Netanjahu izraeli kormányfőt.

Bahrein kicsi, alig 778 négyzetkilométeres szigetország, népessége nem éri el a másfél milliót. Olajkincsének köszönhető gazdagságának hála azonban méretéhez képest jelentős befolyással bír a térségben. Nemrégiben az amerikai elnök veje és tanácsadója, a közel-keleti béketervekért felelős Jared Kushner is az országba látogatott, gyaníthatóan azért, hogy meggyőzze Hamad királyt, hogy csatlakozzon az Egyesült Arab Emírségekhez.

 

Augusztus 13-án ugyanis az Egyesült Arab Emírségek is úgy döntött, hogy hivatalosan is felveszi a kapcsolatokat Izraellel. Az elmúlt 72 évben az arab országok közül csak Egyiptom és Jordánia kötött békét a zsidó állammal. A történelmi döntés után már azonnal azt találgatták, hogy mely arab államok követhetik még Abu-Dzabi példáját. Eli Cohen izraeli hírszerzési miniszter már akkor arról beszélt, hogy hasonló lépésekre számít Bahreintől, Omántól, valamint más muszlim többségű afrikai államtól, mindenekelőtt Szudántól. Erra utalt, hogy Bahrein az elsők között volt, amely örömmel üdvözölte az Egyesült Arab Emírségek döntését. Külügyminiszterük pedig már többször kifejezetten barátságosan nyilatkozott Izraelről, s tavaly nagy port vert fel, hogy Washingtonban izraeli kollégájával közös fényképet készítettek.

Izraeli sajtóértesülések említették még Marokkót – ahol viszonylag jelentős zsidó közösség is él –, valamint Szaúd-Arábiát lehetőségekként, azonban azóta ezek az országok kijelentették, hogy egyelőre nem változtatnak politikájukon.

A palesztinok élesen elítélték, hogy az arab államok rendezték kapcsolatukat Izraellel. Azonban egyre nehezebben találnak ügyüknek szövetségeseket; nemrég az eredetileg 22 tagot tömörítő Arab Liga sem volt hajlandó bírálni az Egyesült Arab Emírségeket lépéséért.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.