Nem kaphatnak szövetségi pénzt az „anarchista” városok

A három, szóban forgó metropolisz New York, az oregoni Portland és a washingtoni Seattle.

Mártonffy Attila
2020. 09. 22. 10:26
null
Portland, 2020. augusztus 23. Jobboldali tüntetõk és ellentüntetõk állnak szemben egymással a szövetségi bíróság portlandi épületénél 2020. augusztus 22-én. A nemet mondunk a marxizmusra mottóval megrendezett demonstrációra baloldaliak, magukat antifasztának mondók és a Black Life Matters mozgalomhoz tartozók baloldali és csoport ellentüntetéssel válaszoltak az Oregon állambeli városban. MTI/AP/The Oregonian/Brooke Herbert Fotó: Brooke Herbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az „anarchista városok” a washingtoni kormány által nemrégiben összeállított listáján az adminisztráció három amerikai nagyvárost is kiemelt, amelyek eleshetnek a szövetségi pénzügyi támogatástól, mivel a Fehér Ház bűnpártolással vádolja őket. A három, pellengérre állított metropolisz New York, az oregoni Portland és a Washington állambeli Seattle. Donald Trump amerikai elnök szerint az inkriminált települések elnézték a nyári tömegtüntetések idején elkövetett erőszakos bűncselekményeket, s nem tettek ellenük semmit. Trump már szeptember elején megfenyegette a településeket a tervezett szankcióval.

– Nem engedhetjük meg, hogy szövetségi adódollárokat pazaroljunk olyan városokra, ahol kockán forog az állampolgárok biztonsága – jelentette ki William Barr igazságügy-miniszter abban a közleményben, amelyben a szaktárca számba veszi a szóban forgó városok bűnözési statisztikáit és a rendőrség reakcióit. Külön felhívta Portland, Seattle és New York városvezetését, hogy

„fordítsák meg a folyamatot, tegyenek eleget a kormányzás alapvető funkcióinak, és kezdjék végre védelmezni saját polgáraikat”.

Eddig ugyanis azt lehetett tapasztalni, hogy megtiltották a rendőri beavatkozást, illetve a rend helyreállítását a kiterjedt, folyamatos zavargások és pusztítás idején, miközben szorgalmazták a rendőrség költségvetésének a megkurtítását. A BBC által idézett közlemény azt is felhánytorgatja, hogy a városok nem fogadták el a szövetségi rendfenntartók segítségét.

Egyelőre azonban nem világos, hogy milyen szövetségi támogatásról fosztanák meg az „anarchista” városokat. Az amerikai CNBC hírcsatorna tudni véli, hogy a legnagyobb mértékű elvonás New York város költségvetését érintené, amely már amúgy is eléggé lesoványodott a Covid–19 járvány kezelése miatt.

A kiemelt városok polgármesterei viszont perre akarják vinni a dolgot, olcsó politikai mutatványnak nevezve az elnök lépését közös közleményükben. Felrótták továbbá Trumpnak, hogy

„ki akar bújni a felelősség alól, s másokat hibáztat saját kudarcai elfedésére”.

Annak ellenére, hogy az 1990-es évek óta általában csökkent a bűnözés az amerikai városokban, az elmúlt egy évben számos nagyvárosban – a fentieken kívül például még Philadelphiában, Chicagóban – meredeken nőtt a bűnesetek száma. Különösen idén május óta szaporodtak el a zavargások, és terjed az erőszak, amikor rendőri túlkapás miatt meghalt egy George Floyd nevű fekete férfi.

Újabb csörte Trump és Biden között

Donald Trump amerikai republikánus elnök tegnap este Ohióban kampányolva demokrata párti kihívója, Joe Biden elnökjelölt gazdaságpolitikáját bírálta, míg Joe Biden egy wisconsini kampányrendezvényén Donald Trump járványkezelését támadta. Alig több mint egy hónappal az elnökválasztás előtt mindkét politikus az ingadozó, úgynevezett csatatérállamokban – tehát ahol nem egyértelműen a demokratákra vagy a republikánusokra szoktak voksolni – próbálja meggyőzni az amerikaiakat. Az ohiói Swantonban Donald Trump emlékeztetett arra, hogy Biden támogatta azt az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt (NAFTA), amely amerikai munkahelyek megszűnéséhez járult hozzá, és nehéz helyzetbe taszította a középnyugati államok gazdaságát, köztük Ohióét is. Joe Biden a wisconsini Manitowoc városka egyik gyárában tartott kampányrendezvényen Trump járványkezelésével foglalkozott. Úgy vélekedett, hogy az elnök megdermedt, amikor a koronavírus-járvány kihívásával kellett megküzdenie. – Kudarcot vallott. Pánikba esett – állította Biden. Hozzáfűzte: Trump életeket menthetett volna meg, ha kötelezővé teszi a szájmaszk viselését. (MTI)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.