A liberális mainstream tudomást sem vesz a Joe Biden körüli botrányokról

Beidézte a republikánus többségű szenátus jogi bizottsága Jack Dorsey Twitter-vezért és Mark Zuckerberg Facebook-vezért a Biden családot kompromittáló információk múlt heti elhallgatása miatt. Közben a liberális mainstream média tudomást sem vesz a demokrata elnökjelölt számára kellemetlen ügyekről, ehelyett továbbra is Donald Trump amerikai elnökön keresik a fogást.

2020. 10. 23. 7:13
U.S. Vice President Biden and his son Hunter attend an NCAA basketball game between Georgetown University and Duke University in Washington
Joe Biden demokrata párti politikus és fia, Hunter. Ukrajnai érdekeltségek indították el a lavinát Fotó: Jonathan Ernst Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem telik el nap anélkül, hogy a liberális sajtó ne találná meg a módját a Donald Trump amerikai elnökökön való gúnyolódáson. Ehhez a legfrissebb muníciót Barack Obama szolgáltatta, a volt demokrata elnök ugyanis – a hivatalban lévő elnök ellen totális támadást indítva – volt alelnöke, a demokraták elnökjelöltje, Joe Biden mellett kampányolt tegnap a pennsylvaniai Philadelphiában. A Reuters hírügynökségtől kezdve az olyan vezető amerikai hírportálokig, mint a liberális The New York Times vagy a szinte már expliciten Biden mellett kampányoló CNN amerikai hírtelevízió portáljáig vezető anyagként kezelték Obama azon álláspontját, miszerint Donald Trump alkalmatlan elnöknek.

A mainstream médiumok figyelmét azonban teljesen elkerülte a Fox News hírcsatorna legfrissebb információja, amely szerint a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) pénzmosás gyanúja miatt nyomoz a Joe Biden fia, Hunter Biden laptopján talált információk miatt. Mint ahogy arról tegnap a Magyar Nemzet is beszámolt, a demokrata elnökjelölt fia állítólag javíttatni hagyta a laptopját egy szervizben az Igazságügyi Minisztérium által kiállított dokumentumok szerint, melyeket Joshua Wilson, az FBI különleges ügynöke hitelesített aláírásával. A jelentésen megtalálható a „272D” kezdetű ügyszám, mely az FBI besorolása szerint pénzmosásra, „fehérgalléros bűncselekményre” utal – ezt több tisztviselő is megerősítette a Fox Newsnak.

Okkal vizsgálódik az FBI

Az üggyel kapcsolatban nyilatkozott Donald Trump ügyvédje, Rudy Giuliani is, aki elmondta:

– Az FBI nem indíthat ügyet konkrétumok nélkül. Ez azt jelenti, hogy elegendő bizonyítékot találtak ahhoz, hogy feltételezzük, bűncselekmény történt. Ha büntetőeljárást indítottak, és beidéznek embereket, az azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel a laptop és a merevlemez is tartalmaz bűncselekményhez köthető információkat.

Az ügy súlyossága ellenére a liberális sajtó nem tartotta közlésre érdemesnek a hírt, éppen úgy, ahogy múlt héten a Facebook és a Twitter is azt látta a legdemokratikusabb megoldásnak, hogy betiltotta, illetve korlátozta azoknak a dokumentumoknak a közzétételét, amelyeket a New York Post hozott nyilvánosságra Hunter Biden ukrajnai korrupciós botrányával kapcsolatban.

A Twitter módosít a szabályzatán

A Twitter azóta egyébként – legalábbis közvetetten – maga is elismerte, hogy

precedens nélküli gyakorlattal korlátozták a szólásszabadságot az amerikai politikába erősen beavatkozó cenzúrázási eljárással.

Ahogy arra a Médiapiac című portál rámutatott: a közfelháborodás a cégpolitikájának a módosítására kényszerítette a Szilícium-völgyi technológiai konszernt, ennek eredményeképpen pedig a szólásszabadság kritériumai a korábbinál erősebben érvényesülhetnek, és a felhasználók nagyobb mozgásteret kapnak az általuk fogyasztott tartalmak megítéléséhez.

Mint arról korábban a Magyar Nemzet is beszámolt, Hunter Biden múlt héten nyilvánosságra kerülő levelezéséből az derült ki, hogy az elnökjelölt fia azért mutathatta be apját a Burisma nevű ukrán energetikai cég vezetőinek néhány évvel ezelőtt, hogy Joe Biden – akkor még Barack Obama alelnökeként – nyomást gyakoroljon az ukrán kormányzati tisztségviselőkre azért, hogy rúgják ki a Burisma esetleges korrupciós ügyeit vizsgáló főügyészt.

A szenátus beidézte Dorsey-t és Zuckerberget

A New York Post cikkében elsősorban egy 2015-ből származó e-mailre fókuszált, amelyben a Bursima egyik tanácsadója megköszönte Hunter Bidennek – aki 2014 és 2019 között volt a vállalat igazgatóságának a tagja –, hogy meghívta őt Washingtonba találkozni az alelnökkel. A Twitter botránykeltő moderálási eljárásának a súlyát mutatja, hogy az amerikai szenátus is foglalkozik az üggyel: a testület tegnap hagyta jóvá Jack Dorsey Twitter-vezér és Mark Zuckerberg Facebook-vezér beidézését a szenátus igazságügyi bizottságába.

Ez a meghallgatás független attól, amelyre a szenátus kereskedelmi bizottságában október 28-án kerül sor. Utóbbin a testület Dorsey és Zuckerberg mellett Sundar Pichait, a Google-t és a YouTube videómegosztót is tulajdonló Alphabet vállalat első emberét is kihallgatja a közösségi platformjaik tartalmának moderálására vonatkozó protokolljukkal kapcsolatban.

Ennek a középpontjában az úgynevezett tisztességes kommunikációról szóló, 1996-ban elfogadott jogszabály áll, a törvény 230-as számú paragrafusa ugyanis jogi védelmet biztosít a közösségi platformokon elhelyezett tartalmaknak, az üzemeltetőknek pedig lehetőséget ad azok „jóhiszemű” moderálására is. A republikánus szenátorok azonban úgy vélik:

a Biden családot kompromittáló információk blokkolása egyértelműen azt bizonyítja, hogy a törvény által teremtett „kiskaput” a technológiai konszernek a konzervatív vélemények cenzúrázására használják, ez pedig elfogadhatatlan – különösen két héttel az amerikai elnökválasztások előtt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.