időjárás 1°C Balázs 2023. február 3.
logo

Trump jelöltje lett az új amerikai alkotmánybíró

Munkatársunktól
2020.10.27. 13:49
Trump jelöltje lett az új amerikai alkotmánybíró

A republikánus többségű amerikai szenátus hétfőn este megszavazta Amy Coney Barrett konzervatív alkotmánybíró jelöltségét. A szenátorok párthovatartozás szerint adták le voksaikat az új alkotmánybíróra, a republikánusok közül egyedül Susan Collins szavazott nemmel. Donald Trump amerikai elnök üdvözölte a döntést. – Történelmi nap ez Amerika számára – jelentette ki Trump a Fehér Házban az esketési ceremónián, amelyet a nagy amerikai televíziós társaságok élőben közvetítettek. Amy Coney Barrett röviddel a szenátusi szavazás után Clarence Thomas főbíró irányításával tette le a hivatali esküt a Fehér Házban.

Amy Coney Barrett konzervatív alkotmánybíró (b) Clarence Thomas főbíró irányításával leteszi hivatali esküjét a washingtoni Fehér Házban
Fotó: Ken Cedeno / MTI/EPA/Consolidated News Photos

Az új alkotmánybíró az eskütételkor ismételten ígéretet tett arra, hogy személyes meggyőződését nem érvényesíti bírói gyakorlatában.

Kifejtette, hogy független lesz az elnöktől, aki jelölte, és a republikánus szenátoroktól, akik megszavazták őt. – Munkámat félelem és részrehajlás nélkül fogom végezni – jelentette ki. Donald Trump beszédében méltatta Coney Barrett szakmai felkészültségét. Úgy fogalmazott: a 49 éves jogásznőnek, aki eddig szövetségi kerületi fellebbviteli bíró volt, „kifogástalan a szakmai felkészültsége, nagylelkű a hite és nemes a jelleme”.

A szenátusi szavazás előtt a republikánus szenátorok is méltatták Amy Coney Barrett felkészültségét, valamint kiemelték, hogy mindig is kerülte a politikai vitákat. Chuck Schumer, a szenátus kisebbségben lévő demokrata párti frakciójának vezetője ugyanakkor úgy vélekedett a távirati iroda szerint, hogy álszent döntés született, mert szerinte Donald Trump nem a képességei és a felkészültsége alapján jelölte Barrettet, hanem azért, mert a bírónő radikális jobboldali véleményt képvisel. A Reuters brit hírügynökség meg is jegyzi, hogy

Barrett beválasztása az alkotmánybíróság szerepét is betöltő szövetségi legfelsőbb bíróságba tovább nyomja a testületet jobboldali irányba,

s ez olyan konzervatív döntéseknek készítheti elő az utat, mint például az abortusz-, az emberi és szavazati jogok korlátozása vagy a fegyverviselés kiterjesztése.

Donald Trump jelöltje
Fotó: Ken Cedeno / MTI/EPA/Consolidated News Photos/

A hét gyermeket nevelő Coney Barrett – a harmadik konzervatív alkotmánybíró, akit Trump jelölt – jogászként azt vallja, hogy a törvényt betű szerint be kell tartani, nem pedig értelmezni kell, majd az értelmezés alapján meghozni a döntést. Megválasztásával a kilenctagú alkotmánybíróságban 6:3 arányban többségben lesznek a konzervatív bírák. Elődje, a szeptemberben elhunyt Ruth Bader Ginsburg liberális bíró volt.

Amerika választ

Elutasították a Trump-csapat keresetét Pennsylvaniában

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.