Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Kisebbségjogi ígéretek az új román kormánytól

A szakértő szerint a Florin Cîţu vezette kormány programja túlzott önbizalomról árulkodik.

Prime Minister-designate Florin Citu attends a news conference, alongside former interim PM Ludovic Orban, after being nominated to form a transitional government
Florin Cîțu, románia új miniszterelnöke. Fotó: Inquam Photos Forrás: Inquam Photos/George Calin via REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bizalmat szavazott szerda este a Florin Cîţu vezette új román kormánynak a parlament. A Nemzeti Liberális Párt színeiben politizáló miniszterelnök még a törvényhozási voks előtt azt nyilatkozta, hogy a koronavírus elleni oltási kampány sikeres lebonyolítását tartja prioritásnak, ami a tervek szerint december 27-én kezdődik Romániában.

A hárompárti jobbközép koalíció legkisebbik tagja,

a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettessel, Cseke Attila közigazgatási, fejlesztési miniszterrel, Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi, erdészeti tárcavezetővel, valamint Novák Eduárd ifjúsági és sportminiszterrel erősíti a bukaresti kabinetet, amelynek programjában a nemzeti kisebbségek jogállását szabályozó törvény elfogadása is szerepel.

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettesként folytathatja
Fotó: MTI/Kiss Gábor

A négy évre szóló, 270 oldalas dokumentum kétoldalas külön fejezetet szentel a kisebbségvédelemmel kapcsolatos törvényalkotási, kormányzati intézkedéseknek. Több helyen jelennek meg a programban a közigazgatási anyanyelvhasználatra, illetve az anyanyelvi oktatásra vonatkozó célkitűzések. A kisebbségek kölcsönös védelmére a külpolitikai fejezetnek a román–magyar kétoldalú kapcsolatokra vonatkozó szakasza is kitér. Románia az 1996-ban aláírt alapszerződés és a 2002-ben kötött stratégiai partnerség jegyében, „az európai értékek szellemében és a jövő felé fordulva” szándékozik jószomszédi kapcsolatait fejleszteni Magyarországgal, és a kisebbségi vegyes bizottság tevékenységének újraindítását sürgeti. A külpolitikai fejezetben a gyakorlatias együttműködést, a két ország polgárainak jólétét szolgáló, kölcsönösen előnyös projektek előtérbe helyezését, újabb magyar–román közös kormányülések szervezését szorgalmazzák. A külügyi tárca élén egyébként nem történt változás, Bogdan Aurescu folytathatja a román diplomácia vezetését.

Pászkán Zsolt politikai elemző a „túlzott önbizalom” programjának nevezte a Cîţu-kormány terveit.

Florin Cîțu, az új román miniszterelnök
Fotó: Facebook/Florin Cîțu

– Olyan ígéreteket és vállalásokat tartalmaz a dokumentum, amelyekbe sokkal stabilabb politikai, pénzügyi és gazdasági háttérrel rendelkező román kormányoknak is beletört a bicskája. Egy néhány fős parlamenti többséggel rendelkező koalíció részéről például alkotmánymódosítási szándékot bejelenteni a realizmus hiányáról árulkodik

– mondta a Magyar Nemzetnek a Külügyi és Külgazdasági Intézet nagybányai származású elemzője. Kockázatosnak nevezte a jelentős pénzügyi forrásokat igénylő ígéreteket, így a közúti, egészségügyi, oktatási, energetikai infrastruktúra eddig példátlan fejlesztésére vonatkozó terveket is. Pászkán úgy véli, bizonytalan forrásokra támaszkodva fogalmazták meg a vállalásokat a kormányprogram megfogalmazói, hiszen az uniós pénzek esetében jelentős részben hitelről van szó, a vissza nem térítendő alapoknál pedig kisebbfajta csodára lenne szükség a lehívási arányok növeléséhez.

– Az egyetlen pont, amely szinte biztosan megvalósul majd a kormányprogramból, az a védelmi kiadásokra szánt kétszázalékos GDP-arány biztosítása

– hangsúlyozta az elemző.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.