Bécsben elrendelték a kijárási tilalom meghosszabbítását

Ausztriában is azonosították a koronavírus angliai és dél-afrikai mutációját.

2021. 01. 04. 16:57
KURZ, Sebastian
Bécs, 2020. április 3. Sebastian Kurz osztrák kancellár védõmaszkot visel a parlament ülésén a bécsi Hofburgban 2020. március 3-án. Ausztriában 11 238 igazolt koronavírus-fertõzött van. MTI/EPA/Christian Bruna Fotó: Christian Bruna
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Január 24-ig meghosszabbítják a kijárási tilalmat Ausztriában – erről Rudolf Anschober egészségügyi miniszter adott tájékoztatást hétfőn. Mindez azt jelenti, hogy a következő három hétben is csak az alapvető árucikkeket forgalmazó boltok és a gyógyszertárak maradhatnak nyitva. Bár az oktatás a karácsonyi szünetet követően január 7-én digitális formában megkezdődik, az iskolák újranyitásáról nem tett említést a Zöldek politikusa. August Wöginger, a nagyobbik koalíciós párt, a jobboldali Osztrák Néppárt (ÖVP) frakcióvezetője azonban azt mondta: a zárlat zárlatot jelent, vagyis a diákok sem ülhetnek vissza az iskolapadba.

A járvány kitörése óta ez már a harmadik zárlat Ausztriában,

a mostanit december 26-tól rendelték el. Bezártak a kereskedelmi egységek, a fodrászok, a kozmetikusok, a már kinyitott múzeumokat, könyvtárakat, galériákat újra bezárták, és a szállodák, éttermek, bárok továbbra sem fogadhatnak vendégeket, az éttermek csak elvitelre adhatnak ki ételt. Egész napos kijárási tilalom van érvényben, csak vásárlás és munkába járás céljából hagyhatják el otthonukat az emberek.

Ausztriában továbbra is viszonylag magas a koronavírus-fertőzöttek száma, bár jelentősen csökkent november közepe óta, amikor több mint kilencezer-ötszáz esettel rekordot döntött az egy nap alatt újonnan igazolt fertőzöttek száma. Vasárnap 1466 új esetet regisztráltak és 49 halálesetet, amivel 366 ezer közelébe emelkedett az összes fertőzött és hatezer-háromszáz fölé az eddigi halálos áldozatok száma. Az oltási kampány december 27-én vette kezdetét, első körben tízezer adag érkezett a BioNTech–Pfizer vakcinájából. Januártól márciusig három részletben további egymillió adag oltóanyagot várnak.

A kijárási tilalom meghosszabbításával párhuzamosan

a kormány kénytelen volt elállni attól a tervétől, hogy a január 16–17-i hétvégi országos tömeges tesztelésen részt vevők és negatív teszteredményt felmutatók már január 18-tól eljárhassanak fodrászhoz, múzeumba, sporteseményekre.

A kormány így akarta csökkenteni a terhet a bezárni kényszerült üzleteken, ám kénytelen volt meghátrálni. Rudolf Anschober szavai szerint engedtek a demokratikus döntésnek. Az ellenzék ugyanis „blokádot” hirdetett a kormány tervei ellen. A bécsi parlament alsóházában ugyan többséget élvez a néppárti–zöld koalíció, az ellenzék által uralt felsőház két hónapig elhalaszthatja a szavazást. Pamela Rendi-Wagner, a szociáldemokraták (SPÖ) vezetője szerint nem szabad részlegesen sem feloldani a kijárási tilalmat, amíg magasak a fertőzöttségi adatok. A jobboldali Szabadságpárt (FPÖ) ugyanakkor a vállalatok érdekeire hivatkozva a zárlat teljes feloldását követeli. Az ORF-nek nyilatkozó virológus, Elisabeth Puchhammer-Stöckl eközben

értelmetlennek nevezte azt, hogy valaki negatív teszttel szabadon járkálhasson, hiszen másnapra már kontaktusba léphet valakivel, aki fertőzött.

Az ellenzék minden bizonnyal a kormány rendületlen bírálásával kíván politikai tőkét kovácsolni magának, hiszen a felmérések is azt mutatják:

csökkent a kormánypártok előnye.

Áprilisban még a választópolgárok 48 százaléka ismerte el a tavaszi járványkezelés sikerességét, ekkora arányú volt az ÖVP támogatottsága, ami azóta kilenc százalékponttal csökkent. Az SPÖ azóta 16 százalékról 22-re, az FPÖ 13-ról 16-ra, a liberális Neos hatról kilencre tornászta fel magát.

 

Megjelent a vírus új mutációja

Rudolf Anschober egészségügyi miniszter hétfő délutáni sajtótájékoztatóján közölte, hogy Ausztriában is azonosították a koronavírus angliai mutációját. Négy személynél – akik közül három gyermek – a brit mutációt, egy harmincéves hölgynél ennek dél-afrikai variánsát mutatták ki. A miniszter elmondta, hogy mind az öten repülővel érkeztek az országba még közvetlenül azelőtt, hogy Ausztria életbe léptette Nagy-Britanniával szemben a beutazási tilalmat. – Mindegyiküket még a repülőtéren tesztelték, így derült ki, hogy a mutáns vírussal van dolgunk – mondta Anschober. – Éppen ezért a kontaktkutatás is egyszerűbb volt, és mint kiderült, a családtagok közül senki nem fertőződött meg – tette hozzá a miniszter. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.