Megreformálná a fegyvertartási törvényt az amerikai elnök

Az új amerikai elnök is kísérletet tesz a fegyvertartási törvény szigorítására, s most talán lesz is esélye a sikerre, hiszen a szenátusban nincsenek többségben a próbálkozásokat eddig rendre elkaszáló republikánusok.

Mártonffy Attila
2021. 02. 15. 15:54
null
Jó napot! Egy pisztoly kérek! Gépkarabély lett, maradhat? Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A három évvel ezelőtti floridai, Valentin-napi iskolai tömegmészárlásra emlékezve Joe Biden amerikai elnök tegnap kiadott nyilatkozatában arra szólította fel a kongresszust, hogy reformálja meg a szerinte igen laza fegyvertartási törvényt a lőfegyverrel elkövetett merényletek visszaszorítása érdekében. – Itt az ideje, hogy cselekedjünk – jelentette ki. 2018. február 14-én egy portlandi középiskola 19 éves volt diákja ismétlőpuskájával 17 embert ölt meg és többeket súlyosan megsebesített.

– Ez az adminisztráció nem fogja megvárni, amíg a következő tömegmészárlás bekövetkezik. Intézkedni fogunk, hogy véget vethessünk a járványszerű fegyveres erőszaknak és biztonságosabbá tegyük iskoláinkat és közösségeinket

– áll még a kommünikében. Biden elképzelései szerint olyan törvényt kellene alkotni, amely szigorúan megvizsgálná minden kiskereskedelmi fegyvereladás hátterét, betiltaná a rohampuskák és nagy kapacitású tölténytárak értékesítését és tartását, továbbá felelőssé tenné a fegyvergyártókat, ha az általuk gyártott fegyverrel történik lövöldözés.

A parklandi Marjory Stoneman Douglas középiskolában történt támadásban az elkövető, Nikolas Cruz egy AR–15 jellegű félautomata gépkarabélyt használt. Jól mutatja a jogszabályok hiányosságait, hogy a jelenleg még a perére váró fiatalember ismert mentális problémái ellenére is törvényesen hozzáférhetett a gyilkos fegyverhez. A tragédia után az Egyesült Államok legnagyobb sportszer-kiskereskedelmi áruházlánca, a 850 üzlettel rendelkező Dick’s Sporting Goods bejelentette, hogy a hasonló esetek elkerülése érdekében megszünteti az AR–15 stílusú ismétlőfegyverek árusítását. Kategóriájában ez a típus a legnépszerűbb Amerikában, a National Rifle Association szerint 2018-ban mintegy nyolcmillió volt forgalomban különféle változataiból. Az ára sem csillagászati, alapváltozatáért ezer dollárt sem kell fizetni. Floridában minden, 18. évét betöltött amerikai állampolgár megveheti és azonnal el is viheti – már ha nincs jogi akadálya.

Mint minden, lőfegyverrel elkövetett, több ember halálával végződő támadás után, három évvel ezelőtt is sokan követelték a fegyvertartási törvény szigorítását, ám a demokraták vezette képviselőházban elfogadott reformtervezetet a szenátus republikánus többsége leszavazta. Mindazonáltal Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata elnöke tegnap közölte, ismét próbálkozni fognak.

– Törvénybe iktatjuk az új fegyvertartási és más életmentő törvényt, ezt Parkland közössége, de az egész amerikai nép is megérdemli

– szögezte le nyilatkozatában. Elemzők szerint ezúttal nagyobb esély mutatkozik a reform keresztülvitelére, mivel a szenátusban egyenlő arányban foglalnak helyet demokraták és republikánusok, ráadásul a döntő szavazással bíró amerikai alelnök, egyben a szenátus elnöke, Kamala Harris is demokrata. A szigorításra irányuló eddigi próbálkozások rendre kudarcba fulladtak a többnyire republikánus képviselők ellenállásán, akik ragaszkodnak az alkotmány 1792-es, második kiegészítésében foglalt állampolgári fegyvertartási joghoz, azaz e passzus folytonosságához.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.