Amerikai hatóságok: a Johnson & Johnson vakcinája biztonságos

7,5 millió oltás beadása után 15 olyan eset volt, amikor vérrögképződés alakult ki.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 04. 24. 9:32
null
-, 2021. február 5. 2021. február 5-én a Johnson & Johnson amerikai multinacionális vállalat által közreadott kép annak kizárólagos tulajdonú leányvállalata, a belga székhelyû Janssen Pharmaceutica gyógyszergyártó által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyagot tartalmazó fiolákról az Egyesült Államokban 2020. december 2-án. A Johnson & Johnson 2021. február 4-én kérelmet nyújtott be az amerikai hatóságokhoz, hogy engedélyezzék egydózisú vakcinájának használatát. MTI/AP/Johnson & Johnson Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytathatják az oltást a Johnson & Johnson vállalat által kifejlesztett koronavírus elleni vakcinával az Egyesült Államokban, miután a szövetségi egészségügyi tisztviselők, helyi idő szerint péntek este feloldották az oltás használatának ideiglenes szüneteltetését – írja az amerikai sajtó.

– Arra a következtetésre jutottunk, hogy a Janssen Covid–19 elleni vakcina ismert és

lehetséges előnyei meghaladják az ismert és lehetséges kockázatokat a 18 éves vagy idősebb embereknél

– fogalmazott Janet Woodcock. Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hivatal (FDA) vezetője hozzátette: „Ez az oltás továbbra is megfelel a biztonságra, hatékonyságra és minőségre vonatkozó előírásainknak.” Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) független tanácsadó testülete tegnap egész nap ülésezett, és végül tíz igen, négy nem és egy tartózkodás mellett javasolták a Johnson & Johnson oltásának használatát. Rochelle Walensky, a CDC igazgatója azt mondta: továbbra is kiemelt figyelmet fordítanak az esetlegesen előforduló vérrögképződéses esetek vizsgálatára, de biztatónak találja az „egyre nagyobb számú valós bizonyítékot, miszerint az Egyesült Államokban engedélyezett Covid–19 elleni vakcinák biztonságosak és hatékonyak”.

A CDC és az FDA szakemberei azt javasolják, hogy

aki az oltást követő három héten belül súlyos fejfájást, hasi fájdalmat, lábfájdalmat vagy légszomjat tapasztal, forduljon orvosához.

Az Egyesült Államokban a múlt hét óta szüneteltették a Johnson & Johnson vakcinájának használatát, miután az azzal beoltott emberek milliói között akkor hat olyan eset volt, amikor vérrögképződés alakult ki. Mindannyian 48 év alatti nők voltak és az egyikük meghalt. A vizsgálatok megállapították, hogy azóta – 7,5 millió oltás beadása után – ez a szám 15-re nőtt és az érintettek közül hárman vesztették életüket.

Közegészségügyi tisztviselők azt mondják: ennek a szérumnak gyakorlati és logisztikai előnye van az Amerikában engedélyezett másik két oltással (Pfizer–BioNTech, Moderna) szemben, ugyanis

nem kell fagyasztva tárolni, és egydózisú.

Ez pedig különösen hasznos azokon a vidéki területeken, ahol az egészségügyi központok nem rendelkeznek megfelelő hűtési kapacitással.

Az amerikai szövetségi egészségügyi ügynökségek pénteki megállapításai megegyeznek az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) kedden kiadott észrevételeivel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.