Gondtalanul felvette fizetését az elítélt görög EP-képviselő

Joánnisz Lagószt, a szélsőjobboldali Arany Hajnal párt politikusa kiadatására vár Belgiumban. Hazájában 13 év börtön vár rá.

2021. 04. 29. 13:25
null
Joánnisz Lagósz görög európai parlamenti képviselő felszólalás közben. Fotó: Alexis HAULOT Forrás: Európai Parlament
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem egyezett bele kiadatásába a görög hatóságoknak Joánnisz Lagósz európai parlamenti képviselő, akit kedden vettek őrizetbe a rendőrök Belgiumban. A politikus Brüsszelben élt, mióta tavaly októberben a görög bíróság 13 éves szabadságvesztésre ítélte, amiért magas rangú tagja volt a szélsőjobboldali Arany Hajnalnak, melyet bűnszervezetté nyilvánítottak. Letartóztatása előtt az nyitotta meg az utat, hogy az Európai Parlament kedden, 658 szavazattal 25 ellenében, megvonta mentelmi jogát. A brüsszeli bíróságnak 15 napja van dönteni arról, hogy kiadják-e a képviselőt hazájának, ahol börtön vár rá.

„A tolvajok, ateisták és görögellenesek lecsuktak. Hű maradok Görögországhoz és Krisztushoz! Büszke vagyok arra, hogy soha nem hajoltam meg. Éljen Görögország!”

– írta még kedden Twitter-fiókján, azóta azonban nem született új bejegyzés. Korábban meglehetősen harciasan üzengetett, „idiótáknak” nevezte például az újságírókat, miután a sajtó arról írt, valamelyik másik európai országba menekülne.

Joánnisz Lagósz görög európai parlamenti képviselő
Fotó: Európai Parlament

Az EUObserver brüsszeli híroldal pedig kiderítette, Jannisz Lagosz jogerős elítélése óta is zavartalanul dolgozott, szavazott, felszólalt.

És képviselői fizetését is felvette, amely nagyjából bruttó kilencezer euró (3,2 millió forint).

Az Európai Parlament válaszában azzal érvelt, hogy fizetésének befagyasztásáról nem nekik, hanem Athénnak kell döntenie – úgy tűnik azonban, hogy ezt elmulasztották. Sőt felidézték, hogy a politikus korábban még arról is panaszkodott, hogy „nem tisztességes”, amiért a koronavírus-járvány miatt elesnek a megjelenésük után járó 323 eurós napidíjtól.

Joánnisz Lagószt az egyébként erősen euroszkeptikus Arany Hajnal tagjaként 2019-ben választották meg európai parlamenti képviselőnek, azonban nem sokkal később már függetlenként folytatta. Pedig a szélsőjobboldali, gyakran egyenesen neonácinak bélyegzett görög párt egyik vezetője is volt. Munkája során többször keveredett botrányba, például amiért az Európai Parlamentben összetépte a török zászlót, a múlt év végén pedig leutazott a görög–török határra, „megvédeni” a menekültektől.

Az alakulat csillaga a 2008-as gazdasági válságot követően kezdett el emelkedni, a 2012-es választásokon már hét százalékot söpörtek be. Ezután a migrációs krízist meglovagolva erős bevándorlásellenes retorikájukkal 2015-ben még tartották eredményeiket, de már nem tudtak tovább erősödni. Rendkívül erőszakos fellépésüknek, botrányaiknak köszönhetően 2019-re kihátráltak mögülük a szavazók, 2,9 százalékkal egyetlen mandátumot sem szereztek a görög törvényhozásban, bár az Európai Parlamentbe még két embert küldhettek.

Az Arany Hajnal támogatottságán mély sebet ejtett, hogy 2013-ban hívei halálra késeltek egy baloldali aktivistát és rappert, Pavlosz Füsszaszt.

A gyilkosság éppen abban a kerületben történt, amelynek Joánnisz Lagósz a „parancsnoka” volt.

A görög bíróság 2020-ban bűnszövetkezetnek minősítette a pártot abban a perben, amelyben négy ügyet egyesített: Pavlosz Füsszasz meggyilkolását, bevándorló halászok és baloldali aktivisták ellen elkövetett támadásokat, illetve a bűnszervezetként való működés vádját. A hat évvel ezelőtt elkezdődött pernek 68 vádlottja volt, közülük mintegy ötvenet ítéltek el különböző bűncselekményekért: bűnszervezethez tartozásért, emberölésért, garázdaságért, illegális fegyvertartásért. A többieket felmentették. A vádlottak között volt a párt 17 korábbi parlamenti képviselője és több rendőr.

Rohamrendőrök csapnak össze tüntetőkkel, miután egy athéni bíróság elmarasztaló ítéletet hozott az Arany Hajnal radikális jobboldali párt ügyében
Fotó: Oresztisz Panajotu/MTI/EPA/ANA-MPA

Az Arany Hajnal egy másik vezetője, Krisztosz Pappasz azóta is szökésben van, közölte, hogy nem hajlandó börtönbe vonulni, mert fellebbezett, és úgyis felmentik, az eljárás azonban évekig is eltarthat. Sajtóértesülések szerint Szerbiában bujkálhat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.