Bányavita árnyékolja be a cseh–lengyel kapcsolatokat

Prága napi ötmillió eurós büntetést szabna ki Varsóra, ugyanis a bánya elapaszthatja a vízkészletet.

Magyar Nemzet
2021. 06. 08. 13:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is zajlanak a lengyelországi Turów bánya bővítése miatt kialakult cseh–lengyel vita rendezését célzó kétoldalú egyeztetések, miután Csehország hétfőn az ügyben napi ötmillió euró büntetést javasolt kiszabni Lengyelországra, s ezt kezdeményezte is az Európai Bíróságnál. Prága álláspontja szerint

Varsó ugyanis nem tartja tiszteletben a törvényszék előzetes intézkedését a német–cseh–lengyel hármas határnál lévő barnaszénbánya működésének azonnali felfüggesztéséről.

Michał Dworczyk, a lengyel kormányfői hivatal miniszteri rangú vezetője kedden a Radio Zet lengyel kereskedelmi rádiónak adott interjúban aláhúzta: a hétfői cseh bejelentést követően is folytatódnak a korábban elkezdett kétoldalú egyeztetések.

– Mindkét fél teszi az ilyen helyzetekben megszokott jogi lépéseket (is)

– mondta az MTI szerint hozzátéve: Varsó is készül bizonyos jogi lépésekre.

A Turów szénbánya a német–cseh–lengyel határ mentén

A lengyel politikus az októberben esedékes cseh parlamenti választásokkal hozta összefüggésbe Prága döntését a magas pénzbüntetés kezdeményezéséről. Dworczyk megjegyezte, a csehországi politikai vita hőmérséklete magas, ezt figyelembe kell venni e fontos és érzékeny ügy intézésében. Csehország még áprilisban emelt panaszt az Európai Bíróságon Lengyelország ellen, Prága ugyanis attól tart, hogy a külszíni fejtésű Turów bánya működtetése elapaszthatja a régió víztartalékait, növelheti a zajterhelést és a légszennyezést. A csehek annak kapcsán fordultak az Európai Unió Bíróságához, hogy Lengyelország először 2026-ig, majd 2044-ig meghosszabbította a bánya működési engedélyét. Az Európai Bíróság május 21-én elrendelte, hogy Lengyelország ideiglenesen függesszen fel minden tevékenységet a bányában.

A lengyel kormány azon az állásponton van, hogy a döntés nem megvalósítható, mert annak súlyos negatív gazdasági, energiabiztonsági és környezetvédelmi következményei lennének Lengyelország számára.

Mateusz Morawiecki lengyel és Andrej Babiš cseh miniszterelnök május 24-én előzetesen megállapodtak a bánya működésének környezeti hatásait is orvosló megoldásokról, ezek konkretizálása jelenleg a miniszteri szintű egyeztetések tárgya. Piotr Müller lengyel kormányszóvivő ugyancsak kedden a lengyel közszolgálati rádióban kiemelte: Babiš és Morawiecki abban is megegyeztek, hogy Csehország a megállapodás aláírását követően visszavonja panaszát az Európai Bíróságtól. A szóvivő szerint a büntetés javaslata Csehország részéről nem más, mint tárgyalási taktika.

A cseh kormány korábban megbízta a környezetvédelmi és a külügyi minisztériumok vezetőit – Richard Brabecet és Jakub Kulháneket –, hogy tárgyaljanak Lengyelországgal egy kormányközi megállapodás megkötéséről a két ország között a barnaszénbánya kibővítése miatt kialakult vitában.

Martin Smolka cseh kormánymegbízott pedig feladatul kapta, hogy az Európai Bíróságon javasolja: hozzon döntést arról, hogy Lengyelország napi ötmillió eurós pénzbüntetést fizessen,

mert nem tartja tiszteletben a bíróság döntését a bánya működésének azonnali ideiglenes felfüggesztéséről.

– Elképzeléseink szerint a megállapodás nem szólhat csak a lengyelek által a cseheknek fizetendő kárpótlásról

– mondta Richard Brabec cseh miniszter újságíróknak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.