időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

„A rabok is szabadabbak, mint a szállodakaranténra kötelezettek”

Koren-Karczub Tímea
2021.08.12. 15:02
„A rabok is szabadabbak, mint a szállodakaranténra kötelezettek”

Jogi eljárást kezdeményezett egy londoni ügyvédi iroda a brit kormány szállodakaranténra vonatkozó szabályozásával szemben. A jelenlegi törvények szerint a vörös listás országokból Angliába hazatérő személyeknek tizenegy napra karanténba kell vonulniuk egy erre a célra kialakított szállodában – még akkor is, ha mindkét oltásukat megkapták vagy negatív koronavírusteszttel érkeztek. 

Csütörtöktől ráadásul személyenként 1750-ről 2285 fontra (több mint 950 ezer forintra) emelkedett a szállodakarantén költsége, amelyet az utasoknak maguknak kell kifizetniük. 

– A kötelező szállodakarantén súlyosan sérti az emberi jogokat, mivel jogellenesen bebörtönzik azokat, akik beoltatták magukat, vagy negatív koronavírusteszttel rendelkeznek – fejezte ki felháborodását Tom Goodhead, a PGMBM iroda ügyvezetője. Hozzátette: 

A rabok is több szabadságot élveznek, mint azok, akiket szállodakaranténra kényszerítenek.

London jelenleg több mint hatvan országot minősít vörös kategóriásnak, köztük Törökországot, Mexikót, Kenyát, és más afrikai országokat. Ezekből az országokból csak a brit és az ír állampolgárok, illetve az Egyesült Királyságban letelepedési engedéllyel élő külföldiek utazhatnak be Angliába. Az Egyesült Királyságon kívül Írország és Norvégia is alkalmaz szállodakarantént, a teljes védettséget élvező beutazók azonban mentesülnek ez alól ezekben az országokban.

– Elkötelezettek vagyunk, hogy megvédjük országunkat, és azt az eredményt, amelyet az oltási kampányunknak köszönhetően értünk el. Ezért hozott a kormány határozott lépéseket, beleértve a karanténrendszert 

– indokolta meg London szigorú lépéseinek szükségességét a brit kormány szóvivője. A jogi csapat ugyanakkor kártérítést követel mindazoknak, akik mindkét oltásukat megkapták az Egyesült Királyságban, és mégis el kellett szigetelődniük a szállodák egyikében.

– Szeretnénk, ha eltörölnék ezt a megszorító intézkedést, és az érintetteket megfelelően kompenzálnák 

– nyomatékosította Tom Goodhead, hozzátéve, az emberek többsége nem nyaralás céljából, hanem sürgős ügyekben utazik a vörös kategóriás országokba.

Mindeközben a londoni Heathrow repülőtér és légitársaságok, köztük a British Airways azzal vádolta a brit kormányt, hogy az ország gyors oltási kampánya ellenére túl lassan oldja fel az utazási korlátozásokat. 

A bírálók szeretnék, ha London csökkentené a koronavírus-tesztek árát, és több országot adna hozzá az alacsony kockázatú országok listájára az utazások ösztönzése érdekében. A londoni repülőtér elismerte, hogy mivel a kormány már feloldott bizonyos intézkedéseket, az utasok száma megugrott az előző hónapban, azonban arra is figyelmeztetett, hogy még mindig nyolcvan százalékkal kevesebb az utas, mint a járvány előtti időszakban. London júliustól engedélyezi a brit állampolgároknak, hogy közepes kockázatú országokba utazzanak anélkül, hogy visszatéréskor karanténba kellene vonulniuk, míg augusztus elejétől megnyitotta a kapuit a teljesen beoltott egyesült államokbeli és európai uniós állampolgároknak is.

Borítókép: Utasok a londoni Heathrow repülőtér érkezési oldalán 2021. január 18-án. Fotó: MTI/AP/Matt Dunham

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.