Algéria megszakította diplomáciai kapcsolatait Marokkóval

Állítólag Rabat kémkedett az algériai állampolgárok után.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 08. 25. 8:44
null
Rabat, 2020. március 25. Üresek az utcák Rabat Kasba Oudaja városrészében 2020. március 25-én. A marokkói fõváros rendszerint zsúfolt utcái kiürültek a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bevezetett kijárási tilalom miatt. Az országban eddig 225 fertõzött személyt regisztráltak és hat ember halt bele a betegségbe. MTI/EPA/Jalal Morchidi Fotó: Jalal Morchidi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Marokkó izraeli kémszoftverrel figyeltetett meg algériai tisztségviselőket – véli Ramtán Lamamra algériai külügyminiszter, aki szerint 

Marokkó tömegesen és szisztematikusan kémkedett algériai állampolgárok és tisztségviselők után izraeli technológiát alkalmazva.

A közelmúltban 17 médiaszervezet nyilvánosságra hozta a Forbidden Stories által vezetett nyomozás eredményeit, amelyek szerint különböző országok kormányai, köztük Marokkó vezetése is az NSO Group izraeli kibercég Pegasus nevű programjával újságírók, aktivisták és kormánytisztviselők telefonjait próbálták meg feltörni, vagy törték is fel sikeresen megfigyelés céljából. A Forbidden Stories szerint a megfigyeltek listáján algériai politikusok és katonák neve is szerepelt.

A diplomáciai kapcsolatok megszakításának hátterében hírügynökségek szerint a két ország hosszan tartó konfliktusa, így a többi között a Nyugat-Szaharával kapcsolatos, több évtizedes vitája húzódik meg.

Marokkó 1975-ben annektálta Nyugat-Szaharát. A 266 ezer négyzetkilométeres, foszfátban, halban, illetve feltehetőleg olajban is gazdag területen a Polisario Front kihirdette a Szaharai Demokratikus Arab Köztársaságot, és fegyveres harcot indított az államalakulat önrendelkezéséért a szomszédos Algéria támogatásával. Marokkó jelenleg az egykori spanyol gyarmat nagyjából kétharmadát tartja ellenőrzése alatt. A vezetés Rabatban mindössze autonómiát lenne hajlandó biztosítani a nagyjából Olaszország méretű térségnek, ahol 580 ezren élnek.

Donald Trump amerikai elnök elismerte a marokkói szuverenitást Nyugat-Szahara felett, amiért cserébe Rabat rendezte kapcsolatait Izraellel. Mindez olyan félelmeket keltett az algériai vezetésben, hogy Marokkó katonai támogatást kaphat Izraeltől, destabilizálva ezzel az országot.

 

Borítókép: Utca Rabatban, Marokkó fővárosában
Fotó: MTI/EPA/Jalal Morchidi


 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.