Éket vertek a jobboldali lengyel kormánykoalícióba

A médiatörvény módosításán különböztek össze a konzervatív lengyel erők.

2021. 08. 11. 19:41
GOWIN, Jaroslaw; MORAWIECKI, Mateusz
Brüsszel, 2021. augusztus 11. A 2021. augusztus 11-én közreadott képen Mateusz Morawiecki sajtótájékoztatót tart Brüsszelben 2021. június 25-én. A Jaroslaw Gowin távozó kormányfõhelyettes vezette Egyetértés párt választmánya ezen a napon úgy döntött, hogy kilép a lengyel kormánykoalícióból és a párt képviselõi saját parlamenti csoportot alapítanak. Ha az Egyetértésnek mind a 12 képviselõje távozik, a Jog és Igazságosság (PiS) által irányított kormánykoalíciónak 220 mandátuma lesz, vagyis formálisan elveszíti többségét. MTI/AP pool/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyilvánvalóan sérti a sajtószabadság elvét – mutogatott a lengyel médiatörvény módosítására Jarosław Gowin, az Egyetértés nevű törpe párt elnöke, ezzel indokolva, hogy tegnap kivezette alakulatát a varsói jobboldali kormánykoalícióból. Valójában azonban már korábban sarokba szorították: Mateusz Morawiecki kormányfő előző nap kezdeményezte a miniszterelnök-helyettesi pozíciót is betöltő, akadékoskodó politikus leváltását „elégtelen munkája” miatt. Gowin „dobbantásával” így egyelőre nem is rengette meg alapvetően a lengyel belpolitikát. A menetrend szerint csak 2023-ban rendeznének legközelebb Lengyelországban parlamenti választásokat, a dátumot pedig egyelőre aligha kell előre hozni. Még ha a 460 fős lengyel alsóházban az Egyetértés 12 képviselője hátat is fordít a Jog és Igazságosságnak (PiS), a legnagyobb kormánypárt 220 mandátumával, valamint a koalíción kívüli szövetségeseivel biztosíthatja a szükséges többséget a szavazásokon.

– Az Egyetértés képviselőinek átcsábítása a nagyobbik kormányzópárthoz folyamatos

– magyarázta lapunknak Kiss Gy. Csaba professor emeritus, utalva arra, hogy korántsem egységesek a kilépők sem.

 

A Lengyelország-szakértő hozzátette: "nem is annak van nagyobb jelentősége, hogy kilépett a koalícióból a párt, hanem hogy lemondott a miniszerelnök-helyettes. Gowin ugyanis jelentős politikai figura, aki nemcsak a médiatörvény módosítását, hanem az esetleges adónövekedést is ellenezte". Élesben ugyanakkor egyelőre nem derült ki, hogy mik a következményei az Egyetértés távozásának, hogy tud-e kisebbségből is kormányozni a PiS, a médiatörvény módosításáról szóló szerdára tervezett szavazást ugyanis végül elhalasztották.

 

Mi is az a törvény, amely éket vert a koalíció tagjai közé?

A javaslat lényege az, hogy nem európai vállalkozás ne birtokolhasson lengyel médiacéget. Ez érinti az országban működő, ellenzékiként számontartott TVN24 hírtévét is, amely az amerikai Discovery érdekeltsége. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a múlt hónapban azt mondta,  hogy az új törvényjavaslat, amely a médiacégek külföldi tulajdonjogának szigorítását célozza, „teljesen normális” jogalkotási kezdeményezés. A lengyel kormányzó konzervatívok régóta azzal érvelnek, hogy a külföldi szervezetek túlságosan birtokolják az ország tömegmédiáját, és torzítják a nyilvános vitát, célkeresztjükben pedig elvileg inkább az oroszok, mint a szövetséges amerikaiak állnak. A törvény módosítása ellen ugyanakkor tiltakoztak kedden a varsói parlament előtt és az ország több mint nyolcvan városában, az ellenzék arról panaszkodik, hogy a tervezet veszélyezteti a sajtószabadságot.

 

„Bármilyen döntés e törvény végrehajtásáról negatív következményekkel járhat a közös védelmi, üzleti és kereskedelmi kapcsolatokra” – figyelmeztettek abban az amerikai szenátorok egy szűk csoportja által írt levélben is, amelyben aggodalmukat fejezték ki a Lengyelországban történő politikai események miatt. Sajtóértesülések szerint Washington jelenleg vizsgálja annak a lehetőségét például, hogy áttelepítsék a Lengyelországban állomásozó amerikai katonák egy részét Romániába. 

 

Egyelőre azt sem tudni, hogy a szavazás mennyiben változtatja meg a lengyel közvéleményt, de a Politico legfrissebb felmérései szerint a kormánykoalíciót irányító Jog és Igazságosság pártnak 36 százaléka van, a legnagyobb ellenzéki erő, a Polgári Koalíció 26 százalékon és a Lengyelország 2050 mozgalom a harmadik helyen, 16 százalékon áll.

Borítókép: Brüsszel, 2021. augusztus 11. A 2021. augusztus 11-én közreadott képen Mateusz Morawiecki sajtótájékoztatót tart Brüsszelben 2021. június 25-én. A Jaroslaw Gowin távozó kormányfőhelyettes vezette Egyetértés párt választmánya ezen a napon úgy döntött, hogy kilép a lengyel kormánykoalícióból és a párt képviselői saját parlamenti csoportot alapítanak. Ha az Egyetértésnek mind a 12 képviselője távozik, a Jog és Igazságosság (PiS) által irányított kormánykoalíciónak 220 mandátuma lesz, vagyis formálisan elveszíti többségét. MTI/AP pool/Olivier Matthys

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.