Kétszázezer felett a határsértők száma az Egyesült Államokban

Egyre több bírálat éri Bident, a félidős választásokon elveszíthetik többségüket a demokraták.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 08. 13. 11:33
null
Copan, 2021. január 16. Az Egyesült Államokba eljutni akaró hondurasi emberek érkeznek a Guatemala és Honduras közötti határra, a hondurasi Copanba 2021. január 15-én. A guatemalai hatóságok közölték, hogy a becslésük szerint körülbelül 4500 embert számláló tömegben sok a gyerek, ezért nem léptek fel ellenük erõszakkal. A hírre Guatemala és Honduras több ezer katonát rendelt a határra, és Mexikó is megszigorította déli határának ellenõrzését. MTI/EPA/EFE/Jose Valle Fotó: Jose Valle
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meghaladta a 212 ezret az illegális határátlépési kísérletek száma az amerikai–mexikói határon júliusban, ez a legmagasabb szám az ezredforduló óta, amikor 223 305-en próbáltak bejutni az országba – derül ki az amerikai kormány csütörtökön közzétett adataiból. Júniushoz képest 13 százalékkal többen próbálkoztak az illegális határátlépéssel.

– Kritikus fontosságú, hogy a belépni szándékozó migránsok világosan megértsék, vissza fogjuk fordítani őket, ha illegálisan akarnak bejutni az Egyesült Államokba

– mondta Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter Texas államban csütörtökön.

A tárcavezető az Egyesült Államok déli határánál tartott sajtótájékoztatóján arról is beszámolt, hogy több mint 95 ezer bevándorlót, azaz a határátlépők körülbelül felét azonnal kiutasították az úgynevezett 42-es cikkely alapján. Ez a szám azonban alacsonyabb, mint júniusban, amikor 104 907 migránst távolítottak el ezen a jogcímen. A Donald Trump volt amerikai elnök által vezetett adminisztráció a koronavírus elleni védekezés részeként vezette be azt a jogszabályt, amely lehetővé teszi, hogy az amerikai Vámügyi és Határvédelmi Ügynökség (CBP) emberei az okmányokkal nem rendelkező migránsokat visszafordítsák.

Mayorkas arról is beszélt, hogy a határátlépők 27 százaléka legalább egyszer már próbálkozott a bejutással az elmúlt 12 hónapban. A CBP júliustól büntetőeljárás alá vonja azokat az egyedülálló felnőtteket, akik visszaesők, azaz korábban elfogták és kitoloncolták őket, de újra megpróbálnak illegálisan bejutni az Egyesült Államokba.

 A tárcavezető elismerte, hogy a déli határon kialakult helyzet az egyik legkeményebb kihívás, amellyel szembesülnek. Mayorkas megjegyezte azt is, hogy bár az adatok 2020 áprilisa óta emelkednek, a növekedés minden bizonnyal élesebb az elmúlt hónapokban, és nagyobb, mint júniusban. Mayorkas sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: az amerikai gazdaság újjáéledése és az amerikai ígéret újbóli ragyogása az egyik oka annak, hogy a migránsok az Egyesült Államokba akarnak utazni. A tárcavezető szerint emellett azzal magyarázható az adatok növekedése, hogy megszüntették az előző adminisztráció kegyetlen törvényeit, és helyreállították az ország jogállamiságát, azon belül is a menekültügyi törvényeket, amelyek humanitárius segítséget nyújtanak.

A Joe Biden vezette adminisztrációra egyre nagyobb nyomás nehezedik a republikánusok, egyes demokraták és a sajtó részéről a határon kialakult válság miatt. A legtöbben aggodalommal tekintenek a migránshullámmal érkező bűnözőkre, valamint a bevándorlók jelentette közegészségügyi kockázatra is. Vasárnapi cikkében a The Washington Post amerikai napilap a migránsválság kormányzati kezelését bírálta, valamint az írásban a Joe Biden vezette adminisztráció illegális bevándorlókra vonatkozó következetes stratégiáját hiányolta.

A Biden-kormányzat – amely nyilvánvalóan kétségbeesve akart valamilyen bevándorlási stratégia révén rendet teremteni az egyre ellenőrizhetetlenebb migráció területén – olyan szavak és célok áradatát indította el, amelyek nélkülöztek bármiféle konkrét politikát, menetrendet illető elképzelést

– fogalmazott a cikk szerzője, aki szerint a kabinet következetlen politikája ahhoz vezethet, hogy a demokraták a 2022-ben esedékes félidős választásokon elveszítik jelenlegi többségüket az amerikai törvényhozásban.

 

Borítókép: Copan, 2021. január 16. Az Egyesült Államokba eljutni akaró hondurasi emberek érkeznek a Guatemala és Honduras közötti határra, a hondurasi Copanba 2021. január 15-én. A guatemalai hatóságok közölték, hogy a becslésük szerint körülbelül 4500 embert számláló tömegben sok a gyerek, ezért nem léptek fel ellenük erőszakkal. A hírre Guatemala és Honduras több ezer katonát rendelt a határra, és Mexikó is megszigorította déli határnak ellenőrzését. MTI/EPA/EFE/Jose Valle

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.