Az Európai Bizottság Izrael-ellenes szervezeteket támogat

A Helsinki Bizottság 887 ezer eurót, míg az Open Democracy 75 ezer eurót kapott egy év alatt a bizottságtól.

Forrás: Tűzfalcsoport2021. 09. 27. 13:19
Soros György
Budapest, 2011. november 3. Soros György, magyar származású amerikai üzletember, a Soros Alapítvány elnöke, a Közép-európai Egyetem (Central European University, CEU) alapítója és tiszteletbeli kuratóriumi elnöke az egyetemen, ahol előadást tartott Reflexivity at Work in the European Union címmel. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előbb mindenki a saját háza táján sepregessen, tartja a mondás. Brüsszel is jobban tette volna, ha körülnéz a közvetlen környezetében, mielőtt másokat vádol meg antiszemitizmussal, például minket, magyarokat. A Valeurs Actuelles francia jobboldali portálon jelent meg a European Center for Law and Justice munkatársának, Louis-Marie Bonneau-nak a cikke arról, hogy az Európai Bizottság révén az európai adófizetők pénzéből támogatnak olyan Izrael-ellenes NGO-kat, amelyek a Nyílt Társadalom Alapítvány hálózatának részét képezik. Sőt, olyan csoportosulásoknak is jut forrás, amelyek közel állnak az EU által korábban terroristacsoportoknak minősített szervezetekhez – írja a Tűzfalcsoport.

A cikk alapját egy német EP-képviselő, Joachim Kuhs (AfD) jelentése képezi, amely számba vette, milyen problémák merültek fel a 2019-es európai költségvetéssel kapcsolatban. A Kuhs által készített dokumentum alapja a bizottság pénzügyi átláthatósági rendszere, valamint az egyes NGO-k nyilvános adatai. Jelentésében azt kifogásolta, hogy a bizottság szinte kizárólag olyan NGO-kat támogat pénzügyileg, amelyek baloldali ügyeket képviselnek. Ezzel olyan véleménybuborékot és környezetet hoznak létre, amelyben diszkriminálják a konzervatív szervezeteket, és megsértik az EU által egyébként oly sokat hangoztatott semlegesség elvét.

Korábban Eli Vered Hazannal, a Likud külügyi igazgatójával készített exkluzív interjút a Tűzfalcsoport. A politikus akkor így nyilatkozott a portálnak:

Soros György belülről pusztítja Izraelt; a szervezetei éjt nappallá téve kiapadhatatlan forrásból dolgoznak azon, hogy megfosszák az országot zsidó identitásától. Sőt, olyan civil szervezeteket támogat, akik ártatlan zsidókat gyilkoló terroristákat védenek.

A jelentés szerint 2019-ben az Európai Bizottság 34,185 millió euró támogatást utalt ki olyan NGO-knak, amelyek a Soros-hálózathoz tartoznak, de hozzáteszi a szerző, hogy az átláthatóság hiánya miatt ez a szám minden valószínűség szerint csupán alulról súrolja a valódi összeget. Kuhs úgy véli, hogy ezeket a szervezeteket már nem lehet NGO-knak, vagyis nem kormányzati szervezeteknek nevezni, hanem „kvázi kormányzati szervezeteknek” (quango) kéne keresztelni őket amiatt, hogy milyen lobbierővel bírnak, milyen szinten képesek kormányokat és intézményeket befolyásolni.

Például a Helsinki Bizottság 887 ezer eurót, míg az Open Democracy 75 ezer eurót kapott egy év alatt a bizottságtól.

A cikkben idéznek egy interjút, amelyben Richard Abelson elemezte Joachim Kuh jelentését: „A koronavírus-járvány által előidézett gazdasági válságot elnézve nehéz megmagyarázni az adófizetőknek, hogy az EU miért költi a pénzünket olyan baloldali NGO-k finanszírozására, amelyek radikális kampányokat indítanak a határok ellen, megtámadnak demokratikusan megválasztott kormányokat és konzervatív vezetőket, mint Matteo Salvini vagy Orbán Viktor.” Ezután hozzátette, hogy nem talált egyetlen példát sem arra, hogy konzervatív NGO részesült volna pénzügyi támogatásban a bizottságtól – olvasható a Tűzfalcsoport írásában.

A német képviselő azt is megjegyezte, hogy az Európai Bizottság különösen az Izrael-ellenes szervezetek finanszírozására mutat nagy hajlandóságot.

Például olyan befolyásos csoportokat támogatott, mint a Soros Györgyhöz nagyon közel álló, migrációpárti European Council on Foreign Relations (Európai Külkapcsolati Tanács, ECFR), amely ellenzi a nemzetállami szuverenitást és Izraelt. 2019-ben csaknem 30 ezer euró uniós forrást kaptak egy projekthez az európai szuverenitásról, miközben folyamatosan támadják a magyar és a lengyel nemzetállami szuverenitást. Az ECFR Izraelt „megszálló hatalomnak” és „apartheid államnak” nevezi. A jelentésből az is kiderül, hogy az Európai Bizottság finanszírozza a Popular Front for the Liberation of Palestine-hoz (Palesztina Felszabadításának Népi Frontja, PFLP) közeli szervezeteket, amely csoportot az Európai Unió 2009-ben még terroristának minősített. A bizottság olyan NGO-knak is pénzügyi segítséget nyújtott, amelyek támogatják az erőszakos tüntetéseket.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Borítókép: MTI/Szigetváry Zsolt

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.