Óriási kihívásokkal néz szembe az új libanoni kormány

Üzemanyag- és gyógyszerhiány, egekbe szökött infláció, valamint összeomlott gazdaság jellemzi ma Libanont.

Mártonffy Attila
2021. 09. 21. 19:23
AUN, Michel; MIKÁTI, Nadzsib; DIÁB, Haszán
Baabda, 2021. szeptember 13. A libanoni kormny hivatalos fotszolglata, a Dalati s Nohra ltal kzreadott kpen Michel Aoun libanoni elnk (els sor, k), Nadzsb Mkati libanoni miniszterelnk (els sor, k-b) az j libanoni kormny els lsn a Bejrttl keletre fekv baabdai elnki palotban 2021. szeptember 13-n. Libanonban szeptember 10-n sikerlt kormnyt alaktani, tbb mint egy vvel azutn, hogy Haszan Dib elz miniszterelnk s kormnya benyjtotta lemondst a 2020 augusztusban trtnt bejrti robbans utn. MTI/EPA/Dalati s Nohra Fotó: Dalati és Nohra
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bizalmat szavazott a libanoni parlament hétfőn Nadzsíb Míkati miniszterelnök kormányának. Az új, több mint egyévnyi huzavona után szeptember 10-én alakult huszonnégy tagú kabinet politikai programjának célja, hogy orvosolja az országot sújtó rendkívül súlyos gazdasági válságot.

Nem kis feladat előtt áll az új libanoni kormány s milliárdos vezetője, Nadzsíb Míkati, aki egyébként már kétszer is volt kormányfő. 

Óriási az üzemanyag- és gyógyszerhiány, naponta órákig tartó áramszünetek nehezítik az életet, a lakosság több mint hetven százaléka a szegénységi küszöb alatt él, s aki csak teheti, elhagyja az országot.

Libanon 2019 óta súlyos politikai, gazdasági és pénzügyi válsággal küzd, amelyet súlyosbított a bejrúti kikötőben tavaly augusztusban történt, több mint kétszáz ember halálát és mérhetetlenül nagy anyagi károkat okozó robbanás. Míkati igyekezett is megnyugtatni a törvényhozást afelől, hogy minden szükséges vizsgálatot lefolytat a robbanás okainak feltárására és a vétkesek felelősségre vonására. Elemzők szerint az 1975-től 1990-ig tartó polgárháború óta nem volt ilyen rossz a gazdasági helyzet. A libanoni font árfolyama kilencven százalékkal zuhant a dollárhoz képest, az infláció az egekbe szökött, az emberek megtakarításai a bankokban ragadtak, a valutatartalék vészesen fogy, s nem tudni, meddig lesz elegendő az alapvető árucikkek támogatására – sorolta a France24 francia hírportál.

A folyamat megfordításához szakértők szerint mindenekelőtt a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kell leülni tárgyalni egy több milliárd dolláros pénzügyi mentőcsomagról. 

Bár a kormány már a tavaly márciusban bekövetkező államcsőd után elkezdte a puhatolózást, ám el is akadtak, mivel nem tudtak megállapodni, ki tartsa a hátát a veszteségért. A kabinet által kidolgozott program ígéretet tesz a tárgyalások újraindítására, illetve azoknak a reformoknak az elindítására, amelyeket az adományozók feltételül szabnak az új kormánynak a külföldi segély folyósításához. Ilyen feltétel többek között a jegybank alapos átvilágítása, továbbá a bank- és energiaszektor átalakítása – nem beszélve az állami szektorról. Ezek a feltételek ugyan már egy éve ismeretesek, ám sehogy sem sikerült belevágni a válságterv megvalósításába. 

A központi bank például banktitokra hivatkozva utasította vissza bizonyos dokumentumok bemutatását az auditornak, az állami szektor „felforgatását” pedig a polgárháború óta domináló hagyományos uralkodó osztály akadályozza. Bármiféle változtatás ugyanis nem kívánt hatást gyakorolna a politikai pártokra, mivel attól tartanak, megszűnne fő bevételi forrásuk. Politikai konszenzus nélkül pedig erősen megkérdőjeleződik minden közép- és hosszú távú gazdasági mentőcsomag kivitelezhetősége. Egy a francia AFP hírügynökségnek nyilatkozó pénzügyi elemző szerint a kormány a „szokásos üzletmenet” szerint alakult, és mindegyik tagja valamelyik politikai pártot képviseli, bár a kabinetnek vannak technokrata tagjai is. Ez pedig azt jelenti, hogy a pártok akár fel is használhatják az általuk támogatott minisztereket a reformok blokkolására, amint ellentétesnek látják azokat a saját érdekeikkel, vagy népszerűtlenek az emberek között. 

Többen azért bíznak benne, hogy a 2022 májusában tartandó választások kisöprik majd a parlamentből az inkompetens és korrupt régi politikusoknak legalább egy részét, s agilis fiatalok kerülnek a helyükre.

Borítókép: A libanoni kormány hivatalos fotószolgálata, a Dalati és Nohra által közreadott képen Michel Aoun libanoni elnök (első sor, k), Nadzsíb Míkati libanoni miniszterelnök (első sor, k-b) az új libanoni kormány első ülésén a Bejrúttól keletre fekvő baabdai elnöki palotában 2021. szeptember 13-án. MTI/EPA/Dalati és Nohra

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.