Merkel kompromisszumra szólította fel a koalíciós tárgyalásokat megkezdő pártokat

A két Németország újraegyesítésének 31. évfordulója alkalmából mondott beszédében a leköszönő kancellár arról is beszélt: az egyesülés még nem tekinthető befejezettnek.

2021. 10. 03. 18:31
MERKEL, Angela
Halle, 2021. oktber 3. Angela Merkel nmet kancellr beszdet mond a nmet egysg napja, azaz a kt Nmetorszg jraegyestsnek 31. vfordulja alkalmbl rendezett nnepsgen a Szsz-Anhalt tartomnybeli Halle vrosban 2021. oktber 3-n. MTI/EPA/Pool/Johannes Stein Fotó: Johannes Stein
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzeti egység napját ünnepelik vasárnap a németek; 1990-ben október 3-án egyesült újra a második világháborút követően kettészakított ország, az évforduló apropóján pedig Angela Merkel is elmondta utolsó ünnepi beszédét a keletnémet Halle városban. Méghozzá azzal egy időben, hogy egy héttel a szociáldemokraták (SPD) hajszálnyi fölényével végződő Bundestag-választások után vasárnap a koalíciós tárgyalások is megkezdődtek az SPD és a Zöldek, valamint a liberális Szabaddemokrata Párt (FDP) között. Nem meglepő tehát, hogy a leköszönő kancellárnak az újraegyesítés 31. évfordulójának emléket állító felszólalásában egymást érték a politikai pártok vezetőit célzó elhintett utalások arra vonatkozóan, hogy győzzék le nézeteltéréseiket. Mint fogalmazott: arról, hogy hogyan vitatkozhatunk a jövőben, de tudjuk, hogy a válasz a kezünkben van, tudjuk, hogy meg kell hallgatnunk egymást és beszélnünk kell egymással, tudjuk, hogy vannak nézeteltéréseink, de mindenekfelett vannak értékek, amelyekben osztozunk. 

– Készüljetek fel az új találkozásokra, legyetek kíváncsiak másokra, mondd el a saját történelmed és toleráld a különbségeket. Ez a német egység 31 évének tanulsága 

hangsúlyozta Merkel

A kancellár – aki egyébként Kelet-Németországban nőtt fel – egyebek mellett beszélt arról is, hogy az egyesülés még sem szerkezetileg, sem strukturálisan nem tekinthető befejezettnek. A Deutsche Welle hírszolgáltató portálja ezzel kapcsolatban megjegyzi, az egykor kommunista uralom alatt álló keletnémet tartományok és a nyugati országrész között még napjainkban is óriási a megosztottság. A nyugati tartományok ugyanis átlagosan még ma is gazdagabbak, mint a keletiek – sokan éppen ezen megosztottság tünetének tekintik  szélsőjobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) felemelkedését, amelynek Szászországban és Türingiában is sikerült az élvonalba törnie. Márpedig az újraegyesítés azért tudott megvalósulni, mert „Kelet-Németországban voltak emberek, akik mindent kockára tettek jogaikért, szabadságukért és egy másfajta társadalomért”, érvelt a kancellár. Hozzáfűzte: 

még ma sem szabad magától értetődőnek tekinteni a demokrácia elérését.

Közben a liberálisok igyekeznek nyomást gyakorolni a múlt heti választásokon második helyen végző Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségére, hogy döntsenek, valóban akarnak-e kormányozni. Erről személyesen Christian Lindner, az FDP elnöke beszélt vasárnap a Bild am Sonntag vasárnapi lapnak adott interjúban, amelyben úgy fogalmazott: 

a CDU egyes üzenetei azt sejtetik, hogy az SPD-vel folytatott tárgyalásoknak először meg kell bukniuk ahhoz, hogy az uniópártok színre lépnek. Nem lehet így rászedni az országunkat

 – fogalmazott a politikus. 

A választások után egyébként mind az uniópártok, mind az SPD bejelentette, hogy kormányt akar alakítani, ehhez azonban mindkét tömörülésnek szüksége van az FDP-re és a Zöldekre, így a két kisebb párt abban a szerencsés helyzetben van, hogy ők dönthetnek a kancellár sorsáról. Armin Laschet, a CDU kancellárjelöltje szintén arról beszélt, hogy célja a kormányalakítás, ugyanakkor a CSU elnöke, Markus Söder kevésbé volt optimista, szerinte ugyanis végül az SPD lesz a befutó. Erre utalt Linder, amikor a fenti kijelentést tette. A nagykoalíció folytatása ugyanakkor továbbra sincs napirenden, a legfőbb kérdés tehát az, hogy melyikük lesz képes magához vonzani a zöldeket és a liberálisokat egy koalíciós kormányba.

Az SPD vezetői vasárnap délután először az FDP-vel ülnek egy asztalhoz, majd azt követően a Zöldekkel. Az uniópártok este kezdik meg a tárgyalásokat a liberálisokkal, a zöldekkel pedig csak kedden ülnek egy asztalhoz. A két kisebb párt vezetői a héten már egyeztettek a terveikről. Linder egyébként a Bildnek arról is beszélt: reményei szerint december közepéig megalakul az új német kormány.

Borítókép: Angela Merkel német kancellár beszédet mond a német egység napja, azaz a két Németország újraegyesítésének 31. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen a Szász-Anhalt tartománybeli Halle városban 2021. október 3-án Forrás: MTI/EPA/Pool/Johannes Stein

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.