Nagy a nyomás a brit kormányon a súlyosbodó járványhelyzet miatt

A koronavírus elleni oltásoknak köszönhetően a negyedik járványhullám alatt Európa-szerte visszaestek az esetszámok és a halálozási adatok. A tél és az influenzaszezon közeledtével a brit egészségügy jelentős nyomást érzékel, és a kormányt ösztönzi cselekvésére, London azonban – néhány másik európai országhoz hasonlóan – elkerülné az újabb szigorú korlátozásokat.

2021. 10. 20. 18:38
JOHNSON, Boris
Boris Johnson brit miniszterelnök (k) figyeli Lyn Wheeler pácienst (b) a londoni Guy's and St Thomas' kórházban, amint megkapja a Pfizer-BioNTech oltóanyagkifejlesztõ vállalatok koronavírus elleni vakcináját 2020. december 8-án. Fotó: Frank Augstein Forrás: MTI/AP/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Királyság egészségügyi szakemberei arra figyelmeztetik a kormányt, hogy sürgősen vezessen be újabb koronavírus elleni korlátozásokat, ha el akarja kerülni, hogy újabb válsághelyzetbe sodródjon az ország. 

A brit nemzeti egészségügyi szolgálat (NHS) közölte, az országos ellátás határait feszegeti, ahogyan kezdenek újra megtelni a kórházak betegekkel. 

Hozzátették: a helyzet csak súlyosbodni fog a tél közeledtével, amikor a koronavírus-fertőzésen kívül más szezonális vírusok is jobban terjednek. Kedden az országban 223-an haltak bele a koronavírusba; ilyen magas számra március óta nem volt példa. A napi új esetek száma pedig az elmúlt egy hétben folyamatosan meghaladta a negyvenezret.

Boris Johnson brit miniszterelnök már szinte az össze koronavírus elleni korlátozást feloldotta az országban, és elmondta, az újabb szigorítások bevezetése csak B tervként merült fel. 

London tehát jelenleg az A terv szerint jár el, ami azt jelenti, hogy beadják a harmadik adag, úgynevezett emlékeztető oltásokat a lakosság veszélyeztetett részének. Matthew Taylor, az NHS vezérigazgatója azonban arra kérte a kormányfőt, minél hamarabb alkalmazza a B tervet, és kötelezze az embereket többek között a maszkviselésre és az otthoni munkavégzésre. 

– Ha a kormány nem lép, nem leszünk képesek olyan szintű egészségügyi ellátást nyújtani az embereknek, amilyenre szükségük van

– fejezte ki a felháborodását. 

Kwasi Kwarteng üzleti ügyekért felelős miniszter ugyanakkor közölte, hogy nincs itt az ideje a B terv megvalósításának, helyette több embernek kellene felvennie a harmadik oltást. Hozzátette: az újabb korlátozások, beleértve a teljes zárlatot, veszélyeztetnék azokat a nagy nehezen elért nyereségeket, amelyeket a gazdaság újraindítása idézett elő. 

– Úgy gondolom, hogy eddig a mi megközelítésünk működik

– tette hozzá, rámutatva arra, hogy az oltásoknak köszönhetően az előző járványhullámokhoz képest alacsonyabb a kórházi ellátásra szoruló betegek száma. Az Egyesült Királyságban eddig a lakosság 67,5 százaléka – 45,4 millió ember – kapta meg mindkét oltását.

Ahogyan Európa-szerte növekednek a koronavírusos esetszámok, egyre nagyobb a nyomás az országok kormányain, hogy ismét korlátozásokkal próbálják megfékezni az újabb járványkitörést. Nem az Egyesült Királyság azonban az egyetlen európai ország, amely elkerülné a teljes zárlat negatív következményeit. 

Waldemar Kraska, Lengyelország egészségügyi miniszterhelyettese korábban úgy nyilatkozott, a kormány nem tervezi, hogy visszatér az előző járványhullámok alatt bevezetett korlátozásaihoz – legfeljebb a megyék, városok szintjén –, az embereknek inkább azt javasolják, oltassák be magukat. Varsóhoz hasonlóan eddig Prága is a koronavírus elleni oltásban látta a megoldást arra, hogy visszaszorítsák az esetszámokat. A járványhelyzet romlása miatt azonban Adam Vojtěch cseh egészségügyi miniszter tegnap bejelentette, javasolni fogja, hogy ismét viseljenek maszkot az emberek a munkahelyükön, valamint a vendéglátóhelyek is csak azokat engedjék be, akik igazolni tudják, hogy beoltották őket vagy negatív teszttel rendelkeznek. 

Védőmaszkot viselő rendőr járőrözik a prágai Károly hídon 2020. március 25-én Fotó: Martin Divisek

Mindeközben a holland és a finn kormány nemrég szintén bevezette a vakcinaigazolást a járványhelyzet romlásának megakadályozására, annak ellenére, hogy csak szeptember végén oldották fel az országos korlátozásaikat, beleértve a kötelező maszkviselést. 

Finnország és Hollandia mellett Dánia is szeptemberben törölte el az összes koronavírus elleni intézkedését, így a maszkviselési kötelezettség alól is felmentette a lakosságát.

Borítókép: Boris Johnson brit miniszterelnök a londoni Guy’s and St Thomas’ kórházban 2020. december 8-án. Fotó: MTI/AP/Frank Augstein

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.