Nem a demokráciáról szóltak a katari választások

A szavazás 64 százalékos részvételi aránnyal zárult, noha a teljes lakosság kis része voksolhatott.

2021. 10. 03. 14:17
ÁL SZÁNI, Tamím bin Hamad
Doha, 2021. október 2. Katari asszony és egy férfi kitölti szavazólapját egy szavazóhelyiségben az első törvényhozási választásokon Dohában 2021. október 2-án. Katarban először szavaznak arról, hogy kik kerüljenek be a madzslisz as-súrába, azaz a törvényhozó tanácsba. A nagyobb hatalommal nem rendelkező, negyvenöt fős tanács tagjai közül a katariak harmincat választhatnak meg. Korábban a súra összes tagját Tamím bin Hamad Ál Száni emír nevezte ki. MTI/EPA/Nusad Szekkajil Fotó: Nusad Szekkajil Forrás: MTI/EPA
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel húszéves késéssel mérföldkőhöz érkezett Katar, ugyanis az öböl menti államban a hétvégén arról szavazhatott a lakosság, hogy kik kerüljenek be a madzslisz as-súrába, azaz a törvényhozó tanácsba. Korábban a tanács mind a negyvenöt tagját az emír – 2013 júniusa óta Tamím bin Hamad asz-Száni – nevezte ki, azonban a 2003-ban, népszavazás alapján elfogadott alkotmány szerint harminc tagról a katariak dönthettek. Az elmúlt években a választásokat folyamatosan elhalasztották, azonban minden jel arra mutat, hogy Katar most igyekszik erősíteni a nemzetközi imázsát. Szakértők szerint ugyanis a hétvégi választások nem jelentenek a demokratizálódás felé mutató fordulópontot, és inkább a külvilágnak szólnak, nem függetlenül attól, hogy 2022-ben Katarban rendezik meg a labdarúgó-világbajnokságot.

– Nem az alkotmányos monarchia létrehozása a cél, hanem csak a részvétel növelése

– mutatott rá Andreas Krieg, a londoni MENA Analytica kockázatelemző cég igazgatója.

Hírügynökségek jelentései szerint 63,5 százalékos volt a részvételi arány, és a 294 függetlenként induló – miután Katarban minden politikai pártot betiltottak – jelölt között 29 nő is volt, noha egyikük sem került be a Súra Tanácsba. A női jelöltek megjelenése kiemelten fontos a katari nők számára, akik befolyása a politikai életben egyre nagyobb.

– A hatóságok arra törekszenek, hogy kezükben tartsák a választásokat, a jelölteket, és bizonyos mértékben az eredmény is rajtuk múlik

– magyarázta Sofia Meranto, az Eurasia Group londoni gazdasági-politikai kockázatelemző csoport szakértője, aki szerint az ilyen jellegű változások eleinte csak „kirakatjellegűek” lesznek, hosszú távon azonban kockázatot jelenthetnek.

Katari asszonyok egy szavazóhelyiségben az első törvényhozási választásokon Dohában. Fotó: MTI/EPA/Nusad Szekkajil

Az elemzők többsége ugyanakkor egyetért abban, hogy a választásnak nincs valódi tétje, és nem változtat a hatalmi egyensúlyon, az arab államban továbbra is az uralkodócsalád dönt mindenről. Kristin Smith Diwan, a washingtoni Arab-öböl Államok Intézetének kutatója a katari székhelyű al-Dzazíra hírtelevíziónak elmondta, az országvezetés óvatosan járt el, tekintve, hogy korlátozták a részvételt és folyamatosan ellenőrizték a politikai vitákat és az eredményeket. Allen Fromherz, az amerikai Georgia Állami Egyetem közel-keleti tanulmányok központjának igazgatója pedig arra mutatott rá, a hatalommegosztás csupán szimbolikus jellegű.

– Idővel a katariak szerepe és jogai egyre inkább kirajzolódik, ahogy fejlődik ez a nyilvános fórum is

– tette hozzá Smith Diwan.

Katar teljes lakossága meghaladja 2,8 milliót, noha nagy részük külföldi állampolgár, a katariak száma mindössze 330 ezer körül mozog. A részvételi szándékot azonban nehezítette a választási törvény, amely kimondja, hogy minden 18. életévét betöltött férfiak és nők szavazhatnak, ugyanakkor kizárólag azok a személyek, akik bizonyítani tudják, hogy családjuk már 1930 előtt is az öböl menti államban élt. Ez a feltétel néhány törzset is kizárt a voksolásból, valamint azokat a letelepedetteket is, akik állampolgárságot nyertek. Augusztusban egyébként kisebb tüntetésekre is sor került emiatt, a leghangosabban a félnomád al-murra törzs tagjai tiltakoztak. A zavargások során legalább 15 embert letartóztattak.

 

A folyamatosan változó testület

A Súra Tanácsot még 1972-ben hozták létre azzal a céllal, hogy segítse az uralkodó emírt és a miniszteri tanácsot feladatait ellátásában. Eredetileg húsz kinevezett tagja volt. A tanács jogalkotó hatáskörrel rendelkezik, feladata a kormány általános költségvetésének jóváhagyása, a végrehajtó hatalom ellenőrzése, valamint közügyekkel kapcsolatban javaslatokat továbbíthat a kormánynak. Amennyiben a kormány nem tud eleget tenni ezeknek a kéréseknek, meg kell indokolniuk a tanácsnak. A tanács továbbá menesztheti a minisztereket is, azonban az emír minden kérdésben vétójoggal rendelkezik. A testület megbízatása négy évre szól.

Borítókép: Katari asszony és egy férfi  kitölti szavazólapját egy szavazóhelyiségben az első törvényhozási választásokon Dohában 2021. október 2-án. Fotó: MTI/EPA/Nusad Szekkajil

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.